Devrim Tarihine Katkı

01 Kasım 2014 Cumartesi

Atatürkçü Düşünce Derneği dergisi, mart, temmuz ve eylül aylarında özel ekler verdi. “Geçmişi bilmeyen geleceği kuramaz” vurgusunu taşıyan ekler, Cumhuriyet’in kuruluşuna emeğiyle, yüreğiyle, canıyla, kanıyla destek vermiş insanlarımızın yaşamöykülerini içeriyor.
İlk ek Tunalı Hilmi Bey’e, ikinci ek M. Behiç Erkin’e, üçüncü ek de Mustafa Necati (Uğural) Bey’e ayrılmış.
Ekleri, ayrıntılı ve titiz bir araştırma sonucu hazırlayan Prof. Naki Selmanpakoğlu bu çalışmalarını sürdürür ve boyutlandırırsa, belgeliklerimiz devrim tarihi açısından epey varsıllaşacak.

Siyanüre Evet
Geçen 26 Eylül’de Artvin’in Murgul ilçesi ayaktaydı. Esnaf işyerlerini kapattı. Çocuklar okula gitmedi. Bakır İşletmesi’ndeki işçiler iş bıraktı.
Milletiyle sevişmek için yanıp tutuştuğunu dile getiren işadamının sahibi olduğu Cengiz Holding, Murgul’daki Eti Bakır İşletmesi’ni özelleştirmeden kapmış, ilçede bir siyanür havuzu kurmak istiyordu.
Halk “Siyanüre hayır” demiş, örgütlenmişti. 26 Eylül’de onun eylemi yapılmıştı.
Gelişmeleri yakından izleyen CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, konuyu TBMM’ye taşımış, bir Meclis araştırması önergesi vermişti.
Önerge TBMM’de oylandı. AKP’liler el kaldırdı, kabul edilmedi!

Usta
Meslek büyüğümüz Selçuk Altan’ı geçen hafta çok sevdiği Ankara toprağına verdik. Kasketi, sigarası ve her gün düzenli okuduğu Cumhuriyet gazetesi ile birlikte...
Şu sözler onundur:
Çoğu meslekte ustalık belki zor kazanılabilir, ama gazetecilikte bu daha da zor. Çünkü diyelim terzi aynı işi devam ettiriyor, ama gazeteci aynı işi devam ettiriyor gibi gözükürken ayrı ayrı konularda dikkatli olmak, usta olmak, çalışkan olmak, bilgi sahibi olmak zorunda. O yüzden gazetecilikte usta olmuş adamın, ustalığını sürdürmesi de önemli. Adı ustaya çıkmış nice meslektaşımızın sonraki yıllarda genç kuşaklara kötü örnek olduklarını da gördük.”
Yaşamıyla, meslekteki çizgisiyle birkaç kuşak gazetecinin parmakla gösterdiği bir örnek emekçi gazeteciyi yitirdik.

Entellere Örnekler
Cumhuriyet’in kuruluş dönemini karalamayı görev edinmiş enteller için 1935 yılındaki Anadolu için bir örnek verelim.
1935’te, yalnızca bir yılda Halkevleri’nde yapılan etkinliklerin dökümü şöyle:
782 gösteri (294 bin izleyici), 776 konser (137 bin izleyici), 636 film gösterisi (296 bin izleyici), 1503 konferans (322 bin izleyici), 23 sergi (34 bin izleyici), 495 köy gezisi (21 bin katılımcı), 1370 eğlence gecesi (400 bin katılımcı), 211 çaylı söyleşi toplantısı (107 bin katılımcı).
Ayrıca; Halkevleri’ndeki kitap sayısı 107 bine varmış, sözcük derleme çalışmalarında 40 bin fiş elde edilmiş, Ankara ve Bartın’da köylü koroları kurulmuş, tiyatro kolları kasabaları, köyleri dolaşarak oyunlar sahnelemiş, bölge tiyatrolarının temelleri atılmış, köy seyirlik oyunları derlenmiş...
Şimdi Anadolu’ya bir baksınlar, ne görecekler:
Süleymaniye Vakfı Din ve Fıtrat Araştırmaları Merkezi’ni görecekler. O merkezin başkanı Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır, “kutuplarda oruç ve namaz vakitlerini belirlemek için” güneşin sürekli ufkun altında olduğu ocak ayında ve güneşin hiç batmadığı haziranda Norveç’in Tromso kentinde gözlemler yapıyor.
2012’de Bakanlar Kurulu’nca “kamu yararına vakıf” kabul edilen Ensar Vakfı’nı görecekler. O vakıf, Tayyip Erdoğan ve ailesi için yaptırıldığı öne sürülen Urla villalarının hemen yanı başındaki 42 dönümlük koyu, DHMİ’den devralıyor.
İlim Yayma Cemiyeti’ni görecekler. O cemiyet, illerde valilerin açılış konuşmalarını yaptığı “imam hatip nesli” toplantıları düzenliyor.

Hangisi?
Eski Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın evindeki paraların kendisine geri verilecek olması çok doğal bir gelişme...
Asıl merak konusu olan o paraların neyin içinde verileceği?
Ayakkabı kutusu içinde mi, bir oğulcuğun vakıf kasası içinde mi, seçim sandığı içinde mi?

Biz Yapacağız...
Kemal Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, başta CHP üyeleri olmak üzere, birçok yurttaşın yok edilmemesi için eylem yaptığı Validebağ Korusu’na gitti, dedi ki:
“Mahkeme karar verirse, Diyanet İşleri Başkanı da burada cami yapılacak derse, ben CHP Genel Başkan Yardımcısı olarak ilan ediyorum. Onlar yapmasınlar bu camiyi, biz yapacağız o zaman.”
Bildiğimiz kadarıyla Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, her ne kadar “ibadet sevgisiyle tabiat sevgisi karşı karşıya gelecek sevgiler değildir” gibi ifade kullansa da, orada “800 metrekare üzerinde bir cami, bir mescit inşa edilecek” dedi.
Öyleyse, Kemal Kılıçdaroğlu yönetimi, Validebağ Korusu Cami Yaptırma Derneği’ni hiç zaman yitirmeden kurmalı. Yoksa, sözünde durmamış olur.

Ölçü
Manzume belli:
Soma’da kavurdular, Ermenek’te boğdular.
Tepinir başımızda bademler, ocakta “güzel ölüyor” âdemler.
Vezin ölçüsü de belli:
Fıtratün, fâilâtün, fâili meçhulün...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları