'Yaşar Kemal yaşayacak. Umut hiç bitmeyecek!'

Yaşar Kemal Vakfı’nın düzenlediği anma haftasının ikinci etkinliği önceki gün Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Yayınlanma: 29.02.2020 - 12:13
Abone Ol google-news

Yaşar Kemal Vakfı’nın düzenlediği anma haftasının ikinci etkinliği önceki gün Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde Ahmet Güneştekin’in yönettiği “Renklerle Yaşar Kemal Portresi” belgeselinin gösterimiyle başladı ve “Umudu Tazeleyenler Yaşar Kemal’i Anlatıyor” başlıklı panelle devam etti.

Panel öncesinde Yaşar Kemal Vakfı üyeleri, aralarında gazetemizin de olduğu fotoğraf bağışlarından oluşan arşivlerinden derledikleri “Yiğidin İyisi Sözünden Olur” fotoğraf sergisinin açılışını Başkan Şükrü Genç ile birlikte yaptılar. 

Açış konuşmalarında Şükrü Genç, Yaşar Kemal’in “Hanna’ya Mektup” şiirini okudu. Vakıf Başkanı Ayşe Semiha Baban da ustanın, “Bu çağda halktan kopmuş bir sanata inanmıyorum. Şunu söylemek istiyorum ki ben “angaje” bağımlı bir yazarım. Kendime ve söze ve insanın onuruna bağımlıyım. Bilinçli olarak ben aydınlığın türküsünü, iyiliğin, güzelliğin türküsünü söylemek istedim. Romanlarım yaşam gibi doğru söylesin, yaşamla birlik olsun istedim” sözlerini de içeren yazısını okudu. Bu sözler paneli yöneten Burhan Sönmez ile kendi yazarlık serüvenlerinde Yaşar Kemal’in yollarını nasıl aydınlattığını anlatan konuşmacılar; Ayşegül Tözeren, Barış İnce, Hande Çiğdemoğlu, Yavuz Ekinci’nin de ortak paydası idi.

İnce Memet’i okuyunca gerçeği anlatmanın ne demek olduğunu anladıklarını söyleyen yazarlar, Yaşar Kemal'in toplumu çok iyi özümlediğini ancak sosyolog değildir yazdığının roman olduğunu asla unutmayan büyük bir usta olduğunu vurguladılar. Çiğdemoğlu'nun, "Bu topraklara başka bir Yaşar Kemal gelmeyecek. Ama onu okumuş, onun gibi insan onuruna bağımlı olmayı seçmiş herkes ondan iz taşıyacak. Yaşar Kemal yaşayacak. Umut hiç bitmeyecek!..” sözleri ustanın nasıl geleceğe taşınacağının yanıtı oldu.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler