Sarkozy'den Kurtulmak

06 Mayıs 2012 Pazar

 

Fransa halkını böldünüz!

Rakibi Sarkozyye, maç merakıyla izlenen TV karşılaşmasında Hollandeın yaptığı en etkileyici eleştiri bu oldu:

Diyalog yanlısı, bütünleştirici, birleştirici bir liderlik yerine halk kesimlerini sürekli birbirine karşı kışkırtarak bölmek; öz - öz olmayan Fransız ayrımı yapmak; on yıldır iktidarda olup devamlı hatalardan başkalarını sorumlu tutmak; biricik karar mercii iken dara gelindiğinde çamura yatıp mazlumuoynamak…”

Fransada bugün ikinci turu yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde François Hollande, Sarkozyyi bu sıraladığım yönleriyle hedefe oturttu.

Gereksiz ölçüde gergin ve sert

Çatışmacı

Kendisiyle dolu

Küstah ve zaman zaman terbiyesiz

Agresif

İlaveten tutarsız

Hollandeın kâh satır arasında; kâh açıkça Sarkozyye yönelttiği bu suçlamalar, rakibinin cumhurbaşkanlığındaki icraatlarından ziyade; dengesiz kişilik yapısından gelen bu özellikleri oldu.

Rakibinin kişiliğini hedef aldı

 

Ne mutlu Fransızlara!diye geçirdim içimden; Karşılarında seçim yapabilecekleri somut bir alternatif var. TV ekranlarında sürekli orası burası oynayan ve tikleriyle asap bozan Sarkozynin üzerine bir çarpı koyup, yeniden ruh sağlıklarına kavuşabilecekler!

Ne imrendirici bir rahatlama değil mi?

Chirac döneminde bakanlık koltuğunda 5 yıl, arkadan da Elysee Sarayında ikinci bir 5 yıl boyunca katlanmak zorunda kaldıkları Sarkozyden -sonuçlar kamuoyu yoklamaları beklentileri doğrultusunda çıkarsa- bu gece kurtulabilecekler...

Sırf böyle bir kurtuluş olabileceğiduygusu bile insana huzur vermeli...

Demokrasi olmakla olmamak arasındaki fark burada.

Fransa gibi bir demokrasi olmadığınızda, elhak başınızda kim varsa mezara dekicabında katlanmak zorunda olduğunuzu bilerek yaşıyorsunuz.

Hafta arası global köy TVlerinde naklen yayınla verilen Sarkozy-Hollande tartışmasını izledim...

Beş yıl önceki Segolene Royal-Sarkozy kapışmasını da takip etmiştim...

Sosyalistlerin ilk kadın cumhurbaşkanı adayı Royale Sarkozy o dönemde tepeden bakan, maço tavırla saldırmış; Sinirlerinize hâkim olun Madam Royal. Sinirlerinize hâkim olamazsanız, cumhurbaşkanı olamazsınız!diyerek tam bir isterik muamelesi yapmıştı...

Bu defa Hollande muhafazakâr adayın sorunlu kişiliğini devamlı öne çıkartarak Sarkozyye bir çeşit isterikmuamelesi çıkardı.

Böylelikle Segolene Royalin öcünü almakla kalmadı, TVdeki karşıtlaşmada basbayağı Sarkozyyi sindirdi.

Hollande İslamofobiye karşı

 

Bu çarpıcıkişilik çatışmasıdışında, kampanyanın başından beri merakla beklenen tartışmanın ekseni;ekonomivegöçkonuları oldu.

Ekonomide Hollande;kemer sıkma köktenciliğiniyerip;istihdamve büyümeyeağırlık vereceğini belirtirken Sarkozy zamanında işsizlik ve borç yükünün büyüdüğünü; fakirlerin daha fakir, zenginlerin daha zengin hale geldiğinisöyledi.

Sarkozy buna karşın Fransanın tüm olumsuz koşullara rağmen krizi öteki Avrupa ülkelerinden görece olarak daha hafif geçirdiğini belirtti ve Hollandeı zengin düşmanlığıile köşeye sıkıştırmaya çalıştı. Klasik birsağ vuruşile Bu ülkede siz zenginlerin sayısının daha az olmasını, ben ise fakirlerin daha az olmasını istiyorum!dedi.

Göçkonusunda en hararetli çekişme Hollandeın, göçmenlere tanımak istediği oy kullanma hakkı üzerine patlak verdi.

Sarkozygöçmenlere oy hakkı vermeninkimlik ve cemaat hakları taleplerini arttırmakla eşanlama geleceğini söylerken Hollande, Sarkozyyi İslam karşıtlığıyapmak ve İslamofobiyi körüklemekle suçladı...

İş ki sürpriz olmasın

Ha Hollande ha Sarkozy... Türkiyede bizim için fazla bir şey fark etmez şeklindeki değerlendirmelere ben pek katılamıyorum.

Beş yıl önceki Segolene Royal-Sarkozy karşılaşmasında Türkiye, AB adaylığıkontenjanından hatırlarsanız uzun uzadıya gündem olmuştu...

Aradan geçen beş yılda Avrupanın ufkundan tamamen çıkan Ankara, bu defa adaylar arasında hiç tartışılmadı. Elyseeye kim çıkarsa çıksın; Türkiye, Parisin ajandasında artık sadece bir Ortadoğu ülkesi olarak yer alacak.

Bu açıdan bizim için Sarkozy-Hollande tercihi arasında tayin edici fark görünmese de, Hollande İslamofobiye karşı en azından farklı bir duyarlılığı temsil edecek. Türkiye ile ilişkileri eli mahkûm etkileyenanti-İslam ırkçılığakarşısiyaseten doğruculuğuöne çıkaracak. İlavetensol fikirleriyeniden dolaşıma sokarak Eski Kıtada solun toparlanması için yeni bir fırsat yaratacak

Komşuda pişer, bize de düşer!hesabı bunların bize olumlu dönüşleri olabileceğini, en azından yeni bir sayfa açma imkânı tanıdığını düşünüyorum.

İş ki büyük bir sürpriz olmasın ve kamuoyu yoklamalarının Hollande zaferibeklentisi boş çıkmasın!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yurttaşlara mektup 28 Nisan 2024
Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları