Sara Nöbeti

19 Temmuz 2014 Cumartesi

1981’de Tuzla Piyade Okulu’nda 174. dönem yedek subay adaylarının yer aldığı 7. bölük 1. takım, ilk gece koğuşta yatarken büyük bir gürültüyle uyanır. Aralarından bir aday, sara nöbetine yakalanmış ve yatağından düşmüştür. Aday, revire kaldırılır, daha sonra hastaneye sevk edilir. 10 günlük tedavi ve dinlenmeden sonra birliğine döner. 
İşte o aday, bugün Türkiye’yi nöbete tutulmuş gibi zangır zangır titretiyor.

Ulusal Birlik Dağılır!
CHP’li Birgül Ayman Güler, sözde “çözüm kanunu”nun üç noktada “karanlık” soru işaretleri taşıdığını vurguluyor:
1- Müzakerelerde yabancı devlet temsilcilerinin üçüncü taraf olarak yer almaları mümkün olabilir mi?
2- Anayasadan “Türk vatandaşlığı”nın silinmesi kabul edilebilir mi?
3- Etnik gruplara siyasal kimlik ve etnik bölgelere siyasi statü verilebilir mi?
Güler, bu kuşkularla birlikte yasanın “bağımsızlık, ulusal birlik ve üniter devlet” ilkelerine aykırılık taşıdığını belirterek diyor ki: “Bu girişim, ülkemizi etnik topluluklar ayrışmasına ve buna hızla eklenecek mezhepler kopuşuna sürükleyecektir. Bu girişimin sağlayacağı ileri sürülen kalıcı barış, Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünün kaldırılması şartına bağlanmıştır. PKK-HDP’nin istediği, AKP hükümetinin getirdiği ve CHP yönetiminin destek verdiği yasa, terörü, Cumhuriyet rejimini teslim ederek sona erdirmeye hizmet etmektedir.”
Bu duruma, kimileri de “birlikte dans etmek” diyorlar, iyi mi?..

Bedava Petersburg Gezisi
Arkadaşımız Mahmut Lıcalı, TBMM Sanayi ve Enerji Komisyonu’nun 26 üyesinden 21’inin eşleriyle birlikte, Akkuyu’ya nükleer santral kuracak Akkuyu NGS AŞ’nin davetiyle St. Petersburg’da gezdiklerini haberleştirdi.
Komisyon üyesi milletvekillerini sıralayalım:
AKP’liler: İbrahim Halil Mazıcıoğlu (Gaziantep), Hüseyin Üzülmez (Konya), Ali Ercoşkun (Bolu), Mustafa Öztürk (Bursa), Hüseyin Filiz (Çankırı), Mehmet Galip Ensarioğlu (Diyarbakır), Mehmet Erdoğan (Gaziantep), Orhan Karasayar (Hatay), Metin Külünk (İstanbul), Ünal Kacır (İstanbul), Osman Boyraz (İstanbul), Soner Aksoy (Kütahya), Ahmet Erdal Feralan (Nevşehir), Ömer Selvi (Niğde), Özlem Yemişçi (Tekirdağ), Ercan Candan (Zonguldak).
CHP’liler: Ümit Özgümüş (Adana), Osman Aydın (Aydın), Kemal Değirmendereli (Edirne), Mehmet Ali Susam (İzmir), Erdal Aksünger (İzmir), Hasan Ören (Manisa).
MHP’liler: Bahattin Şeker (Bilecik), Emin Haluk Ayhan (Denizli), Alim Işık (Kütahya).
HDP’li: İbrahim Binici (Şanlıurfa).
Bu üyelerden CHP’li Erdal Aksünger ile Kemal Değirmendereli’nin geziye gitmediğini biliyoruz. Gitmeyen 3 kişi daha var. Onlar da kendilerini açıklasalar iyi olacak. Çünkü, geziye katılmış olanların sır gibi saklanan listesi açığa çıkacak.

İki Satır Bile Yazamayacağız... 
14 Nisan 2014 tarihinde bu köşede, üç cümle, iki satırdan oluşan bir değinimiz çıkmıştı:
“Arkadaşımız Mustafa Çakır’ın haberinden öğrendik: Bilal Erdoğanın vakfına milyon dolarlar akmış. Çocukcağız sıfırlarken epey eziyet çekmekte haklıymış.”
Bilal Erdoğan’ın şikâyeti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, işte bu üç cümle, iki satır için soruşturma açmış. Geçen hafta bu konuda savcıya ifade verdik ve özetle şunları söyledik:
“Bu soruşturma, birçok ulusal ve uluslararası örgüt tarafından da belirlendiği üzere Türkiye’de basının ve ifade özgürlüğünün ne denli baskı altında olduğunun en açık kanıtıdır.
Bu soruşturma; hakkında soruşturma açılmış Bilal Erdoğan’ın, babası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ileri sürülen telefon kaydında geçen ‘evdeki paraları sıfırla’ yönündeki sözlerinin Türkiye’de ve dünyada herkes tarafından bilindiği, hatta buna ilişkin yapılan haberin ödüllendirildiği ve o ödülün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından verildiği bir Türkiye’de açılabilmektedir.
Bu soruşturma; ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Ben yürekli ve namuslu bir savcı bekliyorum. Erdoğan hakkında da fezleke düzenlenmesi lazım. Oğlum paraları sıfırla, demek kolay bir olay değildir. Onun için de fezleke bekliyorum’ dediği; herkesin, Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu TÜRGEV vakfına ne kadar bağış yapıldığını bildiği bir ülkede açılıyor.
Bu soruşturma; Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın bir soru önergesini yanıtlarken yine aynı TÜRGEV’e yurtiçinden 29.666.553 lira, yurtdışından da 99.999.990 dolar bağış yapıldığını açıkladığı Türkiye’de açılıyor.
Ve ben; bütün bu haberlerin yayımlandığı bir ülkede, bir gazeteci, bir yazar olarak bu konularda üç cümle, iki satırlık bir yazımdan dolayı Cumhuriyet’in savcılığı önünde ifade veriyorum.”
Bu gidişle, “Bilal” ya da “sıfır” diyen yiyecek soruşturmayı...

Saat Kaç?
Zafer Çağlayan
, kendisine “Saat kaç?” diye soran bir yurttaşı işinden attırmış. Haydi becerebiliyorsa bizi de attırsın: Zafer Çağlayan saat kaç, saat? Kolundaki saat kaça Zafer Çağlayan? Kaçma, Zafer Çağlayan kaçma... 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

IMF Defteri 27 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları