Barbaros Talı

Hayal Kırıklığı

19 Kasım 2011 Cumartesi
\n

İki sene boyunca üstlendiği AKP Grup Başkanvekilliği sırasında dikkati çekmişti. Konulara hâkimiyeti, kararlı tavrı ve hitap yeteneğinin yanı sıra keskin dili ile fark yaratmıştı. 61. hükümet kabinesinde Gençlik ve Spor Bakanlığına getirildi. En genç üye olarak görev yapmaya başladı.

\n

Bakanlığının ilk günlerinde her gün bir başka yayın organında yer alıyordu. Güzel konuşuyor, doğru şeyler söylüyor, gençlere ve sporculara umut veriyordu. Yaşının verdiği dinamizmle çok başarılı olacağı, Türk sporuna ve gençliğine yepyeni bir dönem yaşatacağı sanıldı. Ancak bugüne kadar yaptıkları camiaya hayal kırıklığı ve endişe yaşatmaktan öteye gidemedi.

\n

Hiyerarşik düzende gidersek; Bakan Yardımcılığına Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsünde görev yapan doçent Yusuf Tekini atadı. Bakanlık Müsteşarlığına ise Ziraat Fakültesi mezunu, Tarla Bitkileri Anabilim dalı doçenti Basri Hakan Hakyemezi getirdi. Her iki akademisyenin de sporla ilgisi bilinmiyor.

\n

Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Genel Başkanı ve Türkiye Futbol Federasyonunda amatörlerden sorumlu yönetim kurulu üyesi olan Mehmet Baykanı Spor Genel Müdürü yaptı. Baykanın memuriyetten gelmediği, teşkilatta hiç görev yapmadığı biliniyor. Bakanlıka bağlanan Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ise Baş Müfettiş Şevki Akkayayı getirdi. Akkayanın da gençlik hizmetlerine yönelik herhangi bir projede yer almadığı söyleniyor.

\n

Genel Müdür Yardımcılarını odasına çağırıp istifa etmelerini istediği anlatılıyor. İstifa etmek zorunda bırakılanlar arasında bulunan Kadir Topbaşın yeğeni, İlahiyat Fakültesi mezunu, din öğretmeni Mehmet Kocatepeyi görevine iade etmek durumunda kaldığı dillendiriliyor.

\n

Kanun Hükmünde Kararname ile 81 ilin Gençlik ve Spor Müdürünün kadro ve unvanlarını ellerinden alarak araştırmacı yaptı. 71 ile eğitim ve kariyeri yeterli olanlar arasından bazıları siyasilerce seçilenlerin atandığı söyleniyor. Kalan 10 müdürün bir kısmı görevlerine iade edilmiş; diğerleri ise farklı illere tayin olmuş. Sınavla atanmış 400 İlçe Gençlik ve Spor Müdürü de bir gecede araştırmacı yapılmış. Mahkemelerde haklarını aradıkları söyleniyor.

\n

Yakın geçmişte, Genel Müdür ve Bakanlarla kolayca görüşebilen federasyon başkanlarının şimdilerde hiçbir üst yöneticiye ulaşamadıkları dile getiriliyor. Bakan dışındakilerin karar alamadıkları, inisiyatif kullanamadıkları anlatılıyor. Spor Toto Teşkilatını Bakanlıka bağlayan Kılıçın parayı da sıkı kontrol ettiği; federasyonların faaliyetlerini ertelemek ya da borç bularak yapmak zorunda kaldıkları anlatılıyor. Şike konusunda düşünceleri sorulduğunda futbol federasyonunun özerkliğinden dem vuran Kılıçın TFF yönetiminin Olimpiyat Stadına taşınması kararını tek başına vermesi de şaşırtmış yetkilileri.

\n

Bakan Beyin ilişki yönetimi, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Yavuz Kocaömeri de bezdirmiş. Kocaömer, Kılıç ile birlikte çalışamayacağını anlayınca İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulundan istifa etmiş.

\n

Türk sporu, herkese, ileride Başbakan olacağını söyleyen Kılıçın yönetiminde ne olacak, zaman gösterecek. İlk hedef 2012 Londra Olimpiyat Oyunları. Bekleyip öğreneceğiz.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gazozuna Yarışma 14 Mart 2014
Merak Konusu 8 Mart 2014
Soçi’nin Ardından 2 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları