Sarkozy'nin 'Son Taklası'

22 Nisan 2012 Pazar
\n\n\n

Bu da yeni bir iletişim stratejisi oldu:Hata yaptım. Bir daha yapmayacağım!

\n

Bu lafı en son, tacını muhafaza etmek için bir özür taklası atmak zorunda kalan İspanya Kralı Juan Carlostan duymuştuk

\n

Fransada cumhurbaşkanlığı seçimleri kampanya koşusunun son ayağında aynı iletişim taklasınıSarkozy de attı. Ve kamuoyu yoklamalarındaki baş aşağı yuvarlanışı durdurmak adına, Juan Carlosun sözlerini aynı sıralamayla telaffuz etti: Bir hata yaptım. Bir daha olmayacak!

\n

Fransada efsane katındaki cumhurbaşkanlığı mevkiinin ağırlığınıSarkozy meğerse Élysée Sarayında yaşadığı acı-tatlı tecrübelerle öğrenmiş: Şimdi Hatam bu oldu!diyor: Başta, cumhurbaşkanlığının sembolik rolünün boyutuna vakıf olamadım. Bu nedenle gerektiği ölçüde ağırbaşlı davranmadım. Ama sizi temin ederim bir daha aynı hatayı yapmam…”

\n

Devlet başkanları, vatandaş/seçmenin gönlünü hoş tutmak için, böyle artık tövbe üstüne tövbe!taklaları atmaktan çekinmiyor. Sarkozynin takla numarasınınnedenleri de cumhurbaşkanlığındaki irtifa kayıplarıoldu.

\n

Fouquet.. Crillon lüks tutkusu

\n

Fransız gazeteci Edwy Planel, bu durumun Sarkozynin doğal seçmenleri konumundaki Fransız burjuvazisini.. özellikle rahatsız ettiğini söylüyor.

\n

Boşanmalar, skandallar, aldatmalar; yelken açılan aşklar, şipşak yapılan evlilikler, seçim arifesi dünyaya getirilen bebeklerle.. dedikodu dergilerine bol bol malzeme sağlayan Sarkozynin magazinleşen yaşamına tahammül göstermekte zorluk çeken seçmen sayısı, Fransada meğerse bir hayli kabarıkmış...

\n

Pahalı saatler, seyahatler, pahalı restoranlara ilgisi yüzünden Élysée Sarayına çıktığı ilk günden beri Sonradan görme/Bling Bling Başkanlakabını alan Fransa Cumhurbaşkanının.. şimdi taklalaratıp .. özür dilediği şeyler bunlar ama artık çok geç. Sarkozy inandırıcı olamıyor.

\n

2007 Cumhurbaşkanlığı seçim zaferi için Parisin en pahalı restoranlarından Fouquetde çok eleştirilen bir kutlama yapan Sarko; bu kampanyanın son yemeği için bu kez de başkentin en lüks otellerinden Crillonun restoranını seçti. Can çıkar huy çıkmaz misali.. burada milyarder sponsorlarıyla gene kapalı devre bir yemek yedi.

\n

Sokaktaki Fransız.. ekonomik krizle cebelleşirken Crillonda sefa süren Sarkozynin kibrini eleştiren sosyalist rakip François Hollandeın eline böylece son anda bulunmaz bir koz geçti:

\n

Sarkozynin ünlü bir restoranda başlayan cumhurbaşkanlığı, ünlü bir otelde sona eriyor!dedi Hollande

\n

Bu sözler süratle Sarkozynin yolun sonuna geldiğini ifade eden bir slogan oldu

\n

Dönüm noktası ‘3 A’nın kaybı

\n

Sarkozynin hataları yalnız lüks merakından ibaret değil.

\n

Sosyal çözülme, ekonomik kriz, derinleşen gelir farkları, orta direğin güç yitirmesi, satın alma gücündeki düşüş, küreselleşmenin gerektirdiği yeni rekabet şartları gibi temel sorunlara çözüm üretememesi Élyséedeki beş yılını boşa harcayan cumhurbaşkanının en önemli eksileri oldu.

\n

Enerjisini bu konulara yönlendireceği yerde Fransanın büyüklüğüüzerine attığı nutuklar ve böbürlenmelerle sorunları halı altına saklamaya çalışan, çözüm bulamadığı sorunlar karşısında dış tehditbağlamında Türkiyeye; iç tehditbağlamında göçmenlere yüklenen Sarkozy, şamar oğlanıstratejileri ile günü kurtarmaya çalıştı.

\n

Ancak bugünü kurtarma politikaları elinde patladı ve Fransa ekonomisi 3 Ayı yitirdi. Seçim kampanyası sırasında gelen bu darbenin büyüklüğünün farkında olan Sarkozy, yakın çevresine bizzat 3 Ayı kaybetmek benim siyasi ölümüm olur!demişti

\n

Dünya basınında derviş kıvamında bir zenaday olarak tarif edilen sosyalist rakip François Hollandeın sanılandan dişli çıkması ve istikrarlı kampanya koşusu süresincesıfır hatayapması, Sarkozynin umutlarını büsbütün zora soktu.

\n

Sürekli halkın korkularıve güvensizlik duygusunaoynayarak seçmenleri öcülerleteslim almak isteyen Sarkozy karşısında, Hollande, bugün Fransada güven telkin eden” “sakin güçrolüne soyunuyor.

\n

Bugün ilk turu yapılacak seçimlerde Fransızlar biraz da bu iki duygu -korku ve güven- arasında tercih yapacak.

\n

Élyséenin iç çevresi bile kolayına Sarkozynin toparlayabileceğine inanmıyor.

\n

Başbakan François Fillon sandıkların açılmasına saatler kala, Avrupadaki tüm devlet/hükümet başkanlarını götüren kriz bizi de götürecek. Zarlar artık atılmıştırdiyor.

\n

Dışişleri Bakanı Alain Juppenin beklentilerinin olumsuz olduğu eski başbakanlardan Raffarinin Sarkozynin şansı olmadığınısöylediği biliniyor. Sarkozy kabinesinde yer alan pek çok eski bakan açıkça bu defaoylarını Hollandea vereceklerinisöylüyorlar. Sarkozyyi yetiştiren eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac bile Hollandeı destekliyor.

\n

Sarkozy için son umut bu durumda seçmenlerin dörtte birine ulaşankararsızlar”. Sonuçları önden belligözüyle bakılan sandığı bakalım kararsızlar ne kadar etkileyecek?\t

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yurttaşlara mektup 28 Nisan 2024
Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları