Beddua Küfür müdür?

13 Kasım 2013 Çarşamba

Sözlükler, “küfür” sözcüğünü, “sövme, sövmek için söylenen söz. Sövgü” olarak açıklıyor. “Beddua” ise “ilenme, ilenç” ya da “ah etmek” karşılığında kullanılıyor.
Sözlüklere bakma gereksinimi duydum; çünkü bileceğiniz gibi birkaç gündür Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’un kendisine yüksek sesle “Allah belanı versin!” diye beddua eden bir yurttaşla ilgili olarak çevresindeki polislere “Allah belanı versin diyen o gavatı alın” yollu talimatı üzerinde bir tartışma sürüyor.
Bir kişinin başka bir kişinin kötülüğünü istemesi, beddua etmesi o kişinin vali olup olmamasından bağımsız olarak hoş bir şey olmadığını kabul etmek gerekiyor.

***

Fakat atandığı ilde Türkiye Cumhuriyeti devletinin en yüksek temsilcisi olmak gibi önemli bir görev üstlenmiş bir mülki amirin bir yurttaşı hangi nedenle olursa olsun “gavat” olarak nitelemesi devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan son derece yakışıksız bir davranıştır
Adana valisi kendisine beddua eden, ah eden yurttaşı “pezevenk” olarak nitelemekte bir sakınca görmemiştir.
Gavat sözcüğü Türk Dil Kurumu sözlüğünde “kavat” olarak geçen Ermenice kökenli bu sözcüğün anlamı da yine argo bir sözcük olan “pezevenk”tir.
Söz konusu kelimenin anlamı ise şöyle veriliyor: 1. (İsim) - Gizli ve yasal olmayan cinsel ilişki öncesinde aracılık eden kimse, dümbük, godoş, muhabbet tellalı, kavat, astik, dasnik, 2. (Ünlem)
- Gizli ve yasal olmayan cinsel ilişki öncesinde aracılık eden anlamında kullanılan sövgü sözü.

***

Başbakan dünkü TBMM grup toplantısında, Adana valisinin kendisine beddua eden yurttaşa “muhabbet tellalı” anlamına gelen gavat sözcüğüyle karşılık vermesini onaylamadığını, hakkında inceleme başlatıldığını fakat buna rağmen “birilerine yedirmeyeceği” yollu bir açıklama yapmıştır.
Talihsiz bir açıklama, talihsiz bir sahiplenmedir bu!
Bu sahip çıkış kendisine beddua eden vatandaşlara küfürle karşılık vermeye dünden hazır “devlet temsilcilerine” cesaret verecektir
Basından izlediğimiz kadarıyla yetkili makamlar beddua ile küfrü eş gören bir yanlış içindedirler.
Birinin yüksek sesle kötülüğünü istemek, bela okumak hoş bir şey olmamakla birlikte küfür değildir, hakaret değildir. Fakat birinin birisine “gavat” diyerek hakaret etmesi suçtur.
Umut ederiz ki önüne geldiğinde yargı bu ayırımı yapacaktır.
Adana Valisine önerimiz iş bu noktaya gelmeden o yurttaştan özür dileyip işgal ettiği makamı bir an önce boşaltmasıdır.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları