Adnan Binyazar

Bela fırtınası

03 Mart 2023 Cuma

Yarı açık, yarı kapalı, ülkemizde esen bela fırtınaları, vicdanlı olmayı ortadan kaldırdı, onların yerini canavarlaşan yaratıklar aldı. Son yıllarda eşinin başını koyun gibi gövdesinden ayıranlar, altı yaşındaki kızını eş diye otuzunu aşan erkeğin koynuna sokan sözde dinciler türedi. 

Ne acıdır ki yöneticilerden biri çıkıp yapılanların cinayet olduğunu, bu tutumları dinin lanetlediğini dile getiremiyor. 

Onların arasında kutsal saydıkları mekânlarda kız ya da oğlan çocukların ırzına geçmeye yeltenenenler oluyor. Göğün altında şeytan yüzlü belalar dolaşıyor. Biri çıkıp ahlaksızlıklarını yüzüne vurarak onları ortadan kaldıramıyor. 

Toplumca uyanmanın zamanıdır... 

Kral Oidipus 

Her çağda insanın başında bela bulutları dolaşmıştır. Kral Oidipus tragedyası onun öyküsüdür. Çocuğu olmayan Thebai şehrinin kralı Laios, Tanrı Apollon’a bunun nedenini sorar. Apollon, “Bir oğlun olacak, bu çocuk ileride seni öldürüp annesi kraliçeyle evlenince ülkeyi bela saracak” der. 

Günü gelir, kraliçe bir erkek bebek dünyaya getirir. Kral, beladan sıyrılmak için çocuğun öldürülmesine buyruk çıkarır. Ana yüreği, cellada çocuğu uzak yerlere kaçırmasını söyler. Cellat alır bebeği ayağından ağaca asar. Bir çoban, bebeği daldan alır, büyütür. İp asılı çocuğun ayağını şişirir. Çoban, bebeğe “ayağı şiş” anlamına gelen Oidipus adını verir. 

Apollon’un dediği gerçekleşmiş, Oidipus babasını öldürmüş, annesiyle evlenmiştir. 

Yazgının oyununa geldiğinin bilincine eren Oidipus, iğneler batırarak gözlerini kör edip Thebai’yi terk eder. 

Toprağın öfkesi 

İki hafta önce Türkiye’de bela fırtınaları esti. Toprak öfkelenip çocuk, yetişkin demeden binlerce insanı canından etti? 

Suçlusu kim bu afatın?

-Kurduğu yapıların çimentosunu, demirini çalan!

- Avuçlarına para sayarak çürük yapılara sağlam raporu veren mühendisler! 

- Bilir görünen bilgisizler! 

- Bilim insanlarının uyarılarını duymazdan gelip büyük yıkımlara yol açanlar! 

- Oturdukları yeri korumak için her isteneni yerine getirerek yapı kurmaya elverişli olmayan yerlere mahalleler yapılması buyruğunu veren politikacılar! 

- Başka adam yokmuş gibi ihaleleri üç beş kişiye kazandıran liderler! 

Yüzyıllık söylem!

Dijital alanlarda İsmet İnönü’nün 94 yıl önce AÜ Hukuk Fakültesi’nin ilk mezunlarına yönelik önemli bir konuşması dolaşıyor:

“Efendiler!

Elinde yanlış bir şahadetname ile cemiyete çıkan bir adamın memlekete zararı sizin tasavvur edebileceğinizden çok fazladır. Cemiyette en muzır adam, ehliyetsiz olduğu halde salahiyet sahibi olanlardır... Bu adam bütün hayatında ilmin, liyakatin ve çalışkanlığın düşmanı olacaktır.” 

Bela sinsidir, gizli saklı gelir, hiç beklenmeyen anlarda bir yerlerden çıkıp kötülüklerini yayar... 




Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kent Enstitüleri 26 Nisan 2024
Benlik arayışları 19 Nisan 2024
Romeo ve Juliet 12 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları