Barbaros Talı

Pietro Mennea

06 Nisan 2013 Cumartesi

TRTnin ilk olimpiyat yayını 1972 Münihten itibaren atletizm yarışmalarını seyretmiş okuyucularımız başlıktaki sprinterin ismini hatırlayacaklardır. 100 ve 200 metrelerde önce İtalyada dikkatleri çeken, ardından Akdeniz Oyunları ile Avrupa şampiyonalarında elde ettiği başarılarla kendinden söz ettiren, 1980 Moskova Olimpiyat Oyunlarının altın ve bronz madalyalı atleti Menneanın yıldızı, 1979 yılında, o zamanki adıyla Dünya Üniversite Oyunları sırasında 200 metrede kırdığı dünya rekoruyla parlamıştı.

\n

19.72’lik rekor tam 17 sene sonra Amerikan olimpiyat takımı seçmelerinde Michael Johnson (19.66) tarafından kırılabildi. Menneanın halen Avrupa rekoru olan derecesini 1 Mart 2013 tarihi itibariyle sadece 8 atlet geçebilmiş durumda. Mennea ise 200 metreyi 20 saniyenin altında 3 kez koşan ilk atlet olarak yer alıyor kayıtlarda.

\n

Gençliğinde, arabaları 50 metrelik mesafede koşarak geçmeye çalışan Pietro Mennea, atletizm hayatı boyunca antrenmanlarda sergilediği azim, yarışmalarda ortaya koyduğu profesyonellik ve dürüstlükle hatırlandı hep. Spor kariyerini tamamladıktan sonra avukatlık ve muhasebecilik yaptı. Bir üniversitede profesör unvanıyla dersler verdi; makale ve kitaplar yazdı. Avrupa Parlamentosuna seçildi. Eşi Manuela ile birlikte kurduğu, kar amacı gütmeyen Pietro Mennea Vakfı ile hayırseverliğe adadı kendini. Hayatta kendisinden daha az şansa sahip insanlara yardım etmeyi arzu ettiğini dile getirdi her daim.

\n

Tedavisi olumlu cevap vermedi ve geçtiğimiz 21 Mart günü, 60 yaşında hayata gözlerini kapadı. O andan itibaren adı ve başarılarla dolu geçmişi manşetlere taşındı. Ülkenin son 20 yılında basında en çok yer bulan haber oldu. Yeni Papa seçimlerini bile geride bıraktı Menneanın ölümü. Üç gün boyunca yapılan yayınlar 54 gazete sayfasını kaplayacak boyuta ulaştı. Romada düzenlenen Diamond League atletizm galasına Memorial Mennea adının verilmesi kararlaştırıldı. İtalyan demir yolları işletmesi (Trenitalia) önümüzdeki yıl Roma-Milano arasında hizmete girecek, saatte 400 kilometreye ulaşabilen hızlı trenine Pietro Mennea isminin verileceğini açıkladı.

\n

Önce, İtalyanın Adriyatik denizine kıyı kenti Barlettada doğduğu için Güneyin Oku (La freccia del sud) lakabı takıldı. Ardından, atletizm dünyasında efsane oldu. Ve nihayetinde, İtalyanın Ebedi Simgesi olarak hayata veda etti.

\n

Ev hanımı anne ile terzi babanın evladının spor sayesinde geldiği nokta bu. Oralarda böyle, bizde ise bambaşka. Atletizmdeki ilk olimpiyat şampiyonu kızımız dopingle suçlanıyor. Dünya ve olimpiyat şampiyonu, rekortmen haltercimiz alkol bağımlılığından kurtulmak için inzivada yaşıyor. Hayat onların. Ama hata hepimize ait. Sadece onları değil kendimizi de sorgulamalıyız artık.

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gazozuna Yarışma 14 Mart 2014
Merak Konusu 8 Mart 2014
Soçi’nin Ardından 2 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları