'Musika Judaika'

01 Eylül 2008 Pazartesi

Gazetemiz Cumhuriyet özellikle yaşadığımız şu önemli günlerde büyük değer taşıyan başlıca konulara el atıyor. Şöyle ki, Türkiyenin kaderi politikada, kültürel ve sanatsal konularda Cumhuriyet gazetesinin sorumluluğunu koruyarak, Atatürkün yolunda ulus devlet yapısını korumaktadır. Cumhuriyet, laiklik, demokrasi hedefleri sanat etkinliklerinde korunmaktadır... Bu haftaki köşemizde de bugün ilginç bir etkinliğe göz atalım!

Musika Judaika Yinon Muallem Ensemble topluluğunu değerlendirelim: Yinon Muallem hem müzik direktörü ve perküsyon, hem de vokalist görevlerini üstlenmiştir...

Musika Judaikanın sanatçı topluluğuna bir göz atalım: Yankale Segal (basgitar), Laurent Clouet (klarnet), İsh Ran Aharon (vokal-ilahi şarkılar), Hadass Pal Yarden (vokal), Tanju Duru (klasik gitar), Serdar Pazarcıoğlu (keman), Tahir Aydoğdu (kanun), Erdem Şentürk (ud), Sumru Ağıryürüyen (vokal). Musika Judaika İstanbulda yaşamakta olan İsrailli besteci ve perküsyon sanatçısı Yinon Muallemin, İsrail ve Türkiyeden önemli müzisyenleri Musevi müziğinin farklı stillerinden örnekler sunmak üzere bir araya getirdiği özel bir projedir. Bu özel projede, dünyanın farklı bölgelerine dağılmış ve bu bölgelerde yaşamlarını sürdürmüş olan Musevilerin geliştirdikleri Klezmer, Yidiş, Sefarad, Hasidik ve Piyutim gibi Musevi müziğine ait türlerden keyifli parçalar sergilenecektir.

‘Hiromi’s Sonicbloom’

Hiromi Uehara (piyano)/ Tuşlu çalgılar / Tony Grey (bas), Martin Valihora (davul)... Hiromi Uehara, caz dünyasını ilk kez 2003 tarihli Another Mind albümüyle büyüledi. 100.000 satan bu ilk albüm, Japonyada Yılın Caz Albümü seçildi ve Altın Plak oldu. Besteci ve tuşlu çalgılar ustası Ueharanın sonuncusu 2007 tarihli olan toplam dört albümünün hepsi çok başarılı oldu ve sayısız ödüle layık bulundu. Tokyoda tanıştıkları günün hemen ertesinde Chick Corea tarafından sahneye davet edilen ve usta sanatçıyla birlikte doğaçlama yapan 1979 doğumlu Hiromi Ueharanın müziğini en iyi biçimde kendi sözleri anlatıyor: Bazıları cazı deşer, bazıları klasik müziği, kimileriyse rockı. Herkes kimi sevdiği konusunu çok kafaya takıyor: Şu çok iyi, bu çok iyi.Bence herkes muhteşem! Kafamda müzik türleri arasında sınırlar yok. Metalden klasik müziğe kadar her şeyi dinleyebilirim. 26 yaşındaki Hiromi Uehara kendisini etkileyen isimler listesinde: Bach, Oscar Peterson, Franz Liszt, Ahmad Jamalin yanı sıra Sly, Family Stone, Dream Theatre ve King Crimsonı sıralıyor. Tüm bunlara ek olarak Carl Levis ve Michael Jordan gibi sporcular da bana ilham veren kişilerdir. Aslında doğrudan kalbime ulaşan büyük enerjiye sahip herkes beni etkiliyor. Başkaları kendi yaptıklarını adlandırabilir. Benim müziğim dinlediklerimin ve öğrendiklerimin birleşimi. İçinde biraz klasik, biraz rock, biraz caz var. Ona bir isim vermek istemiyorumdiyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Müzikal Beyin 9 Şubat 2009
Arif Hikmet Koyunoğlu 26 Ocak 2009

Günün Köşe Yazıları