Pedofiliye karşı kimyasal hadım... Uzmanlar uyardı: Bu cinsellik değil nefret

Küçük yaştaki çocuklar taciz, tecavüz mağdurları olarak gündemde. Sadece 2016’da Adli Tıp’a gelen çocuk cinsel istismar vakası 40 bin 64 ve yalnız 13 bin vaka cezalandırılabildi.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Oral ve İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nde, pedofiliyi önlemek için araştırmalar yapan ekibin başındaki Dr. Christoffer Rahm pedofiliyi anlattı: B

Yayınlanma: 26.02.2018 - 06:50
Abone Ol google-news

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Oral ve İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nde, pedofiliyi önlemek için araştırmalar yapan ekibin başındaki Dr. Christoffer Rahm pedofiliyi Hürriyet gazetesinden İpek Özbey'e anlattı.

İşte o röportajlardan çarpıcı başlıklar;

Sayın Gökhan Oral; son yıllarda pedofiliyi çok konuşuyoruz. Bu bize pedofilinin mi yoksa farkındalığımızın arttığını mı gösteriyor?

-Bununla ilgili bir rakam oluşturmak çok zor ama genel olarak tüm dünyada sapkınlık eğilimiyle ilgili bir artış olduğunu varsayıyorum.

Toplumlara göre değişen bir durum mu? Mesela daha kapalı toplumlarda pedofiliye daha çok mu rastlıyoruz?

 -Bir kere eğitim düzeyiyle alakası yok. Çok izole toplumlar için geçerli olabilecek bazı parametreler var. Muhafazakârı kast etmiyorum, izole diyorum, bunun altını özellikle çizelim.

 Muhafazakâr kesimlerde durum ne peki?

 -Din ve inanç hayatın birçok alanını ve bu anlamda ahlaklı yaşamaya teşvik eden bir sistem. Pedofililerin bir kısmı böyle yaşarlar ve bu yanıltıcı olur.

"İnanç, insanı sapkınlıktan zannedildiği kadar korumaz"

 “Maske olarak kullanırlar” mı demek istiyorsunuz?

 -Bir kısmı maske olarak kullanır. İnanç, insanı sapkınlıktan zannedildiği kadar korumaz demek istiyorum. Bizde şöyle bir düşünce vardır: “İnançlı insanda Allah korkusu vardır, böyle bir şey yapmaz.” Yok bu kadar kolay değil. Bizi yanıltabiliyor. Bir rahibin böyle bir şey yapacağını düşünemiyoruz ama neler yapabildiğini biliyoruz.

 Depresyon, mide ağrısı, kanserin nedenlerini açıklayabiliyoruz. Pedofili için de yapabiliyor muyuz bunu?

 -Açıklamamız için muazzam bir gayretimiz var. Kötülük içeren bir davranışı bir hastalık modeliyle açıklamak çok şık olurdu. Oh rahat ederdik! Bunu medikalize ya da psikolojize etmek doğru değil. Şöyle bir yanılgıya da yol açıyor. “İşte bunlar çocukken istismar edilmiş bireyler!” Şunu söylemek rahatlıkla mümkündür. Bugünün faili geçmişin mağdurudur, evet oran yüksektir. Bu, olup biteni anlamaya doğru bir adımdır. Ama bu bir özür değildir. Çünkü binlerce insan da istismar edildiği halde pedofili olmuyor.

 Bu sapkınlığın türleri de var mı?

 -Alt başlıkları var. Bazısı zaten çok yetersiz bir zihinsel ve ruhsal yapıda kişiler. Bazıları psikotik. Zaten erişkin biriyle ilişki kurabilecek durumda değiller, kabul de görmüyorlar. En tehlikeli türü, bizim ‘ayartıcı’ dediğimiz, daha narsistik kişilik yapısında, becerikli, eğitimleri de fena olmayanlar. 50’li yaşlarda fark ediliyorlar. Bunların ergenlikten o yaşa kadar binlerce çocuğa musallat olduğunu varsayabilirsiniz. Halk arasındaki sübyancı tipolojisine daha fazla uyan bir tipten daha söz edebiliriz. Daha sessiz, sakin, yeteneksiz, beceriksiz, ufak tefek işler yapıp bir köşede yaşayan, vur-kaç tabir ettiğimiz tipler…

"Yasayı konuşuyoruz, komisyonlar kuruyoruz. İyi de o çocuklar acil yardım bekliyor şu anda"

Aileler saklıyor mu; yani kol kırılıyor, yen içinde mi kalıyor?

 -Evet, burada da başka toplumlarda da oraya bağlandığı çok olur. Olay ortaya çıktıktan sonra bizim gösterdiğimiz tepki de bu. Dikkat edin yasayı konuşuyoruz, komisyonlar kuruyoruz. İyi de o çocuklar acil yardım bekliyor şu anda. Yani bir kaza olmuş. Biri ağır yaralı, yerde yatıyor. Biz varsayıyoruz ki onun için gereken yapılıyor. Kontrol ediyor muyuz, hayır! Öyle olmayabilir.

"Bu cinsellik görüntüsü altındaki nefrettir"

 Pedofili salt ‘cinsel istek’ kaynaklı mı?

 -Bu bir cinsellik değil. Cinsel arzu, eğilim, yönelim söz konusu değil. Tabii ki bir seksüel arzu uyanıyor, bu doğru ama seksüel arzuyu yatıştırırsak bu ortadan kalkar diye düşünemeyiz. Bu cinsellik görüntüsü altındaki nefrettir. Biz psikanalistler buna inanırız.

 Neye karşı nefret?

 -Çocuğa ve kendi içindeki çocuk imgesine karşı.

 Ve yaptığı şey, nefret ettiğini cezalandırmak, öyle mi?

 -Evet, sadomazoistik bir davranış paterni.

 Bu koşullarda ‘kimyasal hadım’ işe yarar mı?

 -Belirli şartlarda kullanılabilir ve işe yarayabilir. Tabii toplumu da yatıştırır. Ama kişinin kendi gönüllü katılımı olmadan işe yaramaz.

 Pedofiliyi önlemek mümkün mü?

 -Zaten bu konuyla ilgili ilk başta yapılması gereken çalışma, cezaların ne olacağı değil, korumadır. Çocuğumuzu ne kadar koruduğumuzu bir gözden geçirelim bakalım. Bırakın bu meseleyi bir kenara, trafik kazasından, gripten, kötü gıdalardan bile ne kadar koruyabiliyorsunuz?

"Bu kesinlikle yalnızca seksüel dürtülerle açıklanamaz"

Profesör Grubin; üniversiteniz İngiltere Adalet Bakanlığı’yla birlikte cezaevlerinde bir uygulama yürütüyor... Nasıl bir çalışma bu?

 -Anti-libido ilaçlarıyla ilgili iyi bir tıbbi literatür bulunduğundan girişimimize başlamadan önce herhangi bir çalışma yapmadık. Amaç, yardımcı olacağına inandığımız ilaçların reçeteyle verilmesini kolaylaştırmaktı. Proje başladığından beri, bunun klinik etkisini değerlendirdik ve iyi bir etki gösterdi. Bununla birlikte, klinik nedenlere bağlı reçetelendirmeyle, erkeklerin problemli cinsel uyarılmasını yönetmesine yardımcı olmak için çalıştık.

 Sizin rolünüz nedir?

 -Cinsel Uyarılmayı Yönetmek için İlaç (MMSA) danışmanlığı... MMSA; Sağlık ve Adalet Bakanlığı’nın ortak bir departmanında yer alıyor. Hali hazırda İngiltere ve Galler’de yedi cezaevinde kliniklerimiz ve toplumda bir reçete yazma ağımız var.

 Uygulama yaptığınız hükümlüler nasıl tipler?

 -Bir cinsel suç işlemiş olması ve cinsel dürtülerini yönetmek için yardıma muhtaç oldukları sonucuna varılması dışında standart bir profilleri yok.

 ‘Kimyasal hadım’ için ne diyorsunuz?

 ‘Kimyasal hadım’ bizim sevmediğimiz bir terim. Testosteron seviyesini ergenlik öncesi bir erkek çocuğunun seviyesine indirmek için ilaç kullanılması anlamına gelir ve bu nedenle, fiziksel kastrasyon aksine geri çevrilebilir olsa da, testislerin alınmasının etkilerini taklit eder. İlaçlar bazen anti-androjenler olarak da adlandırılır. Bu amaçla kullanılan ve etkilerini farklı mekanizmalarla gösteren farklı ilaçlar vardır. Sonuçta, çok düşük seviyeli testosteron etkisi büyük bir düşüş gösterir ve sıklıkla ortadan kalkar.

 Salt cinsel dürtünün ortadan kaldırılmasıyla çözülebilir mi? Şunu sormak istiyorum: Aynı zamanda mental bir problem değil mi söz konusu olan?

 -Cinsel suçun altında tek bir neden yatmaz ve bu kesinlikle yalnızca seksüel dürtülerle açıklanamaz. Ancak cinsel suç; seksi içerir ve suç, sürekli olarak bu dürtüleri yönetmekte başarısız olmakla ilişkilidir. Genelde suçlu bunu yapmayı seçmez, ancak çoğu durumda bu zayıf karar alma, yüksek seviyeli cinsel dürtü tarafından yönetilir. Bazı durumlarda psikolojik tedavi, yüksek seviyeli cinsel dürtü veya seksüel düşünce nedeniyle etkisizdir; eğer bu azalırsa, psikolojik tedavinin etkili olma şansının daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Röportajların tamamını okumak için buraya tıklayınız

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler