Acı Noel

25 Aralık 2011 Pazar
\n

ROMA- Torunuma göstermek istemiştimdemiş AVM çıkışı cebinde 20 Avroluk bir oyuncak bebekle yakalanan yaşlı adam: “Torunum bebeği beğenirse, dönüp parasını ödeyecektim!

\n

Çalıntı bebekle yakalanan yaşlı adamın lafına hiç kimse inanmamış ama AVMdeki güvenlik memurları fazla düşünmeden onu bırakmışlar

\n

İtalyanın en büyük gazetesi Corriere della Serada okudum haberi.

\n

Adamın adı saklı tutulmuştu. Film senaryolarına konu olacak denli dramatik olan öykünün, artık çok sıra dışı bir istisna sayılmadığı söyleniyordu Noel arifesi büyük mağazalardan hediyelik eşyaaşıran İtalyanların sayısında bu yıl görülmemiş bir artış olmuş. Hatta hediyelik eşya ne kelime Kimi yaşlılar süpermarket raflarından; sofralarında hasret kaldıkları et”, “balık gibi yiyecekler kaldırıyorlarmış…. \t

\n

2011 Noelinde esen hava, böylesine ağır ve kasvet verici Çizmede.

\n

Sokakta yürürken, bu Noelin geçmiş Noellerden farklı olduğunu hemen hissediyorsunuz. \t

\n

İlk bakışta sokaklar, caddelerdeki aydınlatmalar, dükkân vitrinleri ve ev pencerelerinde sergilenen Noel ağaçlarının ışıltılı görünümünde değişiklik sezilmiyor. Ama geçmiş Noellerden bu yana sanki bir şeylerin kırıldığını, coşkunun yok olduğunu, alttan alta kötü bir ağırlığın; korkunun, endişenin, hüznün çöktüğünü fark ediyorsunuz.

\n

Tüketim toplumunun mabetleri sayılan alışveriş merkezleri, büyük mağazaların yanı sıra; restoranlar, kafeler, gazete bayileri bile giderek boşalıyor.

\n

Romaya ayak bastığım ilk günden bu yana müşterisi olduğum gazete bayisini işleten kadın; Müşterilerimin yarısını kaybettim!diyor. Pantheon Meydanının en eski, en büyük kahvesini işleten Sinyora di Rienzo da aynı şekilde; Al benden de o kadardiye konuşuyor: Yılın bu mevsimi bizim bir numarlı müşterilerimiz Avrupalı turistlerdir. İtalyanların yanı sıra, Avrupalı turist de sırra kadem bastı. Kahve sabah saatlerinde boş, akşamüstü boş, gece boş. Romanın göbeğindeki bu tarihi kahveyi geceleri hiç 22de kapatmamıştık. Artık kapatıyoruz. Çünkü in cin top oynuyor!

\n

Avrupa’ya çöken ağırlık

\n

Aynı eğilimi, on beş gün önce gittiğim Strasbourgda gördüğüm için artık şaşırmıyorum.

\n

Strasbourg, Avrupanın en burjuva, en zengin kentlerinden biri... Ve bu nedenle, Avrupanın aynı zamanda en gösterişli Noel kenti

\n

Avrupanın kalbi sayılan bu görkemliNoel kenti”; Roma gibi tıpkı, ışıltılarını gerçi hâlâ muhafaza ediyor. Ama coşku gitmiş. Kentin üstüne kelimelerle anlatılamayacak bir eskimişlik, köhnemişlik hissi çökmüş.

\n

Kleber Meydanındaki devasa Noel ağacı yerli yerinde. Ama gelen geçene tılsımlı günler / güvenli bir gelecekvaat etmekten aciz. Devasa ağacın etrafındaki Noel barakaları ve dükkânlar, gecenin 10u ne kelime; akşam yemeği öncesinde saat 19da kapı duvar kepenklerini indiriyor. Galeries Lafayette ve Printemps gibi Fransanın büyük mağazalarında, kasa önünde izdiham oluşturan kalabalıklardan eser yok. Kasa ödemelerini uzun kuyruklar beklemeden, seri bir şekilde yapabiliyorsunuz.

\n

2011 Noeline çöken ağırlık Avrupada boydan boya yaşanıyor. Atinadaki atmosferi bildiren muhabirler, Yunan başkentinde alışverişin tamamen durduğundan bahsediyor. Noel sofralarında, savaş ve açlık reçetelerinin geçerli olduğunu anlatıyorlar...

\n

İtalyanlar henüz bu noktada olmasalar da savaş sonrası dönemin en sönük Noelini yaşıyor. Her yıl Noel öncesi havaalanlarında uzun kuyruklar oluşturan İtalyan turistler, bu defa Noeli geleneklere uyarak ağırlıklı olarak evde karşılıyor. Tatile çıkan da beş yıldızlı otel yerine, yılın yeniliğine uyarak sözgelimi manastırda kalıyor. Bir hafta, on beş gün yerine şehirden birkaç günlüğüne uzaklaşıyor

\n

Hediyenin adı: Akıllı telefon, iPad, Kindle

\n

Çiçeği burnunda Mario Monti hükümetinin Noel arifesi -yüzde 90ı vergi artışlarıyla karşılanacak olan- 34 milyar Avroluk bir kemer sıkma programı ilan etmesi tüketime ağır darbe indiriyor. Ay sonunu zaten zor getiren orta sınıfındarlıkbeklentilerinin pekişmesi; Noel/yeni yıl alışverişlerini sekteye uğratıyor.

\n

İtalyanlar, yılbaşı ağaçlarının altına bıraktıkları paketlerin içini doldurmak yerine; üzerlerine bu yıl, yılbaşı ertesinin ucuzluk döneminde kullanılabilecek özel hediye kartlarıbırakıyor. Eskiden ucuzluk sezonundakabul görmeyen Noel hediye kartlarını ticari işletmelerin hepsi artık baş tacı ediyor.

\n

Bolluk yıllarının şaşaasını hâlâ sürdürmek isteyenler ise bankaların açtığı yeni Noel-yılbaşı kredilerindenyararlanıyor. Noel -yılbaşı yemeği- harcamaları ve seyahatleri taksite vurulacak bu kredilerle karşılanıyor.

\n

Tasarrufdan etkilenmeyen tek Noel hediyesicep telefonu ve tabletler Liste başını, akıllı telefon IPhone 4S çekiyor. Bunu hemen ardından iPad2 izliyor

\n

Üçüncü büyük tercihi de dijital kitap okuyucusu Kindle oluşturuyor.

\n

Noel satışlarına bakılacak olursa, 2011 krizine, Avrupada sadece ileri teknoloji meydan okuyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yurttaşlara mektup 28 Nisan 2024
Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları