Yılanlar depremin habercisi mi? Uzmanı yanıtladı

Abone Ol google-news

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, son günlerdeki depremler sonrası yılanların görülmesini değerlendirdi. Yılanların kış uykusundan uyandığını, depremi işaret ettikleri yönünde herhangi bir bilimsel bir sonucun bulunmadığını ifade etti.

02 Temmuz 2020 Perşembe, 17:08

Son günlerde Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde depremler meydana gelirken, yılanlar görülmeye başlandı. Yılanların deliklerinden çıkıp sıklıkla görünür olmasını bazı vatandaşlar, "yılanlar deprem habercisi" olarak yorumladı. Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, konu hakkında yanlış bilinenlere açıklık getirdi.

"YILANLARIN MAYIS-HAZİRAN ARASINDA GÖRÜLMESİ NORMALDİR"

Bilimsel literatürde yılanların sayılarının artması veya çok sık görünür olmalarının deprem habercisi olduğuna yönelik hiçbir çalışma ve verinin bulunmadığını belirten Prof. Dr. Dinçer Ayaz, "Baharın gelmesiyle birlikte yılanlar kuş uykusundan uyanmıştır. Kış uykusundan çıktıktan sonra beslenme ve üremek için eş arama faaliyetlerinde bulunurlar. Bu nedenle Mayıs-Haziran aylarında çok sayıda yılanın görülmesi normaldir. Ancak ne yazık ki görülen yılanlar çoğunlukla öldürülmektedir. Bu hayvanlar düşman değil dosttur. Yılanlar özellikle doğada besin zinciri içerisinde çok önemli bir yer teşkil ederler ve biyolojik dengenin korunması için kesinlikle öldürülmemeleri gerekir. Yılanlar, gerek insan için hastalık etkeni taşımaları gerekse tarım ürünlerine zarar vermeleri bakımından zararlı olan fare türlerinin fazla çoğalmasına engel olmaktadır. Hatta bu amaçla biyolojik mücadelede kullanılmışlardır. Örneğin 1960'lı yıllarda Kuzey Kıbrıs'ta sayıları çok fazla artan farelerle biyolojik mücadele için Ege Adalarından Kara Yılan götürülmüştür. Böylece, hem masraf ederek kimyasal ilaç alınmasına gerek kalmamakta, hem de çevreye ve insanlara zarar veren kimyasal ilaçların yan etkileri önlenmiş olmaktadır" dedi.