Kadınıyla, yaşlısıyla topraklarına sahip çıktılar

Bergama ilçesi Alibeyli Mahalesi’nde, “Bergama Tarıma dayalı İhtisas (Süt) Organize Sanayi Bölgesi” Projesi ile ilgili yöre köylüsü yapılmak istenen ÇED toplantısını protesto ederek yaptırmadı.

Yayınlanma: 07.10.2021 - 09:33
Kadınıyla, yaşlısıyla topraklarına sahip çıktılar
Abone Ol google-news

Alibeyli Mahallesi Mevkii'nde, Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından yapılması planlanan “Bergama Tarıma dayalı İhtisas (Süt) Organize Sanayi Bölgesi” Projesi ile ilgili ÇED toplantısında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri yöre halkının yoğun protestosu ile karşılaştı. Toplantı halkın istememesi üzerine tutanak altına alınarak yapılamadı.

Kendilerine 10'ar dönüm arsa vaadinde bulunarak kâğıtlar imzalatıldığını iddia eden köylü ile ‘burada hayvancı yok' diyen Bergama İlçe Tarım Müdürü Ümmiye Çelik Saygın arasında gerginlik yaşandı. İzmir Ticaret Odası yetkililerinin ‘bizim de söz hakkımız olmalı' sözlerine de Bergamalılar tarafından tepki gösterildi.

Alibeyli Mahallesi'nde gerçekleştirilmek istenilen ÇED toplantısına TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Tevfik Türk, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı İ. Uğur Toprak gözlemci olarak katıldı. Toplantıda yöre halkına Bergama'nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, İYİ Parti İlçe Başkanı Nuri Çiftçi, Meclis Üyesi Avukat Olgu Altuğ Kemaller, İzmir Büyükşehir ve Bergama Belediyesi CHP Meclis Üyesi Ali Bor, Reyhan Üçüncü, CHP Kınık İlçe Başkanı Ahmet Kanat, CHP Kadın Kolları Başkanı Figen Günal ve Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel destek verdi.

"SUYUMA DOKUNMA"

Alibeyli kadınları toplantıya ellerinde “Havama dokunma”, “Suyuma dokunma”, “Hasana Merama dokunma”, “TDİOSB'ye Hayır”, “Ekolojik sistemimi bozma!” dövizleriyle katıldılar. Alkışlar eşliğinde “istemiyoruz” sloganı attılar.

Alibeyli kadınlar adına konuşana Hatice Çoban; “Dedelerimizden kaldı bu mal, biz malımızı satmıyoruz. Benim nenem, dedem buraları zor şartlarda almışlar. Biz meramızı vermiyoruz. Burası bizim velinimetimiz” dedi. Alibeyli Köyü Muhtarı Mehmet Karagöz ise “Köylü ne derse o olur, halk ne isterse o olur” ifadelerine yer verdi.

"BU TOPLANTI MEŞRU DEĞİL"

Meralar için köylü adına dava açan ve aynı zamanda Alibeyli Köyü yerlisi olan Av Muradiye Savran Kavut; “Hasanağa Bayırı'nın mera olarak kalmasını istiyoruz. Orada bir şey yapmak istiyorlarsa; meranın ıslahı yönünde bir proje hazırlanmalı. Köylünün hayvancılığının desteklenmesi gerekiyor. Biz orada fabrika istemiyoruz. Merada vasıf değişikliğine karşı devam eden ayrıca bir davamız var. Devam eden dava nedeniyle bu bilgilendirme toplantısının hukuki meşruluğunun olmadığını belirtmek isterim” dedi

"BU PROJE KÖYLÜNÜN YARARINA DEĞİL"

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise; “Alibeyli köylüsü gelen heyete bu projeyi istemediğini, projenin merayı kullanan küçük üreticinin aleyhine olduğunu vurguladı. Bu proje halka rağmen yapılamaz. Yapılacak olan OSB köylünün yararına değil. Üç beş büyük sermayedarın merayı kullanarak, halkı da yanında işçi olarak çalıştıracağı bu projeyi istemiyoruz. Merasının ıslah edildiği, kendi insanları tarafından üretimin ve hayvancılığın bizzat yürütüleceği bir zemin hazırlanmasını istiyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler