Son Dakika... Kiev'in merkezinde patlama: Ölü ve yaralılar var

Son dakika haberi... Kerç Boğazı'nda bulunan Kırım Köprüsü'nde yaşanan patlamanın ardından bugün Ukrayna'nın başkenti peş peşe yaşanan patlamalarla sarsıldı. Saldırılar sonucu ülke genelinde 11 kişinin yaşamını yitirdiği, 60 kişinin ise yaralandığı belirtildi. Ukrayna lideri ilk açıklamasında "Ukrayna'yı yeryüzünden silmek istiyorlar" dedi. Kremlin, "Saldırılar, özel askeri operasyonun bir parçası" açıklamasında bulundu.

Yayınlanma: 10.10.2022 - 08:37
Son Dakika... Kiev'in merkezinde patlama: Ölü ve yaralılar var
Abone Ol google-news

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in üç kişinin hayatını kaybettiği Kırım Köprüsü patlamasından Ukrayna'yı sorumlu tutmasının ardından Kiev'in merkezinde bu sabah peş peşe patlamalar yaşandı. 

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, Kiev'in merkezindeki Şevçenko bölgesinde birkaç patlamanın yaşandığını belirtti. Reuters muhabiri kent merkezindeki binalardan yoğun duman yükseldiğini bildirdi. 

17:20

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü, "BM Genel Sekreteri Guterres, füze saldırıları sebebiylederinden sarsıldı" ifadesinde bulundu.

Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, saldırı dalgasının "Sivil bölgelerde geniş hasara yol açtı. Düzinelerce insanın ölümüne ve yaralanmasına sebep oldu. Savaşın kabul edilemez boyutlara ulaşmasına özendirdi" açıklamasında bulundu

Dujarric, "Her zaman olduğu gibi, en yüksek bedeli siviller ödüyor" diye ekledi.

16:30

Rusya Güvenlik Konseyi başkan yardımcısı Dmitry Medvedev, Ukrayna'da gerçekleşen hava saldırılarının devam edeceğini söyledi.

Medvedev, sosyal medyada paylaşımında "Ukrayna, Rusya için sürekli, doğrudan ve açık bir tehdit olacaktır. Gelecekteki eylemlerimizin amacı, Ukrayna'daki siyasi rejimin tamamen ortadan kaldırılması üzerine olmalıdır" açıklamasında bulundu.

16:10

ÖLÜ SAYISI 11'E YÜKSELDİ

Ukrayna devlet acil servisi, Rusya'nın gerçekleştirdiği füze saldırılarında ölenlerin sayısının, 8'i Kiev'de olmak üzere ülke genelinde 11'e yükseldiği bildirdi.

Ukrayna ulusal polisi daha önce ülke genelinde 60 kişinin yaralandığı söyledi.

16:05

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın füze saldırılarının ardından Estonya'da Rusya sınırına giderek Ukrayna'ya destek mesajı verdi.

Von der Leyen, Estonya'yı ziyareti sırasında Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile Rusya sınırına çok yakın bir noktadan video mesaj yayımladı.

"Rusya bir kez daha dünyaya terörü ve gaddarlığı savunduğunu göstermiştir" diyen von der Leyen, saldırıların sorumlularından hesap sorulması gerektiğini söyledi.

Von der Leyen, "Ukraynalılar boyun eğmeyecek. Ukraynalılar sonuna kadar yanlarında olduğumuzu biliyor" dedi.

Estonya Başbakanı Kallas da video mesajını çektikleri yerin hemen ilerisinde Rusya toprakları bulunduğunu belirterek "AB'nin doğu sınırındayız. Ukraynalılara açık bir mesaj gönderiyoruz. Sizi her şekilde destekliyoruz" diye konuştu.

Ukrayna'ya hava savunma sistemi verilmesi gerektiğine işaret eden Kallas, bu sayede Rusya'nın saldırılarına karşı Ukrayna'nın kendini koruyabileceğini ifade etti.

15:30

Kiev'de hava sirenleri yeniden çalmaya başladı

Başkent yönetiminin resmi Telegram kanalı, yeniden hava saldırısı sirenlerinin çaldığını bildirdi.

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko, yurttaşları güvenlik önlemlerine uymaya, su ve yiyecek stoklamaya çağırdı. 

15:01

Almanya Dışişleri Bakanlığı, füze saldırısında vurulan Almanya vize ofisinin boş olduğunu bildirdi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada “Kiev'de Almanya vize ofisinin de bulunduğu bir bina bu sabah roket ateşi sonucu hasar gördü. Rusya'nın saldırganlık savaşının başlangıcından bu yana, bu ofisler büyükelçiliğimiz tarafından kullanılmadı. Kiev Büyükelçiliği'ndeki meslektaşlarımız iyi” denildi.

14:54

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rusya'nın Ukrayna genelinde düzenlediği füze saldırılarına Birleşmiş Milletler'in "kararlı bir karşılık" vermesini istediklerini söyledi.

Kuleba Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Twitter'da yaptığı açıklamada "BM Genel Kurulu kapsamında kararlı bir karşılık verilmesi yönündeki çabaları görüştük" dedi.

14:41

Ukrayna ulusal polisi, Rusya'nın Ukrayna topraklarına düzenlediği hava saldırılarında ülke genelinde 10 kişinin öldüğünü ve 60'a yakın kişinin de yaralandığını bildirdi.

14:36

İtalya Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna genelinde bu sabah gerçekleştirdiği füze saldırılarını kınadı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "İtalya, bu sabah Kiev'in merkezini ve diğer Ukrayna şehirlerini vuran menfur füze saldırıları karşısında dehşete düştü. Ukrayna'ya, halkına ve direnişine olan kararlı desteğimizi yineliyor aynı zamanda Rusya'nın haksız saldırganlığındaki sorumluluğunu ağırlaştıran bu hareketini tam olarak kınıyor ve en yüksek öfkemizi belirtiyoruz" ifadeleri yer aldı.

Bu arada, İtalya'da 25 Eylül'deki seçimlerden zaferle çıkan ve başbakan olması muhtemel aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI) lideri Giorgia Meloni de yaptığı yazılı açıklamada, "Savaş alanında zorda olan (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, kasten Ukrayna'daki pek çok kentte sivil hedefleri vuruyor. Bu füzelerin her biri Rusya’yı biraz daha izole ediyor ve bizim özgürlüğü için savaşanları savunma kanaatimizi güçlendiriyor" ifadelerini kullandı.

14:17

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya düzenlenen geniş çaplı saldırı sonrasında konuştu.

Vladimir Putin, Ukrayna'nın, elektrik santrallerine ve gaz tedarik hatlarına sabotaj girişimlerinde bulunduğunu savundu.

Putin, Türk Akımı doğalgaz boru hattının da sabotaj girişimine maruz kaldığını dile getirdi.

Putin, Ukrayna'yı suçlayarak, "Türk Akımı doğalgaz boru hattının bir bölümünü baltalamaya teşebbüs de dahil olmak üzere bir dizi terör saldırısı ve benzeri suç teşebbüsü işlenmiştir. Bütün bunlar, bu terör saldırılarının gözaltındaki faillerinin kendi ifadeleri de dahil olmak üzere nesnel verilerle kanıtlanmıştır” dedi.

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında meydana gelen sızıntıya değinen Putin, Rus uzmanların olay yerine girmesine izin verilmediğini söyledi.

14:00

"BUNU ORGANİZE EDENİN UKRAYNA GİZLİ SERVİSİ OLDUĞU AÇIK"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı "terörist saldırılar" gerçekleştirdiğini belirterek, sözkonusu saldırıların devam etmesi halinde buna güçlü bir biçimde karşılık vereceklerini söyledi.

Putin, televizyondan da yayımlanan açıklamasında, Ukrayna'nın Kerç Köprüsü'ne düzenlediği saldırıya misilleme olarak Ukrayna'nın enerji, iletişim ve askeri altyapısını uzun menzilli füzelerle vurduklarını açıkladı.

Putin, "Rusya'nın kritik sivil altyapısını imha etmek için yapılan terörist saldırının emrini verenin, bunu organize edenin ve düzenleyenin Ukrayna gizli servisi olduğu açıktır" dedi.

13:29

AB'DEN KINAMA

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin, Ukrayna'nın başkenti Kiev ve diğer şehirlerindeki sivillere yönelik Rusya'nın saldırılarını kınadığını duyurdu.

Borrell, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın, Kiev ve diğer şehirlerdeki sivillere yönelik saldırıları nedeniyle derinden sarsıldığını bildirdi.

AB Temsilcisi, "Bu tür eylemlerin 21. yüzyılda yeri yoktur. Onları mümkün olan en güçlü şekilde kınıyorum. Ukrayna'nın yanındayız. AB'den ek askeri destek yolda" ifadelerini kullandı.

13:25

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Alman Büyükelçiliğinin vize bölümünün bulunduğu binaya Rus füzelerinin isabet ettiğini duyurdu.

13:11

ABD’nin Kiev Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna çapında füze saldırıları gerçekleştirdiği belirtildi.

Rusya’nın, Kiev başta olmak üzere şehirdeki çok sayıda altyapı ve kamu binasına saldırdığı bilgisine yer verilen açıklamada, saldırıların sivillerin hayatına yönelik de tehdit oluşturduğuna işaret edildi. Açıklamada, “ABD vatandaşları, bulundukları yerde güvenli bir yere sığınmalı ve güvenli olduğunda mevcut kara ulaşımı seçeneklerini kullanarak derhal Ukrayna'dan ayrılmalıdır” ifadesine yer verildi.

13:04

Saldırı ile ilgili Rusya'dan ilk açıklama geldi. Kiev'deki saldırının özel operasyonun bir parçası olduğunu duyurdu.

Kremlin Sözcüsü Peskov'un yaptığı açıklamada "Putin ve Erdoğan, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna görüşmesine ev sahipliği teklifini görüşebilir" ifadelerine yer verildi.

12:41

Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Ukrayna'nın sekiz farklı bölgesinde ve başkent Kiev'de "on bir önemli altyapı tesisinin" gerçekleşen saldırılarda vurulduğunu söyledi.

12:24

Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Malyar, Rusya tarafından 83 füze ateşlendiğini ve Ukrayna kuvvetlerinin en az 43 füzeyi havada etkisiz hale getirdiğini söyledi.

12:18

G7'DEN ACİL TOPLANTI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, G7'nin Ukrayna'daki saldırıların ardından acil bir toplantı yapacağını söyledi.

Zelenski, "G7 başkanlığını yürüten Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile konuştuğunu ve Scholz'un grupla acil bir toplantı düzenlemeyi kabul etti" açıklamasında bulundu. 

Zelenski "[Rusya] tarafından gerçekleştirilen terör saldırılarını anlatacağım konuşmam planlandı. Almanya Başbakanı Scholz ile [Rusya] üzerindeki baskıyı artırma ve hasarlı altyapının onarılmasına yardım etme konusunu da görüştük” dedi.

12:08

Moldova, Ukrayna kentlerini vuran füzelerin Karadeniz'deki bulunan Rus gemisinden ateşlendiğini öne sürdü.

Moldova Dışişleri Bakanı Nicu Popescu, "Bu sabah Karadeniz'deki Rus gemilerinden Ukrayna'ya fırlatılan üç seyir füzesi Moldova'nın hava sahasını geçti" açıklamasında bulundu.

Popescu, "Rusya'nın büyükelçisinin bir açıklama yapması için çağrılması talimatını verdim" dedi.

12:04

İngiltere Dışişleri Bakanı Cleverly, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de dahil olmak üzere çeşitli kentlerde gerçekleşen saldırılar için Rusya'yı suçladı. 

Cleverly, "Rusya'nın Ukrayna'daki sivil bölgelere füze ateşlemesi kabul edilemez" çıkışında bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüştüğünü belirten Cleverly, "İngiltere'nin Ukrayna'ya maddi ve manevi desteğini güçlendirmek için bu sabah Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile görüştük" dedi.

Cleverly, Kiev saldırılarından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i sorumlu tuttu. Cleverly, "Bu yıkım Putin'in gücünü değil, zayıflığını gösteriyor" açıklamasında bulundu.

11:37

"ENERJİ ALTYAPISINI VURDU"

Zelenski, gerçekleşen hava saldırısında, Ukrayna kentlerinin enerji altyapısının hedeflendiğini söyledi. 

Zelenski, "Panik ve kaos istiyorlar, enerji sistemimizi yok etmek istiyorlar. Umutsuzlar" açıklamasında bulundu.

Zelenski, sığınakta kalınma çağrısını yinelerken "Böyle bir zaman ve bu tür hedefler, mümkün olduğunca fazla hasara neden olmak için özel olarak seçildi" dedi.

11:19

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı  Valery Zaluzhnyi:

"Silahlı kuvvetler, yurttaşlarını korumak için ellerinden gelen her şeyi yapıyor, ancak düşman saldırıları devam ediyor. Sabah saldırgan 75 roket fırlattı, 41 tanesi uçaksavar savunmamız tarafından etkisiz hale getirildi."

11:08

UKRAYNA SAVUNMA BAKANLIĞI, İNTİKAM MESAJI YAYINLADI

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Facebook sayfasında "İnsanlar arasında fedakarlık ve yıkım var. Düşman, topraklarımıza çektirdiği acı ve ölümün cezasını çekecek! İntikamımızı alacağız!" paylaşımında bulundu.

 10:55

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, roketli saldırının, Ukrayna başkentinin "kritik altyapısının" bir parçası olan binaların da bulunduğu yapılara isabet ettiğini söyledi. 

10:32

8 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ, 24 KİŞİ YARALANDI

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Kiev'e yapılan son saldırılarda ilk belirlemelere göre 8 kişinin öldüğünü 24 kişinin yaralandığını bildirdi.

10:19

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, başkent Kiev'de gerçekleşen patlamalar sonucunda ölülerin ve yaralıların olduğunu söyledi. Zelenski, "Ukrayna'yı yeryüzünden silmeye çalışıyorlar" diyerek Rusya'yı suçladı.

Zelenski, Telegram üzerinden yayımladığı paylaşımda "Bizi yok etmeye ve yeryüzünden silmeye çalışıyorlar... Zaporijya'da evinde uyuyan insanları, Kiev ve Dnipro'da işe giden insanları öldürün!" dedi. 

Zelenski ayrıca "Ukrayna genelinden hava saldırısı sirenleri çalmaya devam ediyor. Füzeler vuruluyor ama maalesef ölü ve yaralılar var" ifadesinde bulundu.

10:10

Kiev Valisi Oleksiy Kuleba, Telegram kanalı ile Kiev'de yaşayan yurttaşları uyardı:

"Hava saldırısı devam ediyor, herkesin sakin olmasını ve sığınaklarda kalmasını rica ediyorum. Bölgede hava savunma sistemleri devreye alındı. Sirenlerin çalmaya devam ettiğini vurguluyorum. Sirenleri görmezden gelmeyin ve sığınaklarda kalın. İniş alanlarının fotoğrafını veya videosunu çekmeyin. İnsanların hayatı buna bağlı. Dayanalım"

09:58

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya'nın başkent Kiev'in merkezini kasıtlı olarak bombaladığını belirterek, "Rusya, savaş hattında savaşmaya değil ancak sivilleri öldürme yeteneğine sahip" ifadesini kullandı.

Podolyak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Rusya'nın bugün Ukrayna'nın başkenti Kiev başta olmak üzere birçok kentine yaptığı hava saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rusya'nın, Kiev'in merkezi dahil Dnepro ve Zaporijya'yı kasıtlı olarak bombalamasının "terörist Kremlin'in" bir başka kanıtı olduğunu belirten Podolyak, "Rusya, savaş hattında savaşmaya değil ancak sivilleri öldürme yeteneğine sahip" değerlendirmesinde bulundu.

Podolyak, Ukrayna'nın şu anda konuşmak yerine hava savunma sistemlerine ve uzun menzilli füzelere ihtiyacı olduğunu kaydetti.

09:32

Başkent Kiev'in yanı sıra Lviv, Ternopil ve Dnipro kentlerinde de patlamaların duyulduğu bildirildi

Sözcü, “Tam olarak kaç kişinin öldüğü veya yaralandığı belli değil, ayrıntıları paylaşacağız” dedi.

09:04

"PUTİN FÜZELERLE KONUŞAN BİR TERÖRİSTTİR"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, çok sayıda Rus füzesinin Ukrayna'yı vurduğunu belirterek, "Putin'in tek taktiği barışçıl kentleri terörize etmek. Ama Ukrayna'yı parçalayamayacak. Bu ayını zamanda Putin'le barış hakkında konuşmak isteyen tüm arabuluculara da bir cevaptır. Putin füzelerle konuşan bir teröristtir" dedi.  

09:15 

Kiev Acil Servis sözcüsü, ölen ve yaralanan insanların olduğunu onayladı. Sözcü, tespit çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

08:40

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de peş peşe roketli saldırı gerçekleşti. 

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Başdanışmanı Anton Geraşenko, patlamaların Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin ofisinin yakınlarında gerçekleştiğini ifade etti  

PUTİN DOĞRUDAN SUÇLADI

Rusya'ya bağlı RIA haber ajansı, geçen cumartesi günü erken saatlerde Kırım'daki Kerç Köprüsü'nde yakıt dolu bir tankerin infilak ettiğini duyurdu. Ukrayna kaynakları haberi patlama olarak geçti. Ancak daha sonra, Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi tarafından yapılan açıklamada, bomba yüklü kamyonla düzenlendiği söylenen saldırıda, yakıt taşıyan yedi vagonun alev alması sonucu “köprünün iki bölümünün kısmen çöktüğü” belirtildi.

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrikin ile dün özel bir toplantıda bir araya gelen Rusya lideri Putin, Kırım Köprüsü'nde yaşanan patlamadan Kiev Yönetimi'ni sorumlu tuttu.

Putin "Bu, Rusya Federasyonu'nun kritik sivil altyapısını hedefleyen bir terör saldırısıydı. Müsebbipleri, failleri, sipariş verenleri Ukrayna gizli servisleriydi'' ifadelerini kullandı.

Soruşturma Komitesi Başkanı Bastrikin, Ukrayna gizli servisinin Rus vatandaşları ve yabancılardan yardım aldığı konusunda Putin'e bilgi verdi. 

Bastrikin, ''Bu bombalamanın amaçlarına yönelik soruşturmamızı sürdürüyoruz. Şüphesiz ki terör özelliği taşıyor. Bu bir terör saldırısıydı. Elimizdeki tüm veriler kesin bir sonuca varmamıza izin veriyor ki bu Ukrayna gizli servislerince hazırlanan bir terör saldırısıydı. Bu terör saldırısının amacı, Rusya için büyük önem taşıyan sivil altyapının geniş bir parçasını imha etmektir" dedi.

UKRAYNA 'BAŞLANGIÇ' DEMİŞTİ

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'nin danışmanı Mihaylo Podolyak köprüdeki hasarı "başlangıç" diye tanımladı ancak doğrudan Ukrayna'nın sorumlu olduğunu söylememişti.

Podolyak Twitter mesajında, "Yasadışı her şey yok edilmeli, çalınan her şey Ukrayna'ya iade edilmeli, Rusya işgal ettiği her yerden sürülmeli" ifadesini kullanmıştı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı da Kırım Köprüsü'ndeki patlamayı Rus gemisi Moskva'nın nisan ayında batırılmasıyla kıyaslamıştı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler