Bunalma Sırası

15 Ağustos 2011 Pazartesi
\n\n\n

Timur Selçukun o ünlü,Ekonomi Tıkırındaşarkısında kendine has yorumuyla söylediği gibi Kriz var, kriz var, bunalım var!

\n

Başta bunalan, yıllardır dünyayı bunaltmış olan ABD. CHPli Prof. Dr. Oğuz Oyana göre de, ABD açısından durum vahim:

\n

ABD, 2007ye kıyasla bunalıma elinde araçsız yakalandı. Çünkü, iki güçlü aracını 2007’de kullandı. Bunlardan biri faizlerin indirimiydi, ancak faizler zaten çok düşük olduğundan, daha da düşüremez. İkinci araç da piyasalara, bankalara çok önemli kaynaklar aktarmaktı. Onu da yaptı ve çok büyük bütçe açıklarına yol açtı. Şimdi para basabilir, ama o zaman da ABDnin parası, dünyada sözü geçen para olmaktan çıkar.

\n

Avrupanın durumu da parlak değil. Ya Türkiye? Oğuz Oyan,Türkiye, dışarıdan gelen taşıma su ile götürüyor kendisini. Daha şiddetli dalgalar gelirse, gemiyi salimen kıyıya taşıması mümkün olmazdiyor.

\n

Önlem olarak, kıdem tazminatı hakkının geri alınması girişimlerinde olduğu gibi yine emekçilere yüklenme gözüküyor ufukta. Oğuz Oyan, bu konuda İngiltereyi örnek gösteriyor:

\n

İngiltere gibi toplumsal gösteri alışkanlığı olmayan bir toplumda bile çok yüksek taşkınlıklara yol açabiliyor emeğe yüklenme. Yeni fedakârlıklara zorlanırsa eğer toplumlar, onları dizginlemek kolay olmayabilir. Emeğe yüklenirlerse, Türkiyede buna tepki gelecektir hiç kuşkusuz.

\n

\n\n\n

İçimizdeki yabancılar

\n\n\n

İçişleri Bakanlığından edindiğimiz bilgiye göre, Türkiyede çok sayıda yabancı dernek ve vakıf, verilen izinlerle temsilcilik ve şube açmış. İşte o kuruluşların adları ve kökenleri ile özet bir liste:

\n

Açık Toplum Enstitüsü Vakfı-Soros Vakfı (Lihtenştayn), Gençlere Yardım Vakfı (ABD), Fredrich Naumann Vakfı (Almanya), Osmanlı Çalışmaları Vakfı (ABD), Türkiye Yüksek Öğrenim Vakfı (Hollanda), Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü (ABD), Willows Vakfı (ABD), German Marshall Fonu (ABD), Avrupa İstikrar Girişimi (Almanya), Asya Pasifik İletişim Ağı ve Asya Özgür Radyosu -RFA- (ABD), Amerikan Araştırma Enstitüsü -Ankara ve İstanbulda ayrı ayrı iki temsilcilik- (ABD), New York Eyalet Üniversitesi Araştırma Vakfı (ABD), Alman Federal Dış Ticaret Ajansı (Almanya), Uluslararası Dostluk Gücü (ABD), Uluslararası İlişkiler için Ulusal Demokratik Enstitüsü (ABD), Amerika-Türk Koalisyonu (ABD), Ortadoğu-Batı Diyaloğu Uluslararası Merkezi (ABD).

\n

Bütün bu kuruluşların tümünün AKP iktidara geldikten sonra şube ve temsilcilik açmak için izin almış olduklarının da özenle altını çizelim...

\n\n\n

Zekât

\n\n\n

Ramazan nedeniyle gazetelerde özel sayfalar açılıyor. Okuyucular soruyor, âlim olanlar yanıtlıyor. İşte geçenlerde yayımlanan bir soru:

\n

Ben 6 sene önce evlendim. Düğünümde takılan takıların zekâtını bu seneye kadar vermedim. Çünkü verileceğini bilmiyordum. Şimdi altınların zekâtını her sene için ayrı ayrı mı vermek zorundayım? Yoksa mevcut takıların zekâtını bir seferde versem olur mu?

\n

Biz olsak şöyle yanıtlardık:

\n

Değerli okur, düğünde takılan altınlarla gemicik alanlar bile var. O yolda yürüyün!

\n

Ama, biz ulema değiliz.

\n\n\n

Ayağa

\n\n\n

Biliyorsunuz, kıdem tazminatının kaldırılması girişimleri konusunda Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, haziran ayında bir basın toplantısı yapmış ve Türk-İş ne zaman kıdem tazminatı dense ayağa kalkmıştır demişti.

\n

Aradan epey zaman geçti. İzlediğimiz kadarıyla Türk-İş hâlâ oturuyor. Ya da belki boyu kısadır da, uzaktan bize öyle geliyordur.

\n\n\n

Çözümü bulamaz

\n\n\n

Kadından sorumlu Devlet Bakanı Fatma Şahin, kadına şiddetin kaynağına ineceğini, çözüm bulacağını söylüyor.

\n

Erzurumda sigara içti diye tartaklanan kadının, İstanbulda şort giydi \tdiye dövülen voleybolcu kızın başına gelenleri görsün, sorunun kaynağına inmiş olur. O kaynak; kadını ikinci sınıf varlık olarak gören, kapatan, erkekten ayıran yobaz kafadır.

\n

Ya çözüm?

\n

Bu kafaya karşı çözümü AKPli bir bakan bulamaz.

\n\n\n

Kandırılmış gibi

\n\n\n

Emekli-Senin Sincan ve Etimesgut’ta örgütlü Ankara 5 nolu şubesinin yöneticileri, 325 üyeleri adına Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşarı ziyaret etmişler. Sendika için bir yer tuttuklarını; masa, sandalye gibi kimi küçük eksiklikleri olduğunu; kullanılmış olsa da bu tür yardımları kabul edebileceklerini bildirmişler.

\n

Fethi Yaşar, Yazılı başvurundemiş. Yazılı başvurmuşlar. Ancak, karşılığında ne olumlu, ne de olumsuz bir yanıt alabilmişler.

\n

Emekli-Sen şube yöneticileri diyorlar ki:

\n

Enazından isteklerimizin karşılanamayacağına ilişkin bir not gönderselerdi. Çocuk gibi kandırılmış olmak, bu yaşta zor geldi bize.

\n\n\n

Ne diye?

\n\n\n

Futbol Federasyonu, bu hafta şike savları karşısında tutumunu büyük olasılıkla belirleyecek.

\n

Soruşturmalar boyunca Karabüksporun da, Ankaragücünün de adı geçti, ancak bu takımların durumu ve yöneticileri hakkında tek söz söyleyen olmadı.

\n

Göreceğiz bakalım, Karabükspor AKPnin arka bahçesine dönmüş Hak-İşe, Ankaragücü de Gökçek ailesine yakın diye dokunulmazlık zırhına alınacak mı, alınmayacak mı?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Şamar örnekleri 6 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları