Ayşe Sayın

‘Komşulara ideolojik bakış sona ermeli’

09 Temmuz 2016 Cumartesi

İsrail ve Rusya’nın ardından, hükümet Mısır’la “yeniden ilişki” için ısınma turları yapıyor. Başbakan Yıldırım’ın, Mısır’la “bakanlar düzeyinde görüşmeler yapılabileceği” yönündeki açıklamalarının ardından, gözler hükümetin atacağı adımlara çevrildi. Geçen Mart’ta Mısır’da temaslarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, komşularla ilişkilerin AKP’nin “ideolojik bakışı” nedeniyle bu noktaya geldiğine dikkat çekti. Mısır’da Mursi yönetiminin devrilmesinin ardından işbaşına gelen Sisi döneminde ülkeye iki kez heyet gönderen CHP yönetimini İsrail temaslarında olduğu gibi AKP iktidarı “darbecilerle yan yana” olmakla suçladı. Yılmaz, Cumhuriyet’e şu değerlendirmelere bulundu:

Derinlik çöktü: Biz CHP olarak AKP’nin bütün dış konuları, iç politika malzemesi yapıp, içerde oy almak için esip gürlerken soğukkanlı olmayı, Mısır, İsrail, Rusya hatta AB ve ABD ile yanlış anlaşmaları, soğukluğu giderebilecek adımlar atılması gerektiğini başından beri dillendiriyoruz. Stratejik derinlik çöktü, AKP’nin dış politikası iflas etti.

İdeolojik bakıyor: Temaslar çevçevesinde söyleyebiliriz ki, Mısır’la ilişkilerin düzelmesinin önünde engeller var. En önemlisi, AKP’nin, Erdoğan’ın, Sisi yönetimini darbeci olarak nitelendirmesi. Mursi ile aşırı derecede kendilerini özdeşleştirmesi. Bu durum, AKP’nin sorunlara, ülke çıkarları açısından değil, ideolojik bakmasından kaynaklanıyor. Mısır, Türkiye’nin Müslüman Kardeşler’e büyük bir destek verdiğini biliyor.

Darbecilerle dost olacaklar: Yarın görürsünüz, Mısır’a gittiğimiz için bizi darbecilerle birlikte olmakla suçlayanlar, yarın dost olacaklar Sisi’yle. Mısır büyük bir ülke, ulusal çıkarlarımızı, kendi ideolojik yaklaşımlarımızın önüne koymalıyız. Mısır yolu kapandığı için Afrika’da sorunlar yaşıyoruz. Müslüman Kardeşler ideolojisi artık hiçbir yerde kabul görmüyor. Bu ideolojiyle artık kendimizi özdeşleştirmekten vazgeçmeliyiz.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

OHAL başlıyor 20 Temmuz 2016

Günün Köşe Yazıları