BMW iX5 Hydrogen üretime geçiyor

BMW, 2019'da bir hidrojen yakıt hücreli araç geliştirmeye başladı. Şimdilerde ise proje, şirketin ilk iX5 Hydrogen'in tanıtılmasının ardından bir sonraki aşamaya geçiyor.

Yayınlanma: 01.03.2023 - 07:00
BMW iX5 Hydrogen üretime geçiyor
Abone Ol google-news

BMW Grubu, tekli yakıt hücrelerini Toyota'dan tedarik ediyor. Münih'teki şirket içi hidrojen merkezinde ise araçlarda kullanılacak dönüşümü gerçekleştiriyor. Bu iki marka 2013'ten beri yakıt hücreli tahrik sistemleri üzerinde işbirliği yapıyor. Bu ortaklık daha önce Toyota Supra ve BMW Z4'te de kendini göstermişti. 

BMW'ye göre 405 beygir gücündeki iX5, WLTP döngüsünde 504 kilometre menzile sahip ve yaklaşık üç ila dört dakikada yakıt ikmali yapabiliyor. Yeni modelde 6 kilogram hidrojen depolayabilen iki adet tank yer alıyor. iX5'in 0-100 km/sa hızlanmasını 6 saniyeden daha kısa sürede yapabildiği ve azami hızının 180 km/saatin üzerinde olduğu da ifade ediliyor.

BMW, iX5 Hydrogen, aracın ve üretim sürecinin seri üretime hazır olmasını sağlamak adına yapılıyor. BMW, 2022 Ağustos'ta Toyota ile ortaklaşa geliştirilen hidrojen yakıt hücreli araçların seri üretimine 2025 yılında başlayacağını duyurmuştu.

BMW'den konu üzerine yapılan açıklamada hidrojenin, iklimin korunmasında kilit bir role sahip çok yönlü bir enerji kaynağı olduğu ve yenilenebilir enerjileri depolamanın ve taşımanın en verimli yollarından biri olduğu da vurgulandı. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon