Ajda Pekkan'ın Canı

29 Mayıs 2011 Pazar
\n

Mutlaka duymuşsunuzdur, süperstarımız Ajda Pekkan son konserinde Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağışa övgülerde bulundu: Her zaman sanat ve sanatçının yanında oluyorsunuz. Ülkemizin önünü açıyorsunuz. İyi ki varsınız. Sizin için canımızı vermeye hazırız…”

\n

Bakıyorum gazetelerin yazar köşeleri, sosyal paylaşım siteleri Ajdaya yönelik eleştirilerle dolu. Bu, büyük bir haksızlık, diye düşünüyorum. Biliyorum, şaşırdınız. Şaşırmayın, çünkü Ajda doğru söylüyor, Egemen Bağış gerçekten de her zaman ve her yerde sanatın, sanatçının yanında olan bir devlet adamıdır. Karslı bir arkadaşım anlattı; Mehmet Aksoyun İnsanlık Anıtının kafasının kesildiği günün gecesi onu kesik başın yanında çömelmiş durumda görmüş. Sayın Bakan bir yandan taş başı okşuyor, bir yandan da alnını kesik başın yanaklarına sürtüyormuş. Gerçekten o muydu? diye sordum arkadaşıma, tam göremedim ama sanırsam oydudedi.

\n

Herhalde Ajda da bunu duymuş, konserde karşısında onu görünce duygularını gemleyememiş olmalı. Bakarsınız bir şarkı bile bağışlar Bay Bağışa. Vefalı kadındır.

\n

***

\n

Egemen Bağış, dün twitterda Şile neden Hollywood olmasın? Yabancı film yapımcıları burada platolar kurabilir. Bunun için yapımcılara teşvik verilmeli diyordu. Tabii, Niçin yabancı yapımcılar diye sorabilirsiniz. Kendisi Siirt doğumlu olmakla birlikte ruhen Amerikalıdır. Uzun yıllar ABDde yaşamıştır. Yüksek lisansını The Baruch College of The City University of New Yorkta yapmış, iki dönem üst üste New Yorktaki Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonunun başkanlık görevini yürütmüştür.

\n

İngilizcesi iyidir, genellikle Anglo-Sakson müzik gruplarının konserlerini izler. Son U2 konserinde yuhalanmasının Ajdayı çok üzdüğü, içini parçaladığı, Bağışın da bu nedenle Bak, yıkılmadım, ayaktayım!babında o konsere gittiği söylenmektedir.

\n

Yoksa bir okul konserinde ne işi vardır koca Devlet Bakanının, hem de seçimlere şunun şuracığında 14 gün kalmışken?

\n

Yukarıda vefalı kadındır dedim. Öyledir. Neredeyse 50 yıl önceden, Ses dergisine kapak olduğu, yabancı popüler şarkılar söylediği yıllardan tanırım Ajdayı. Mahallemizin kızıydı. Anne babası ayrılınca o da kardeşi Semiramis ile birlikte halasının, babası rahmetli Rıdvan Beyin kız kardeşinin yanına taşınmıştı. Babası Deniz Kuvvetlerinden albay rütbesiyle ayrılmış, Denizyolları Liman İdaresinde enspektör olarak çalışıyordu o zamanlar. Mütevazı bir hayatları vardı.

\n

Önce sinema filmleri, sonra yabancı dillerden uyarlama şarkılar, gece kulüpleri, konserler, sahne ışıkları, ışıltılı hayat iki kardeşin de gözlerini kamaştırdı. Gece kulüplerinde kendilerini en ön masalarda izleyenlerin yaşadıkları hayatlara özendiler. O hayatları hedefleştirdiler.

\n

Ulaştılar da.

\n

Sonrasını biliyoruz; iki kardeşin de hayatları, tırmandıkları merdivenler en ince ayrıntılarına kadar magazin basını tarafından kazındı meraklı kamuoyunun belleğine. Ajdayı en son 1970 yılında görmüştüm. Tüm şarkıcılar, futbolcular, ünlülergibi o da merak/ilgi alanımda değildi artık.

\n

***

\n

Sırnaşıklığı şaşırttı beni. Hayatta amaçladığı hemen hiçbir hedefi ıskalamamış, başarılı bir ses sanatçısı, konseri sırasında iktidar sahibi bir politikacıya Sizin için canımızı vermeye hazırız derse buna ne ad verilir?

\n

Yanıtı siz değerli okurlarıma bırakıyorum.

\n

Can tabii ki onun, dilediğine verir. İyi ama bunu niçin çoğullaştırıyor? “-mızı” ekiyle kastettiği ses sanatçıları kimlerdir? Egemen Bağış onları toplu intihara yöneltecek önemde ne yapmış olabilir?

\n

Egemen Bağış, Ajdanın sözlerini duyduğunda nasıl tepki vermiştir? Aman yapma mı, yoksa hepinizin canı bana feda olsun mu demiştir?

\n

Sanırım, bu soruların yanıtları açık kalacak.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları