İnce: Yargıda ne FETÖ'cüler ne Tayyip'in askerleri olacak

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Kars'ta konuştu. İnce, "Fenerbahçe nasıl değiştirdiyse biz de öyle değiştireceğiz" dedi. Kars'taki konuşmasını tamamlayan İnce, Van'da halka seslendi. İnce, Van'da yaptığı konuşmada 'Türkiye'nin bir Kürt sorunu var değil mi?' diyerek nasıl çözeceğini anlattı.

Yayınlanma: 04.06.2018 - 11:24
Abone Ol google-news

<video:988629>

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Karslılara seslendi. Cumhuriyet Meydanı’nda Karslılarla buluşan Muharrem İnce, Fenerbahçe’nin nasıl başkan değiştirdiğini belirterek, "Fenerbahçe nasıl değiştirdiyse biz de öyle değiştireceğiz” dedi.

Aklının başka yerde ve aklımın nerede olduğunu anlatayım diye sözlerine başlayan Muharrem İnce, “Dün bir arkadaşım, 'Yolda kağıt toplayan bir çocuk gördüm' dedi. Çocuğa 'Hayalin ne diye sormuş'. Çocuk, 'En büyük hayalim büyük kağıt toplamak, onda çok para var' demiş. Bir öğretmen olarak bu benim ciğerime oturdu. Çocuğun en büyük hayali büyük kağıt toplamak. 16 yılda bu Erdoğan döneminde çocuklarımıza hayal kurmayı bile unutturmuşuz “diye konuştu.

“Fenerbahçe nasıl değiştirdiyse biz de öyle değiştireceğiz” 

Fenerbahçe’nin Başkan değiştirdiği gibi, kendisinin de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı değiştireceğini belirten Muharrem İnce, “Hanımefendiler size sesleniyorum. Evde canın sıkıldı, ne yaparsın? Mobilyaların yerini değiştirirsin. Bir ferahlık gelir, sanki evi değiştirmişsin gibi bir hoş olur insan. Araban eskir arabanı değiştirirsin. Bahar gelir yazlıklarını giyer, elbiselerini değiştirirsin. Değiştirmekte fayda vardır. 16 yıldır bağırıp çağıran adamı değiştireceğiz şimdi. 16 yıldır meydanlarda bağırıp çağırıyor. Şimdi hep birlikte değiştireceğiz. Fenerbahçe nasıl değiştirdiyse biz de öyle değiştireceğiz. Hazır mıyız buna, tamam mı Kars?  

<video:988656>

“Çobanların sigortasını devlet ödeyecek”
Kendisinin de eskiden çoban olduğunu hatırlatan Muharrem İnce Çobanların sigortasını cumhurbaşkanı olduğunda devletin ödeyeceğini söyledi.

İnce, “Değiştirmek, yenileşmek yeni bir umut, heyecandır. Umutları tazelmek, yeşertmektir. Allah'ın izni, milletin isteğiyle Cumhurbaşkanı olduğumda 15 gün içinde hemen yapacağımız iki şeyi söyleyeyim. Hayvancılığı geliştiremezsek Kars gelişmez, Kars gelişmezse İstanbul'daki çocuğumuz et, süt yiyemez. 1- Çobanların sigortasını devlet ödeyecek. Hiç tartışmasız. Bunu eski bir çoban olarak söylüyorum. 2- İnsana ilaç kullanıyor muyuz, kullanıyoruz. Hayvana ilaç kullanıyor muyuz, kullanıyoruz. Türkiye'de 80 milyon insana kullandığımız ilaç parası 100 lira ise, hayvanlara kullandığımız 5 lira. Size söz 15 gün içinde hayvan ilaçları bedava olacak, devlet ödeyecek. Biz bu ülkede hayvan yetiştiriciliğini özendirmezsek, nasıl et yiyecek, süt içecek bu insanlar? Sütte KDV yüzde 8, mamada yüzde 8, çocuk bezinde KDV yüzde 18. Çocuğun donundan yüzde 18 vergi alan bir devletten adam olmaz. Yaklaşık 10 yıl önce Erzurum'dan Kars'a doğru gelirken o meraları gördüm. Hayvancılıktan anlayan bir köylü çocuğu olarak 'Yazık' dedim. Burası Türkiye, Asya, Afrika, Avrupa, Amerika, Güney Amerika, Brezilya, Uruguay, Arjantin. Bu Erdoğan çiftçiyi, köylüyü, besiciyi bitirdi. Bakın ta buradan (Haritada Arjantin'i göstererek) hayvanları gemilere dolduruyorlar, 1 ay mı, 2 ay mı sürüyor. Hayvanlar telef oluyor zaten. Buradan geliyor, okyanusu geçiyor, Akdeniz'e giriyor, Türkiye'ye geliyorlar. Yazık günah değil mi? Ta buradan hayvan getireceğine Karslıya destek ol, alasını yetiştirsin sana” şeklinde konuştu.

Sınav sonuçlarının açıklanmasının tarihinin değiştiğine dikkat çeken Muharrem İnce, şunları söyledi:

“Çocuklarımız 2 gün önce sınava girdi. 22 Haziran'da açıklanacaktı. Seçimden önce açıklamayacaklar şimdi 26'sına aldılar. Böyle bir üçkağıtçılık olmaz. Çünkü 1 milyon 200 bin çocuk sınava girdi. Bunlardan 120 bini yerleşecek. 1 milyonu açıkta kalacak. Çocuk ağlayacak, veli ağlayacak... Bunu biliyorlar. Üç kağıtçıları görüyor musun? Sınavın açıklanmasını değiştir. Sen niye seçimden önce çocukların sınavının açıklanmasından korkuyorsun. O çocukları, velileri ağlatıyorsun. Eğitimi perişan ettiler. Erdoğan meydanlarda, '3 çocuk, 5 çocuk yapın' diyor. Çocuğu yapması kolay, bakması zor. Sonra 'Normal doğum olsun, sezaryen falan olmasın' diyor, bir de oraya karışıyor. (Çocuk bezi göstererek) bunda KDV kaç? Yüzde 18. Cumhurbaşkanının görevi çocuk sayısına karışmak mı, bundaki KDV'yi düşürmek mi? Cumhurbaşkanının görevi, 'sezaryenle doğum olmaz, normal doğum olacak' demek mi, bundaki KDV'yi düşürmek mi? Ben sizin kaç çocuk yapacağınıza, sezaryenle mi, normal doğum mu yapacağınıza karışamam. Ama size söz çocuk bezinden yüzde 18 KDV alınmayacak.

Meydanlarda bir şey daha yapıyor. Benim için 'çırak' diyor. Desin. Problem değil. Ben de ona, Türkiye'nin en kuzeyinden sesleniyorum. Bak sana sınırdan sesleniyorum, bay büyük ekonomist eğer yüreğin varsa, bilgin varsa, diploman varsa, gel bir televizyon kanalına şu ekonomi bilgini bir anlat bakayım. Dolar 2002'de iş başına geldiğinde 1.30'du, şimdi 4.50'yi geçti. Eğer Erdoğan'ı bir daha seçerseniz dolar 10 TL olacak.”

1200 odalı sarayı var ama yatacak yeri yok

Çobanların sigortasını devlet ödeyecek. Hayvan ilaçları bedava olacak, devlet ödeyecek. Meraları gördüm. Yazık dedim yazık. Burası Türkiye... Asya... Afrika... Avrupa... Amerika... Güney Ameraka... Uruguay... Arjantin. Erdoğan çiftçiyi bitirdi. Dünyanın öbür ucundan hayvanları gemilere dolduruyorlar, hayvanlar telef oluyor zaten. Taa buradan hayvan getireceğine Karslıya destek ol. Bunların 1200 odalı sarayı var ama yatacak yeri yok. 6 milyar dolarlık canlı hayvan ithal etmişiz. 1 milyar doları bu bölgeye verseydin hayvancılık uçar giderdi. Yeni Zelanda... Nüfusu 4.5 milyon. Oradaki koyun, sığır sayısı Türkiye'ye eşit. 

Süleyman Şah sağlığında bile o kadar seyahat etmedi

Meydanlarda ben milliyim yerliyim diyecek. Süleyman Şah türbesini taşırken... Süleyman Şah sağlığında bile o kadar seyahat etmedi. Senin uçağın mı yerli? Ayran diyor milli içecek. İnek Uruguay'dan, saman Bulgaristan'dan ayran nasıl milli?

"Böyle bir üçkağıtçılık olmaz"

Evvelsi gün Malatya'daydım. Diyor ki tütün ekiyoruz. Ekemezsin diyor. Yasak. Amerikan tekel şirketleri öyle istiyor. Adıyaman'a gelmiş şöyle demiş: 'Tütün zararlıdır'. Tütünün zararlı olduğunu bilmeyen var mı?

Türk tütünü zararlı da ABD tütününde vitamin mi var? Erdoğan her şeye zarar. Şimdi çocuklarımız sınava girdi değil mi? Ne zaman açıklanacaktı? Seçimden önce açıklamayacaklar. 26'sına aldılar. Böyle bir üç kağıtçılık olmaz. Ayıp değil mi? O çocukları ağlatıyorsun. Perişan ettiniz eğitimi. Erdoğan meydanlarda 3 çocuk yapın 5 çocuk yapın diyor.

<video:988630>

Erdoğan'ın yaptığı köprülerden geçen var mı? Her gün hepiniz o köprüden geçiyorsunuz. Garanti vermiş demiş ki: günlük 40 bin araç geçecek. 14 bin geçmiş ne olacak? Üstünü devlet ödeyecek.

Demirel'in yaptığı köprüden geçersen bedava. Erdoğan'ın geçtiği köprüden geçersen 114 lira ödeyeceksin.

Kürt sorununu çözeceğiz

Kürt sorunu... Bunu nasıl çözeceğiz. Ortada bir terör var. Nasıl çözeceğiz?

3B ile çözeceğiz.

Önce barışacağız. İnsanlar arasında ayrım olmayacak.Ben 6 ok taşımıyorum. Tek olan şey bir grubun olamaz. Cumhurbaşkanı da tek olduğuna göre herkesin Cumhurbaşkanı. Ekonomik olarak büyüyeceğiz. Sonra adil bölüşeceğiz.

"Evinde konuştuğu dili öğreteceğiz"

Dilini öğrenmek istiyor. 81 milyona resmi dil Türkçe'yi öğreteceğiz. Evinde konuştuğu dili öğreteceğiz. Korkmadan, çekinmeden. Uluslararası bir dil öğreteceğiz. Yani Kars'taki Kürt kardeşim, liseye giderken hayalinde "Ben çalıştığım zaman Yalova'daki devlet hatanesine başhekim olabilirim" diyecek. Diyarbakır'a gidip, milliyetçiliği ayaklar altına alıp, Trabzon'da milliyetçi olmayacağız. Milletin önünde konuşacağız. Bu sorunun en büyüğü siyasi ahlak sorunudur. Ben onlardan olmayacağım. Doğruları söyleyeceğim.

Muharrem İnce Van'da

İnce'nin konuşmasından öne çıkan kısımlar şu şekilde:

16 yılda meydanlarda bağıran biri var. Şimdi bu eskimişi değiştireceksiniz bu yeni gelecek. 16 yıldır ben gariban kaldım da sen nasıl zengin oldun? Ben aslında en zengin insanlardanım. Niye biliyor musunuz? Ben insanları Türk-Kürt, kadın- erkek diye ayırmam. Ben Türkiye'nin en zenginiyim.

"Yeni dönemde barışacağız"

Türkiye'nin en büyük serveti genç nüfusudur. Bunları iyi eğiteceğiz. Ben Van'ın müfettişiydim partideyken. Sokakta gezerken gençleri görüyordum. Bu çocukları iyi eğiteceğiz. Ama doların yükselmemesi, faizlerin düşmesi, ekonominin kırılgan olmaması için bir büyük değişikliği beraber gerçekleştireceğiz. Yeni dönemde barışacağız. Barışacağız yolu yok.

"Bunu nasıl çözeceğiz onu anlatayım"

Türkiye'nin bir Kürt sorunu var değil mi? Bunu nasıl çözeceğiz onu anlatayım. Kürt sorunu, bir demokratikleşme, özgürleşme, kültürel ve ekonomik sorundur. Ama her şeyden önce bir siyasi ahlak sorunudur. Bu şudur; siyasetçi Van'a, Diyarbakır'a gidip Kürt'lerin hoşuna gidecek şeyler söyledi. Başka yere gidince başka konuştu. Bir yerde milliyetçiliği ayaklar altına aldı. Öbür yerde uçtu. Allahın izniyle cumhurbaşkanı olursam ben bu sorunu çözeceğim.

'Dokunulmazlıklarda 'Hayır' dedim'

CHP dokunulmazlıklar konusunda 'Evet' dedi ben 'Hayır' dedim. Bana yanlış yapıyorsun dediler. 'Hayır doğru yapıyorum' dedim. Türkiye'de yargı yok ki. Bugün olsa aynısını yaparım. Siyaset bir risk işidir.

'Bu konuyu özgürce tartışacağız'

Yalan söylemeyeceğiz. Çözüm yeri TBMM'dir. TRT kanallarından birini bu soruna tahsis edeceğiz. TRT'nin bir kanalında sadece bu konuyu özgürce tartışacağız. 81 milyon ne yaptığımızı bilecek.

 Camdan konuşanlar bu sorunu çözemez, candan konuşanlar çözer.

<video:988669>

'Yargıda ne FETÖ'cüler ne Tayyip'in askerleri olacak'

Ekonomiyi nasıl düzelteceksin diye soruyorlar. Seçilince 48 saat içinde OHAL'i kaldıracağız. MB Başkanı CHP Genel Merkezi'ne gelmeyecek. Yargıda ne FETÖ'cüler ne Tayyip'in askerleri olacak.

'Eyy benim başörtülü kardeşim'

Başörtülü, başörtüsüz umrumuzda bile değil. Türkiye'nin en ucundan açıklıyorum. Eyy benim başörtülü kardeşim kandırılma. İster evde, ister sokakta ister işyerinde tak. Geçenlerde Samsun'daydım. Sahneye bisiklet getirdiler bindim. Sonra alıp camiye yerleştirmişler. Sanki camide bisiklete biniyorum. Zeybek oynarken olan fotoğrafımı camiye yerleştirmişler. 

<haber-yatay:988600>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler