Vali Yerlikaya: Aile içi şiddet olaylarında, bu yıl 38 kadın hayatını kaybetti

Kadın dernekleri kadına şiddette en çok ölüm vakasının yaşandığı ili İstanbul olarak açıklamıştı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü sebebiyle yayımladığı mesajında, 'Aile içi şiddet olaylarında, geçen yıl maalesef 47, bu yıl da 38 kadın hayatını kaybetti' açıklaması dikkat çekti. Umut Vakfı'nın 2019'da yayınladığı raporda 53’ü ölümlü 86 kadına şiddet olayının yaşandığı İstanbul, Marmara Bölgesi'nde en çok kadın cinayetinin yaşandığı il olmuştu.

Yayınlanma: 25.11.2020 - 09:35
Vali Yerlikaya: Aile içi şiddet olaylarında, bu yıl 38 kadın hayatını kaybetti
Abone Ol google-news

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla mesaj yayınladı.

Vali Yerlikaya mesajında, 

"Kadınların ayrımcılığa uğramadığı, hiçbir şiddete maruz kalmadığı bir dünyaya kavuşmak en büyük dileğimiz. Aile içi şiddet olaylarında, geçen yıl maalesef 47, bu yıl da 38 kadın hayatını kaybetti.  Medeniyetimiz, yaratılmışların en kıymetlisi olan insana, şiddeti asla kabul etmez. Yaşam hakkı, her insanın, en temel hakkıdır.  Kadına şiddeti, insanlığa ihanet olarak görüyoruz." dedi. 

Vali Yerlikaya'nın 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü mesajında, "Bugün, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü.  Kadına yönelik şiddetin karşısında olduğum gibi, şiddetin her türlüsüne de karşıyım. Kadınların ayrımcılığa uğramadığı, hiçbir şiddete maruz kalmadığı bir dünyaya kavuşmak en büyük dileğimiz. 

İstanbul'umuzda, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için kamu kurumlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve medyamız büyük çaba gösteriyor.  Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planımız üç yıldır uygulanıyor.112, 155 ve 156 Acil Çağrı Merkezlerimiz ile Alo 183 Sosyal Destek Hattı, 7/24 hizmet veriyor.  Bir diğer önemli erişim hizmetimiz de, KADES akıllı telefon uygulaması.

Bu uygulama üzerinden, kadınlar, cihaz konum bilgisiyle ihbarda bulunduğunda, KADES Yani (Kadın Acil Destek İhbar Sistemi) anında devreye giriyor.  Jandarma ve Polis teşkilatlarımızda kurulan "Aile İçi Şiddet, Kadın ve Çocuk Suçlarıyla Mücadele" bürolarında kadın amir ve kadın personel görev yapıyor. 

İstanbul'da bu yıl; Şiddet Önleme ve İzleme Merkezimizden 2.902, Kadın konukevlerimizden 2.689 kadın, destek aldı.  Geçtiğimiz yıl yaşanan, 33.101 aile içi şiddet olayı, bu yıl % 12 azalarak 29.111 olmuştur.  Şiddet mağduru kadınlar için, 58.817 önleyici ve koruyucu tedbir kararı aldık. Aile içi şiddet olaylarında, geçen yıl maalesef 47, bu yıl da 38 kadın hayatını kaybetti. 

Medeniyetimiz, yaratılmışların en kıymetlisi olan insana, şiddeti asla kabul etmez Yaşam hakkı, her insanın, en temel hakkıdır.  Kadına şiddeti, insanlığa ihanet olarak görüyoruz.  Devlet, millet olarak bu mücadelemizi, "sıfır tolerans" ilkesiyle, hassasiyetle sürdürüyoruz.  En büyük hedefimiz, kadına yönelik şiddetin son bulması." ifadeleri yer aldı. 

Öte yandan; Umut Vakfı, 2020’nin ilk iki ayında 46 kentte 78 kadın cinayeti yaşandığını açıkladı.

Umut Vakfı'nın yayınladığı araştırmaya göre; 2019 yılında da Marmara Bölgesi'nde 159 kadın cinayeti yaşandı. Bu bölgede; 53’ü ölümlü 86 kadına şiddet olaylarının yaşandığı İstanbul en çok kadın cinayetinin yaşandığı il olmuştu.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler