Arif Kızılyalın

Fatih hocanın dediği oldu!

10 Ekim 2016 Pazartesi

İzlanda maçının en kısa özeti: “Favoriydiler, kazandılar.” Zaten teknik direktör Fatih Terim de karşılaşmadan 1 gün önce, millileri bekleyen acı-sonun farkına varmış olsa gerek; lafı evelemeden, gevelemeden söylemişti,“Favori İzlanda...” diye.
Elbette cümle başı edatı “Ama”yı kullanmış, bir açık kapı bırakmıştı. Sonuçta futboldu bu. Vururlar, girmez, tıpkı Zagreb’deki gibi şansa gelen bir frikik golü umutları yeşertir miydi, yeşertirdi!
Gelgelelim ‘Adalı’lar işi şansa bırakmadı, Fatih Terim’in “Ama” edatını ilk yarıda silip attılar ve Euro 2016’daki çeyrek finalistliklerinin tesadüfen olmadığını gösterdiler. Öncelikle şunu ifade etmekte fayda var k, forvetsiz 11, doğru tercih değildi. Fatih Terim, ayğına hakim ve manevra kabiliyeti yüksek Emre Mor - Yasin - Volkan Şen’i sahaya sürüp 1.90’lık İzlandalı stoperlerin ağır çekim futbollarından yararlanmak istemişti. Ama ev sahibinin savunması sağlam durdu maç boyu. Galiba ilk yarıda penaltı tartışmasının yaşandığı itme - kakma pozisyonu var, bir de Emre’nin bireysel çabasıyla getirip kaleye ortaladığı ancak ‘olmayan’ forvetlerin dokunamadığı fırsat... 2. yarıda önce Cenk, sonra Mevlüt’ün oyuna alınışı, saha içinde format ve taktik değiştirmenin futbolcasıydı. Ama çözüm olmadı.
Buna karşılık İzlandılar, 1.80 ve üstündeki 4-5 oyuncularıyla sürekli cirit attı Volkan Babacan’ın önünde... İlk 10 dakikada 3, 90 dakika genelinde 8 pozisyonları var. Yüksek toplarda etkili olacaklarını bildikleri için korner ve uzun taç atışı kolladılar. Çok koştular, topluca hareket ettiler. Bir de Türkiye’nin kontrataklardaki zaafiyetinin üzerine gittiler. Nitekim 2. gol çalışılmış bir pozisyondu; uzun pas, tek vuruş... İlk golde de Ömer’in hatası vardı. Ki bu da biliniyordu. Ukrayna maçlarında benzer yanlışlara imza atmıştı, yine hata yaptı! Oysa Kaan ve Semih alternatifi varken Terim’in gol yediren stoperde ısrar etmesi ilginç!
Evet; 3 maç, 2 puan... İnsanın aklına, ‘bu kadroda formda bir Arda, diri bir Burak hatta Selçuk ve Gökhan’lar olsa durum değişir miydi’ sorusu geliyor. Ama varsayımlar üzerine konuşmak doğru değil. Fatih Terim bu kadroyu seçti, alınan sonuçlar ortada!
Şimdi muhtemelen 2 Kosova ve Fin maçlarından 9 puan gelse bile 11 puanda kalacak milliler 6 maçlık seride... Ve bu puanın Dünya Kupası için yeterli olmayacağı da gün gibi aşikar!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 Nisan! 24 Nisan 2024
Yeni TFF Başkanı! 20 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları