Barbaros Talı

Gerçek Başka...

11 Haziran 2011 Cumartesi
\n\n\n

Fransız futbolcu Eric Abidal ile ilgili yazılı ve görüntülü basında verilen bilgiler; gazeteci ve spiker dostlarımızın yeterli araştırmaları yapmadıklarını, edindiklerini bilimsel temele oturtmadan kullandıklarını gösteriyor. Barcelona sol bekinin; karaciğerinde rastlanan tümör nedeniyle geçen mart ayında ameliyat edilmesi, iki buçuk ay sonra sahalara dönmesi, Şampiyonlar Ligi finalinde 90 dakika oynaması ve maç boyunca 10.5 kilometre koşması, kanser hastalığına karşı alınmış bir zafer olarak tanımlanıyor. Gerçek ise başka...

\n

Diyaframın sağ altında yer alan, yaklaşık iki kilogram ağırlığa sahip, koyu kırmızı renkte bir organ olan karaciğer; beslenme yoluyla alınan (ilaç, alkol, hormon vb.) ya da yaralanma, ezilme veya spor sırasında açığa çıkan toksik maddelerin zararlı etkilerini azaltma görevini üstlenir. Örneğin protein yıkımına neden olan sportif aktivitelerde su ile birlikte açığa çıkan amonyak moleküllerini birleştirerek üreye çevirir ve vücuttan kolayca atılabilecek hale getirir. Çabuk iyileşir ve kendini yeniler. Glikoz ve B grubu vitaminlerle beslenir.

\n

İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde genel cerrahi uzmanı olarak görev yapan Operatör Doktor Orhan Yılmaz; Yüzme Federasyonu ile ENKA Spor Kulübü yüzücülerine eğitim ve tıbbi destek veren bir bilim insanı. Patoloji sonuçlarını bilmemekle birlikte, yaşanan gelişmelerden Abidalin karaciğerinden alınan tümörün iyi huylu olduğunun anlaşıldığını söylüyor. İyileşmeyi hızlandırıcı aminoasit ve vitamin takviyesi yapılarak antrenmanlara kısa sürede başlamasının sağlandığını anlatıyor.

\n

Tümörün kötü huylu çıkması durumunda ise kemoterapi, radyoterapi veya immünoterapi uygulamalarının gerekeceğini belirtiyor. Tek veya ikili, bazen ise üçlü kombinasyonlarla uygulanan bu tür tedavilerin, vücudun bağışıklık sistemini zayıflatacağını ve bu durumda doktorların Abidalin sahalara dönmesine izin vermeyeceğini hatırlatıyor.

\n

Operatör Doktor Yılmaz, benzer bir hatanın ABDli ünlü bisikletçi Lance Armstrong ile ilgili bilgilerde de yapıldığını belirtiyor. Kanser teşhisi konan Armstrongun önce tedavi edildiği, iyileşmenin ardından yaşamsal değerlerinin normal düzeylere gelmesi için yaklaşık üç yıl beklendiğini ve toplamda beş sene süren tedavi ve rehabilitasyon dönemlerinin ardından bisiklete binmesine ve yarışmalara katılmasına izin verildiğini söylüyor. Sözün özü spor, hastalıkları tedavi amacıyla kullanılmıyor. Tedavi tamamlandıktan sonra hastaların yaşam kalitesini arttırmak üzere rehabilitasyon sırasında veya sonrasında tavsiye ediliyor. Sağlıklı insanların hastalıklara karşı direncini arttırmak amacıyla yapılıyor ve yaptırılıyor. Gelişmelerin perde arkasını farklı açılardan anlatma, başarıları ilgi çekici hale getirme çabasıyla yazılıp, söylenenler; hem hasta hem de sağlıklı herkese zarar veriyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gazozuna Yarışma 14 Mart 2014
Merak Konusu 8 Mart 2014
Soçi’nin Ardından 2 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları