Şimdi lagos zamanı

Etinin beyaz, sindirimin kolay olması nedeniyle balık severlerin en fazla tercih ettiği balık türlerinden ''lagos'', Doğu Akdeniz balıkçısının yüzünü güldürdü.

Yayınlanma: 07.01.2010 - 09:59
Abone Ol google-news

Kurban bayramıyla birlikte satışları azalan balıkçılar, et fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra denizdeki balık bereketiyle yeni yıla iyi bir başlangıç yapmanın sevincini yaşıyor.
Sahil kenti Mersin'in Erdemli ilçesinde yaklaşık 15 yıldır balıkçılık yapan Mustafa Eşref,  yaptığı açıklamada, yeni yılla birlikte lagos avındaki bolluğun şaşırtıcı düzeyde olduğunu bildirdi.

Kurban Bayramında adeta ''yok'' denecek seviyeye gelen balık satışlarının yeni yılla birlikte yükselişe geçtiğini ifade eden Mustafa Eşref, ''Et fiyatlarının 50 TL'ye doğru yol almasına karşın balık fiyatlarının 3-40 TL arasında seyretmesinin yanı sıra denizdeki balık bereketi balığın satıcısını da tüketicisini de mutlu ediyor. Bu bolluk devam eder, hava koşulları da denize açılmaya el verirse yaralarımızı kısa sürede sarabileceğiz'' dedi.

Erdemli'de son günlerde önceki yıllara göre tutulan lagos miktarının 5 kat arttığını ifade eden Mustafa Eşref, lagos kadar dil ve karides gibi diğer balık türlerinde de bolluk yaşandığını bildirdi.

Eşref, ''yörede en çok tüketilen gümüş balığı 4 yıldır 8 TL'ye satılıyor. Dil balığının fiyatı ise 2 yıldır 10-15 lira. Bugünlerde en fazla tutulan lagosun fiyatı ise 40 lira'' dedi.

Tuzada lagos lezzeti

Adana Balıkçılar Pazarında yaklaşık 25 yıldır esnaf olan Muhsin Balıkçı ise lagosun kum, kaya, orfoz ve ziber olmak üzere farklı çeşitleri bulunduğunu söyledi.

Çeşitler içerisinde en çok tercih edileninin kum lagosu olduğunu anlatan Balıkçı, ''Nasıl Marmara'nın incisi lüfer ise Akdeniz'in incisi de lagostur. Lagos çeşitlerinin incisi ise kum lagosudur. Tüketiciler tarafından fazlaca tercih edilen bu tür, ağızda dağılması ve etinin tadı ile vazgeçilmez bir lezzettir. Şu an bolluk yaşanan ve lezzetinin doruğunda olan kum lagosundan balıkçılar mahrum kalmamalı'' dedi.

Lagosun kızartma ve ızgarasının yanında en lezzetlisinin ise tuzla yapılanı olduğunu belirten Balıkçı, şöyle konuştu:
''2-3 kilogramlık bir kum lagosu, tuz içinde pişirerek farklı bir lezzet yaratılabilir. Bunun için lagos nemli kaya tuzu ile tamamen sıvanarak fırına sürülür. Yaklaşık 20 dakika sonra fırından çıkarılan balığın üzerindeki tuzlar çekiçle kırıldığında, ortaya kendi yağı ile pişmiş harika bir tat çıkar.''

Beyaz etli balığın sindirimi kolay

Bu arada, diyetisyenler de soğuk kış günlerinde sağlıklı beslenmek, bağışıklık sistemini güçlü tutmak isteyenlere bol bol balık tüketmeyi öneriyor.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi diyetisyeni Özgen Arı da balığın her türlüsünü, her yaş ve cinsiyetteki kişilere önerdiklerini, özellikle soğuk kış günlerinde bağışıklık sistemini güçlü tutmak isteyenlerin sofralarından balığı eksik etmemeleri gerektiğini bildirdi.

Diyetisyen Arı'ya göre, lagos, alabalık, çipura, dil, gelincik, mezgit, kalkan, kırlangıç, lüfer, mercan, orfoz ve turna gibi yağlarını karaciğerde depolayan beyaz etli balıkların sindirimi siyah etli balıklara göre daha kolay. Bu balıklar, fosfor, iyot ve kalsiyum yönünden oldukça zengin.

Hamsi, gümüş, yılan balığı, istarivit, uskumru, somon, sardalya, kılıç ve palamut gibi siyah etli balıklar ise A, B1, B2, D ve K vitaminleri, fosfor, iyot ve kalsiyumun yanı sıra beyaz etli balıklara göre Omega-3 ve Omega-6 vitaminleri yönünden daha zengin. Bu balıklar, daha çok soğuk su balıkları olarak biliniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler