İşte Türkiye'deki ortalama erkek ve kadın boyu

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kara çocuklardaki büyüme gelişme verilerini açıkladı. Kara ayrıca Türkiye'deki erişkin bireylerin boy ortalamasını açıkladı. Verilere göre ülkemizdeki nihai erişkin boy uzunluğu kadınlarda ortalama 163 cm., erkeklerde ise 176 cm.

Yayınlanma: 11.11.2017 - 11:26
Abone Ol google-news

Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kara, yapılan araştırmalara göre, Türkiye’nin boy ortalamasının kadınlarda 163, erkeklerde ise 176 santim olduğunu ifade ederek, “Büyüme hızı yıllık 1 santimin altına düşmüşse büyüme tamamlanmak üzeredir. Ergenlik döneminin sonunda erişkin boyun yüzde 99’u tamamlanır. Kadınlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boylarına ulaşır” dedi.

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kara, çocuklarda büyüme-gelişme ile ilgili önemli bilgiler verdi. Sağlıklı büyümenin uykuda başladığını söyleyen Prof.Dr.Kara, “Uyku, egzersiz, fiziksel stres, ergenlik, açlık ve kan şekerinde düşme büyüme hormonu salgısını uyarır. Büyüme hormonunun başlıca biyolojik etkisi, boy büyümesini artırmaktır. Ayrıca kemik kalınlığını, yumuşak doku (kas) büyümesini, protein üretimini, insülin direncini ve kan şekeri seviyesini de artırır. Ortalama doğum boyu 50 santimdir. Bir bebek ilk yıl 25 cm uzayarak doğum boyunun 1,5 katına ulaşır. Sonrasında büyüme hızı giderek yavaşlar; ikinci yıl ortalama 12 cm, üçüncü yıl 8 cm ve dördüncü yıl 7 cm olur. Dolayısıyla çocuklar 4 yaşta ortalama 102 cm boy ile doğum boyunun 2 katına ulaşırlar. Sonraki yıllarda ergenliğe kadar yıllık büyüme hızları ortalama 5-6 cm artarak devam eder. Böylece 12 yaşta, erkekler ortalama 150 cm ve kızlar 153 cm ile doğum boyunun 3 katına ulaşır” diye konuştu.

Türkiye'de kadınların yüzde 91'i kendini güzel hissediyor

Türkiye’nin boy ortalaması hakkında da bilgi veren Prof.Dr.Cengiz Kara, “Olcay Neyzi ve arkadaşlarının 2008 yılı araştırması verilerine göre, ülkemizdeki nihai erişkin boy uzunluğu kızlarda ortalama 163 cm ve erkeklerde 176 santimdir. Büyüme hızı yıllık 1 santimin altına düşmüşse büyüme tamamlanmak üzeredir. Ergenlik döneminin sonunda erişkin boyun yüzde 99’u tamamlanır. Kızlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boylarına ulaşır” diyerek şöyle devam etti:

ERKEKLER KADINLARDAN 13 SANTİM DAHA FAZLA UZUYOR

“Kadınlarla erkeklerin büyümesi ergenlik döneminde farklılaşır. Bu farklılık erişkin boy ortalamalarının farklı olmasını sağlar. Kızların ergenlik büyümesi erkeklere göre 2 yıl önce başlar ve sonlanır. Kızların 2 yıl daha az uzaması, 8-10 cm fark yaratır. Ergenlikte erkekler toplam 25-30 cm uzarken, kızlar 20-25 cm boy atarlar, bu da 3-5 cm civarında farka neden olur. Böylece erkeklerin ortalama erişkin boyu, kızlarınkinden yaklaşık 13 cm uzun olur.”

BÜYÜME GERİLİĞİNİN EN SIK NEDENİ BESLENME YETERSİZLİĞİ

Boyu yeterince uzamayan bir çocukta pek çok sorun olabileceğini dile getiren Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kara “Diğer nedenler dışlandıktan sonra büyüme hormonu eksikliği olup olmadığı değerlendirilebilir. Büyüme geriliğinin en sık nedeni beslenme yetersizliğidir. Beslenme yetersizliği, geri kalmış ülkelerde daha çok gıda alımında yetersizliğe bağlıyken, gelişmiş ülkelerde kronik hastalıklara bağlı gelişir” diye konuştu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon