Barbaros Talı

Sıra İstanbul'da...

24 Mart 2013 Pazar

2020 olimpiyat ve paralimpik oyunlarına ev sahipliği yapacak kentin belirlenmesi sürecinde sona yaklaşılıyor. Aday şehir statüsü kazanan 3 kent, prosedürün ikinci fazında, adaylık dosyalarını Uluslararası Olimpiyat Komitesine (IOC) teslim ettikten sonra değerlendirme komisyonu tarafından ziyaret ediliyor.

\n

14 üyeden oluşan komisyonun başkanı Sir Craig Reedie, IOCnin Başkan Yardımcısı, İngiltere üyesi. Londra 2012 Organizasyon Komitesinde yönetim kurulu üyeliği yapmış. Öncesinde, 2004 Atina ve 2008 Beijingde IOC Koordinasyon Komisyonunda; 2008 Beijing ve 2016 Rioda IOC Değerlendirme Komisyonunda üye olarak görev almış. Diğer üyeler ise olimpik sporcular, IOC yetkilileri ile uluslararası federasyonların ve komitelerin temsilcilerinden oluşuyor.

\n

Aday şehirler 4 tam gün boyunca ziyaret ediliyor; adaylık dosyasında yer alan 14 temada sınavdan geçiriliyor. Ulaşımdan konaklamaya, finansal yapıdan çevresel etkiye kadar inceleniyor. Oyunların ardında bırakacağı miras ile kentin ev sahipliği vizyonu irdeleniyor. Mevcut spor tesislerine gidiliyor, inşa edilecekler için ayrılan yerler geziliyor.

\n

Tokyo, komisyonun ziyaret ettiği ilk aday şehir oldu. Organizatörler kentin güvenliği, gelişmiş altyapısı ve 33 yarışma alanından 28inin Olimpiyat Köyüne 8 kilometre uzaklıkta olmasını öne çıkarmışlar. Londra 2012de kazanılan 38 madalya nedeniyle Japon halkının desteğinin yüzde 47den yüzde 70lere yükseldiğini belirtmişler. Tokyonun 2016 adaylığı sırasında yapılan protesto gösterileri ise bu kez tekrarlanmamış.

\n

Ardından Madride gidildi. Üyelere, yaşanan finansal krize rağmen İspanyanın olimpiyat organizasyonunda kullanılacak altyapıyı hazırlayabileceği anlatılmış. Madridin en düşük organizasyon bütçesine sahip olduğu söylenmiş. Ancak, değerlendirme komisyonunun kaldığı otelin önünde İstanbul ve Tokyo lehine yapılan gösteriler İspanyol organizatörlerin keyfini kaçırmış.

\n

Artık sıra İstanbulda. Komisyon üyeleri bugünden itibaren çalışmalarına başlayacak. Adaylık komitesince davet edilen, alanlarında uzman, 109 panelist 39 sunum yapacak. 14 başlık arasında bulunan Medya Operasyonları bölümünde ben de görevliyim. Esat Yılmaer ve Emir Turam ile birlikte medya mensuplarına verilecek hizmete ve çalışma ortamlarına, ulaşımdan konaklamaya ve yeme/içmeye, yasal prosedürlerden vergi ve vize muafiyetlerine yönelik bilgiler aktaracağız. Ayrıca, ziyaretler yapılacak, davetler verilecek. Komisyon üyeleri Başbakan tarafından da kabul edilecekler.

\n

2020’nin ev sahibi, IOCnin 7 Eylülde Buenos Aireste yapılacak 125inci toplantısında belli olacak. Oylamaya, 101 IOC üyesi arasında yer alan başkan ve aday şehirlerin ülke temsilcileri katılamayacak. Ülke temsilcileri kentlerinin elenmesinin ardından oy hakkı kazanabilecekler. O güne dek çabaya devam edeceğiz.

\n

\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gazozuna Yarışma 14 Mart 2014
Merak Konusu 8 Mart 2014
Soçi’nin Ardından 2 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları