TÜİK araştırdı: İşte en mutlu ve en mutsuz il

Türkiye'de mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı 2013'te yüzde 59 olarak tahmin edildi. Türkiye'nin geçen yıl "en mutlu ili" Sinop, "en mutsuz ili" ise Tunceli oldu.

Yayınlanma: 14.04.2014 - 11:42
Abone Ol google-news

TÜİK tarafından yapılan ‘İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyeti’ başlıklı araştırmaya göre en mutlu iller Anadolu’nun küçük şehirleri Sinop, Afyonkarahisar ve Bayburt oldu. En mutsuz il ise Tunceli oldu. Araştırmaya göre Batı Anadolu illerinde yaşayanlar birçok belediye ve devlet hizmet memnunken İstanbullular sadece şebeke suyundan memnun. Doğu illeri ise hem belediye hizmetlerinden, hem devlet hizmetlerinden yeterince faydalanamadığı görüşünde.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ‘İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyeti 2013’ araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Araştırma kapsamında, Türkiye genelinde 125 bin 720 haneye gidilerek, 18 ve daha yukarı yaştaki 196 bin 203 birey ile yüz yüze görüşme yapıldı.

Mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı 2013 yılında yüzde 59 olarak tahmin edildi. Mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranının en yüksek olduğu il, yüzde 77,7 ile Sinop oldu. Sinop’u sırasıyla takip eden iller; yüzde 76,4 ile Afyonkarahisar ve yüzde 75,9 ile Bayburt oldu. Mutlu olduğunu beyan eden birey oranının en düşük olduğu il ise yüzde 42 ile Tunceli oldu.

Araştırmaya göre, Türkiye genelinde evli bireylerin yüzde 61,3’ü ve evli olmayanların yüzde 53,6’sı mutlu olduğunu beyan etti. Evli bireylerin mutluluk oranının en yüksek olduğu il yüzde 80,5 ile Sinop, en düşük olduğu il ise yüzde 43,2 ile Tunceli oldu.

TÜİK araştırmasından bazı satırbaşları şöyle:

 
Balıkesir, Bursa, Bolu umutlu 

*Türkiye genelinde kendilerini en çok ailelerinin mutlu ettiğini ifade edenlerin oranı yüzde 73 olarak belirlendi. Bu oranın en yüksek olduğu il yüzde 83,6 ile Karaman, en düşük olduğu il yüzde 59,7 ile Muş oldu.

*Kendilerini en çok sağlıklı olmanın mutlu ettiğini ifade edenlerin oranı yüzde 68 olarak belirlendi. Bu oranın en yüksek olduğu il yüzde 84,3 ile Afyonkarahisar, en düşük olduğu il ise yüzde 52,7 ile Mardin oldu.

*Türkiye genelinde bireylerin yüzde 77’si kendi geleceklerinden umutlu olduğunu beyan etti. Kendi geleceklerinden umutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranının en yüksek olduğu ilk 3 il yüzde 86 ile Balıkesir, yüzde 85,8 ile Isparta ve yüzde 85,5 ile Bolu oldu. Bu oranın en düşük olduğu 3 il ise yüzde 64 ile Diyarbakır, yüzde 67,2 ile Tunceli ve yüzde 69,6 ile Düzce oldu.

 

Batı illeri mutsuz, Doğu illeri mutsuz

*Türkiye genelinde sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 74,7 olurken bu oranın en yüksek olduğu il yüzde 89,1 ile Isparta, en düşük olduğu il yüzde 54,6 ile Hakkâri oldu.

*Türkiye genelinde asayiş hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 79,4 oldu. Asayiş hizmetlerinden memnuniyetin en yüksek olduğu il yüzde 94,9 ile Artvin, en düşük olduğu il ise yüzde 58,9 ile Şırnak oldu.

* Türkiye genelinde ulaştırma hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 76,4 oldu. Ulaştırma hizmetlerinden memnuniyetin en yüksek olduğu il yüzde 94,2 ile Afyonkarahisar olurken en düşük il yüzde 50,2 ile Hakkâri oldu.

*Eğitim hizmetlerinden memnuniyet oranı, Türkiye genelinde yüzde 69,7 olarak gerçekleşti. İl düzeyinde bakıldığında eğitim hizmetlerinden memnuniyetin en yüksek olduğu il yüzde 88,9 ile Afyonkarahisar, en düşük olduğu il ise yüzde 48,2 ile Hakkari oldu.

*Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetlerinden memnuniyet oranı Türkiye genelinde yüzde 69,6 oldu. Bu oranın en yüksek olduğu il yüzde 89,5 ile Uşak, en düşük olduğu il ise yüzde 34,8 ile Şırnak oldu.

 

İstanbullular şebeke suyundan memnun

* Türkiye genelinde belediyelerin çöp ve çevresel atık toplama hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 73,3 olarak gerçekleşti. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 86,5 ile Eskişehir, en düşük olduğu il ise yüzde 33,1 ile Iğdır oldu.

* Türkiye genelinde belediyelerin kanalizasyon hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 70,3 olarak gerçekleşti.  Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 82,6 ile Kastamonu, en düşük olduğu il ise yüzde 28,8 ile Hakkari oldu.

* Türkiye genelinde belediyelerin ‘şebeke suyu’ hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 73 olarak gerçekleşti. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 86,8 ile İstanbul, en düşük olduğu il ise yüzde 30,6 ile Hakkari oldu.

 

Hakkari AB’ye inandı, Burdur inanmadı

* Türkiye genelinde belediyelerin ‘engellilere yönelik’ hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 48,9 olarak gerçekleşti. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 71,3 ile Manisa, en düşük olduğu il ise yüzde 14,5 ile Siirt oldu.

* Türkiye genelinde Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin birey yaşamına olumlu etkisinin olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 37,1 oldu. Bu oranın en yüksek olduğu il yüzde 75,9 ile Hakkari, en düşük olduğu ile ise yüzde 18,1 ile Burdur oldu.

* Türkiye genelinde Avrupa Birliği (AB) üyeliği için referandum yapılması durumunda üyelik yönünde oy vereceğini belirtenlerin oranı yüzde 46,5 olarak gerçekleşti. Bu oranın en yüksek olduğu il yüzde 78,1 ile Hakkari, en düşük olduğu il ise yüzde 23 ile Şırnak oldu.

 

Adana’da yaşlılar, Mersin’de gençler mutlu

* Adana’da mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranının en yüksek olduğu yaş grubu yüzde 58,0 ile 65+ yaş grubu olurken, bu oranın en düşük olduğu yaş grubu yüzde 48,9 ile 45-54 yaş grubu oldu.

* Mersin’de mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranının en yüksek olduğu yaş grubu yüzde 61,8 ile 18-24 yaş grubu olurken, bu oranın en düşük olduğu yaş grubu yüzde 45,2 ile 55-64 yaş grubu oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler