İstanbul Üniversitesi bütündür bölünemez

İstanbul Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri, üniversitenin bazı bölümlerinin İbni Sina Üniversitesi’ne bağlanmak istenmesini ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin Silivri’ye taşınacağı iddialarını cüppeleri ve beyaz önlükleriyle üniversitenin önünde protesto etti. AKP’nin “üniversite bölme tasarısı” bugün Meclis’te görüşülecek.

Yayınlanma: 24.04.2018 - 22:37
Abone Ol google-news

İstanbul Üniversitesi (İÜ) akademisyenleri ve öğrencileri, üniversitenin bazı bölümlerinin İbni Sina Üniversitesi’ne bağlanmak istenmesini, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin de (CTF) Silivri’ye taşınacağı iddialarını cüppeleri ve beyaz önlükleriyle, alkışlarla protesto etti. Yasa tasarısının bir an önce geri çekilmesi gerektiği vurgulanan eylemlerde “Eğitime yapılan bu ihaneti durdurun” denildi. AKP hükümetinin ‘bölünme’ tasarısı bugün Meclis’te görüşülecek.

Çapa yerine CTF mi?

CTF’nin Silivri’ye taşınacağına ilişkin iddia öğrencileri ve akademisyenleri ayağı kaldırdı. Kulislere göre, hafta sonu İstanbul’da olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, havaalanında Çapa’daki bazı hocalarla görüştü. Hocaların isteği üzerine Çapa yerine Cerrahpaşa’nın İbni Sina Üniversitesi’ne bağlanması kararına varıldı. Bu duyum üzerine dün sabah CTF’nin yönetim kadrosu, öğretim üyeleri ve öğrenciler, Temel Tıp Bilimleri binasındaki amfide toplandı. “Cerrahpaşa bizimdir bizim kalacak” sloganı atan öğrencilere konuşma yapan CTF Dekanı Prof. Dr. Alaattin Duran, “Hepimiz üzüntü içerisindeyiz. Böyle bir ayrımı hiçbir şekilde düşünmemiştik. İnşallah bu ayrım yine de gerçekleşmeyecek. Gayret göstermeye devam ediyoruz. Bunun sonucunda başarılı olacağız, diye düşünüyorum. Zor bir süreçten geçiyoruz” dedi.

Amfide toplanan öğrenciler ise sıralara vurarak ve alkışlarla protestoya katıldı. Buradaki açıklamaların ardından öğrenciler ve hekimler Beyazıt’a doğru yola çıktılar. İÜ Bileşenleri de öğle saatlerinde İÜ Beyazıt Kampusu’nda bir araya geldi. Akademisyenlerin cüppeleri, öğrenci ve hekimlerin beyaz önlükleriyle katıldığı eyleme Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, eski CHP milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de katıldı. “Üniversitemi bölme”, “Elini üniversitemden çek”, “Bakteri değiliz, bölünerek çoğalamayız”, “Kolay kazanmadık, bırakmayız” döviz ve pankartlarının açıldığı eylemde, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “İÜ bütündür parçalanamaz”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

İÜ’yü yok etme projesi

İÜ Bileşenleri adına açıklama yapan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, tasarıyla İÜ’nün ilk fakültesi olan ve 191 yıldır sağlıkeğitim hizmeti veren İstanbul Tıp’ın, Türkiye’nin ilk Orman Fakültesi’nin, ilk Veterinerlik Fakültesi’nin, ilk Diş Hekimliği Fakültesi’nin, Türkiye’nin ilk İşletme Fakültesi’nin tarihlerinden koparılmak istendiğine dikkat çekti. 22 bin 755 öğrencisinin taşınmadan etkileneceğine dikkat çeken Saip, bölünmenin İÜ’yü yok etme projesi olduğunu belirtti. TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, alınan kararın tepeden inme bir karar olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Yasa tasarısı üniversiteyi bölmek istiyor. Peki niye? Bunun için bir gerekçe sunuldu mu? Herhangi bir kimsenin fikri var mı? Yapılan tarihsel bağları koparmak, ortak bir değeri ortadan kaldırmak, kökleriyle oynamaktır. Bunları yaptığınızda onların açısından üniversiteleri daha kolay yönetebilirsiniz. Üniversitenin değerli arazilerini ve fakültelerini istedikleri gibi böl ve yönet mantığıyla yönetme imkânına sahip olacaklar. Üniversitenin bütün bileşenleri, akademisyeni, çalışanı, öğrencisi bu bölünmeye karşı. Buna izin vermeyeceğiz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler