Türk Telekom emaneti

29 Eylül 2018 Cumartesi

Katar Emiri’nden uçak alan “reis”in yakın kısa tarihinden bir not:
2011 yılında Lübnan’da hükümetin dağılması ve Saad Hariri kabinesinin bunalıma düşmesi, o dönemde Başbakan olan “reis”i son derece üzer. Lübnan’daki hükümet bunalımı, adeta kişisel sorunuymuş gibi Lübnan’a, Şam’a gider, İran Cumhurbaşkanı ile görüşür, Fransa Cumhurbaşkanı ile mektuplaşır. Yeter ki, Hariri kabinesi kurtulsun…
Reisteki Hariri düşkünlüğü bir tutkudur adeta: 2005’te de, Hariri ailesinin Suudi Telekom Şirketi ile birlikte kurduğu Oger Telekomünikasyon’un, Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini özelleştirmeyle almasına olanak tanınır.
O dönemde CHP İstanbul milletvekili olan Kemal Kılıçdaroğlu, “Doğrudan ihaleye giremeyen birileri, ihaleye girme ön yeterlilik kriterlerini taşıyan Saudi Oger firmasından ihaleye girmesini istemiş, Hissedarlar Anlaşması’nda gerekli mekanizma oluşturularak ihaleden sonra Saudi Oger’den emanetin teslim alınması amaçlanmıştır” açıklaması ile ihalede bir takım garip dolaplar döndüğünü kamuoyu ile paylaşır.
Özelleştirilene değin Türkiye’nin en kârlı kurumlarından biri olan Telekom’un bugünkü durumu içler acısıdır...
Türk Telekom’daki gelişmeleri yakından irdeleyen CHP’li İlhami Özcan Aygun’un belirlemelerine göre; kurum zarardadır, tüm değerli arazileri satılmıştır.
Dahası da var: Oger, Eylül 2016’dan bu yana çeşitli Türk bankalarından çektiği 4.75 milyar dolarlık kredilerin ödemelerini yapmamıştır. Kredilerin geri ödemesi yapılmayınca, ilgili bankalar, Oger Telekomünikasyon’un hisselerine el konulması için Rekabet Kurumu’na başvururlar.
6.54 milyar dolarlık kurum kârını alıp götüren Oger yönetiminde, Türk Telekom’un 7 milyar 690 milyar lira olan öz sermayesi, 2016 yılında 3 milyar 386 milyon lira düzeyine kadar düşürülmüştür. 2005’te 811.45 milyon lira olan Türk Telekom’un devlete ödediği vergiler de, 2006 yılında 110.6 milyon liraya iner.
Özetle, Oger ve Kılıçdaroğlu’nun deyimiyle “Oger’den emanetini teslim alacak olanlar”, Türk Telekom’u bir güzel soğurmuşlar, borca batırıp bir köşeye atmışlardır!

Meslek onuru
Türkiye’de 550 bin dolayında mühendis, mimar ve şehir plancısı var.
İş bulamıyorlar. Bulsalar bile çoğunluk kendi meslekleri dışında işlerde çalışıyorlar.
TMMOB’nin belirlemelerine göre, son 25 yılda, kamuda çeşitli statülerde çalışan ve farklı ücretler alan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ekonomik ve sosyal koşulları, üstlendikleri sorumluluklara ve almış oldukları eğitime uymayan bir düzeye geriletilmiş durumda.
Neredeyse meslek onurlarını koruyamaz haldeler. Niye? İmam değiller de o yüzden.

Kaygılarımız bitecek
Kirli bir dünyada yaban kalmadığımızı duyumsamak için; bir temmuz sabahında kurşunlanan Bedrettin Cömert’ten birkaç dize:
Işıl ışıl günlere ereceğiz / ırak olacak gayrı / nemiz varsa karalardan düşüncelerden yana/ gür sevgiler doyuracak susuzluğumuzu / susuzluğumuz bitince / kaygılarımız da bitecek / darılmalarımız da.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları