Ruşen Keleş'le Eskişehir'deydik

15 Mayıs 2013 Çarşamba

Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in “mucizevi” başarılarıyla “çağdaş yaşam”ın tüm gereklerini fazlasıyla yerine getirerek adını dünyaya duyuran kentimiz Eskişehir’deyiz.
Gelecekte eminim ki
“efsanevi” olarak anılacak yerel yönetim çalışmalarına Büyükşehir’le omuz omuza vererek zengin katkılarda bulunan Tepebaşı Belediyesi’nin, her ayın ilk cumartesi düzenlediği “Kent ve Kültür Söyleşileri”nde aynı çağdaş yaşam için bilinmesi gerekli “kent bilim” ilkelerinin tartışmasız en birikimli öğretmeni, SBF’nin emektarı ve sayısız valimizi “kentleşme” bilgileriyle donatan Prof. Dr. Ruşen Keleş’le birlikte.
Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’ndeki etkinlikte “Hocaların hocası”ndan “öğretmesi” istenilen konu ise “Yerel Yönetimler ve Demokrasi”ydi... Belediye Başkanı Ahmet Ataç öğretmenini şöyle takdim ediyordu:
“Şehirciliğimizde her yeri betonlaştıran yanlış politikaların doğrusunu bilen ve anlatan, çoğu siyasetçilerin onu değil, rantçıları dinlemeleri yüzünden yaşadığımız çarpık yapılaşmayı ise yıllardır bıkmadan, usanmadan sorgulayan en çalışkan hocamız...”

\n

‘Kentbilim’cilik

\n

Bir gün önce de Ankara Enstitüsü Vakfı, şehirciliğin öz Türkçe karşılığı olan “kentbilim” tanımının sahibi, ülkemizin uluslararası onurlarından “kentbilimci” hocamız Ruşen Keleş’e “armağan” olarak “2012’de Konut, Kent ve Proje” paneli düzenlemişti.
Başkentimizde nice anılara tanıklık etmiş
Anadolu Kulübü’ndeki toplantının yorgunluğunu atamadan Eskişehir’deki söyleşisine yetişen Keleş’in “delikanlı”lığı için bir arkadaşımız kulağıma diyordu ki: “Bu dinçliği ve coşkuyu nice gençlerde bile artık göremiyoruz. Gerçek hocalığın ancak umut yüklü bir enerjiyle yapılabileceğini de yaşamıyla öğretiyor.”
Nitekim aynı akşam
“dinlenme” yemeğinde bir başka davet gündeme geldi... Keleş hemen tüm sayfaları çoktan dolmuş ajandasındaki yurtiçi ve yurtdışı “öğretmenlik” seyahatlerinin arasında “boş gün” bulamadığında şu “akil adam”ları düşündüm; sakın “fikir”lerinin alınması için hiçbir yere çağrılmadıklarından bu garip “gezip tozma” listesine girmiş olmasınlar?

\n

Tepebaşı söyleşisi

\n

Ruşen Keleş söyleşisinde dedi ki: “Yeni Büyükşehir Belediyeleri Yasası’nda 16 bin köyümüzle birlikte 3600 belediyemizden 1600’ünün tüzel kişiliklerine son verilmesi, demokrasinin güçlendirilmesini değil, giderek ortadan kaldırılmasını hedefleyen bir anlayışı sergiliyor.”
Tarihi Kentler Birliği’nin de danışmanı olan hocamız, aynı yasanın yerel demokrasiyi adeta “tırpan”lamasına rağmen, ülkedeki hemen tüm belediye birliklerinin “suskun haller”i sorulduğunda ise şunu söyledi: “En önemli sorunumuz, özerk kurumlarımızın demokrasiyi savunmak yerine sessizliği yeğlemeleri. Bunu da başka bir buluşmada konuşuruz.”
Hocam hemen bekliyoruz; ama o
“özerk” kurumların temsilcileriyle birlikte...

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları