Barbaros Talı

Yanılmışım!

31 Temmuz 2011 Pazar
\n

Hafta başındaki yazımda Boğaziçi Kıtalararası Yarışlarını yazmış; canı sıkılanların katıldığı organizasyon yerine, iki kıtanın koşularak, yüzülerek ve bisikletle geçileceği triatlon düzenlemenin, dünyanın en iyi triatletlerini ağırlamanın çok daha doğru olabileceğini belirtmiştim. Ironman unvanlı triatlet dostlarımdan edindiğim bilgiler ve federasyonun internet sitesinde okuduklarımdan anladım ki yanılmışım.

\n

Triatlon 2001 yılında federe olmuş ülkemizde. Engin tecrübesi, spor camiasındaki itibarı ve temiz geçmişi nedeniyle (Böyle yazıyor sitede!) başkanlık Halil Kılıçoğluna verilmiş. Beş senelik sürede 2000den fazla sporcu yetişmiş, 50’ye yakın kulüp kurulmuş. Triatlonun yanı sıra Duatlon branşı da canlandırılmış. 2004 seçimlerinde oğlu Korhan Kılıçoğlu devralmış başkanlığı. 2006 Genel Kurulunda tekrar Halil Kılıçoğluna geçmiş. 2009 yılında ise kuruluşundan beri, camianın içinde yer alan Hamdi Güneş başkan olmuş. Halil Kılıçoğlu başkanvekili, Korhan Kılıçoğlu da üye olarak yer almış Federasyon Yönetim Kurulunda.

\n

Federasyon tüzüğüne bir madde eklenerek; başkanlığın, babadan oğla ve dosta bu kadar rahat el değiştirmesi kolaylaştırılmış. Madde 7: Son iki sezon üst üste federasyon faaliyetlerine katılan kulüplerden; bay/bayanlarda yıldız, genç ve büyükler kategorilerine katılan ve en az bir etapta müsabakayı tamamlayan kulüplere, katıldıkları her kategori için bir oy hakkı verilir. Bilinçli bir şekilde, Triatlon yerine federasyon faaliyetleri yazılmış, ‘yarışı bitiren yerine de en az bir etapta müsabakayı tamamlayan denilmiş.

\n

Ardından, Kütahya ve Sivasta isimleri farklı, telefon ve faks numaraları aynı olan kulüpler kurulmuş. Öyle ki eski başkan, şimdinin başkanvekili, kendi adına Halil Kılıçoğlu Gençlik ve Spor Kulübü bile kurmuş memleketi Kütahyada. O coğrafyada yüzme yarışının yapılabileceği su birikintisi olmadığı için koşu ve bisikletten oluşan Duatlon yarışları başlatılmış. Kütahyada 24 Nisanda yapılan duatlon yarışına İstanbul, İzmir ve Ankaradan toplam yedi, sadece Kütahyadan sekiz kulüp katılmış. Yıldız erkeklerde yarışan Kütahyalı altı sporcu da ayrı kulüpleri temsil etmiş. İlk etabın sonunda ikisi yarışı bırakmış. Yıldız bayanlar kategorisinde ise Kütahyadan dört sporcu, yine farklı kulüpler adına yarışmış. İki kilometrelik koşunun ardından yarışı terk etmişler. Sonuçta yarışa katılan ve bir etabı bitiren her sporcu oy olarak yazılmış haneye. Kütahya ve Sivaslı sporcuların illerinde düzenlenen duatlon yarışları dışında, çeşitli yerlerde organize edilen triatlonlara katılmamaları, kurulu düzenin önemli bir göstergesi olarak anlatılmakta.

\n

Bu durumu sahibi olduğu yaristakvimi.com sitesinde dile getiren triatlet Zeynel Alhana soruşturma açmış federasyon. Yöneticiler hakkında suiistimal, kurnazlık, cambazlık ve basit zihniyet gibi küçük düşürücü, aşağılayıcı ve hakaret edici sözlerin sarf edilmiş olması nedeniyle altı ay süreyle yarışlardan men cezası verilmiş. Alhan cezaya itiraz etmiş; Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu, oybirliği ile aldığı 23.06.2011 tarih ve 2011/116 sayılı kararla cezayı kaldırmış.

\n

Gelişmelerden Genel Müdür Yunus Akgül ile teftiş kurulu üyelerinin de bilgilerinin bulunduğu, ancak değişen bir şeyin olmadığı söyleniyor. Aslında en doğrusu, özerk federasyonlar için oluşturulan çerçeve statüye Federasyonlar, birkaç dönem başkan seçilenlerin babalarının malı sayılır ifadesinin eklenmesi! Böylece kişisel sitesine Sporun ve sporcunun dostu yazdıran Halil Kılıçoğlu da, biz de rahatlarız.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gazozuna Yarışma 14 Mart 2014
Merak Konusu 8 Mart 2014
Soçi’nin Ardından 2 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları