Perihan Ergun

17 Aralık 2013’ün Önemi

09 Ocak 2014 Perşembe

17 Aralık 2013 günü başlatılan, yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda kanıt ve kişileriyle ortaya çıkan ahlak dışı kınanası olaylar AKP’yi yıkım çizgisine getirdi.
Bu olayın başaktörleri Sayın Başbakan’la hükümetteki dört bakanın oğulları olmalarına karşın Başbakan öncülüğünde kendisiyle birlikte dört bakanının çağdaş, demokrasiyle yönetilen ülkelerde olduğu gibi hemen istifa etmesi gerekirken utanç verici durumu önemsemezcesine her zamanki gibi gene eşini de yanına alarak Japonya’nın davetine koşarak gitti.
Oysa; bu denli ülkeyi ayağa kaldıran yolsuzluk ve rüşvet olayı TC tarihinde ne devlet ne de halkta görülmediği gibi olasılığı bile düşünülemezdi. Ulu önderimiz M. K. Atatürk başta İsmet İnönü olmak üzere birçok vekiliyle bakanına “Ben tek başımayım, sizlerin çoluk çocuğunuz var, giderleriniz çoktur” diyerek maaşını dağıtırdı. Merhum İ. İnönü de çocuklarını halk çocuklarının öğrenim gördüğü milli eğitime bağlı okullarda okutmuştu. Örneğin; 1943 yılının Cumhuriyet Bayramı’nda İstanbul’daki kız ve erkek liselerindeki izci oymakları, öğretmenlerinin başkanlığında Ankara’ya götürülmüştük. Orada Ankara Kız Lisesi’nin altındaki kapalı teneffüshanesinde otlu şiltelerden oluşan yataklarda kalanların içinde Cumhurbaşkanı İnönü’nün kızı da bizlerle birlikteydi. O da, ben de oymak başkanıydık. Kendisini bizlerden farklı görmüyordu. Onunla bu nedenle yakın arkadaşlık kurmuştuk. Aynı alçakgönüllülüğü rahmetli Sayın Erdal İnönü’nün önce SHP, sonra da CHP Genel Başkanı olduğu yıllarda, 1990’ların başında ben de parti meclisi üyesiyken aynı yapıyı onda da görüp cesaretle “kadın kotası” önerimi kendisine sunmuştum. Avrupa’dan örneklerle eline verdiğim dosyayı inceleyip önce İstanbul’da il örgütünü, sonra da Ankara’da tüzük kurultayını toplayarak olurlarını aldıktan sonra il ve ilçe yönetimleriyle parti meclisinde yüzde 25 kadın kotasının kabulünü sağlamıştı. O tarihteki 44 kişilik PM’nin 11’i kadınlardandı. Ayrıca; çok esprili bir yapısı da vardı. Toplantılarda bana “Kata-Kuta ne haber” diye takılırdı...
17 Aralık’ta ortalığa dökülen ve ahlakın çivisini çıkaran yolsuzluk ve rüşvet rezaletinin rüzgârı sadece hükümette değil, yazık ki tüm ülkede deprem oluşturdu. AKP iktidarının sadık dost sayarak emir eri örneği her dediğini yerine getirdiği ABD’de zabıtlar tutarak karşıtlığını açıkça ortaya koyuyor. Başbakan Büyükelçi Ricciardone’ye de karşı duruş takınarak bu yolsuzluk olayının onların komplosu olduğunu söylese de bu işin içinden çıkamayacaktır. Bu utanılası olay tüm ülkeyi de yoksulluk ve açlık çemberi içine alacaktır. Ekonomistler ve TÜİK bildirilerine göre nufusun 16.3’ünün yoksulluk sınırında, yüzde 16’sının sürekli yoksulluk içerisinde yaşadığını belirterek nüfusun yüzde 33’ünün sefaletini gösteriyor.
Emekli memur ve işçilerin acınılası durumu da ayrı bir tragedya. Sayın Başbakan meydan mitinglerinde, il meclisi toplantılarında ve ekranlarda “Emeklilerimizin aylıklarına yeni yılda büyük zamlar getirdik” diye övünürken ben bile eğitime 27 yıl, 4 ay, 20 gün hizmet vermiş yükseköğrenimli edebiyat öğretmenliğiyle bir kamu görevlisi emeklisi olarak ve de ümitlenerek ocak 2014 maaşımı aldığımda verilen zammın 42 lira olduğunu görünce “Yeme de yanında yat” demekten kendimi alamadım. Buna karşın işsiz güçsüz, evsiz barksız yurttaşlarımızın ekranlara yansıyan iç yakıcı dramlarını aklıma getirdiğimde onlara destek olamayışımızın hüznünü de duyumsayarak güçlü laik, demokratik, sosyal devleti getirebilmenin çarelerini büyük çabalar göstererek, bulmalıyız dedim.

***

Bir de AKP yönetimine karşıtlıkları nedeniyle yıllardır yapay Ergenekon, Balyoz ve diğer suçlamalarla Silivri, Hasdal, Sincan, Maltepe zindanlarında insanlık ayıbını da yok sayarak haksızca tutulan, gazeteci yazarlar, parti başkan veya yöneticileri, ilim insanlarının, yani toplumun ışıklarını söndürmeyi amaçlayan iktidar yanlısı yapay mahkemelerin işlemlerinin yok sayılması yurtseverlerin öncelikli dileğidir. Bunun yerine getirilmesi için Sayın TBB Başkanı, Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun harekete geçmesi çok ümitlendirici ve sevindirici oldu. Sorunların kısa zamanda çözülebilmesi dileğiyle var olsun, sağ olsun diyorum.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Torbadan Öcü Çıktı 18 Eylül 2014

Günün Köşe Yazıları