Ekonomist Rota'dan enflasyonda yıl sonu tahmini: "Yüzde 30'lara yakınlaşma ihtimali var"

Ekonomist Kerim Rota , yeni enflasyon oranının ümit vermediğini belirterek, "2022'de bu oranın yüzde 30'lara yaklaşma ihtimali var" dedi.

Yayınlanma: 03.11.2021 - 14:28
Ekonomist Rota'dan enflasyonda yıl sonu tahmini:
Abone Ol google-news

Dilay Hatip

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Tüketici fiyatları, ekim ayında aylık bazda 2,39 yüzde artarken, yıllık enflasyon yüzde 19,58'den yüzde 19,89'a yükseldi. Yıllık bazda en yüksek artış yüzde 27,41 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde yaşanırken, bu grubu yüzde 25,23 ile lokanta ve oteller ve yüzde 23,03 ile ev eşyası takip etti.

Kerim Rota

'ENFLASYON YÜZDE 30'LARA YAKLAŞABİLİR'

Ekonomist Kerim Rota ise, yeni enflasyon oranının ümit vermediğini belirtti. Merkez Bankası'nın negatif değer faiz uygulamasının, Türk Lirası'nın değer kaybetmesini tetiklediğini belirten Rota, son bir buçuk ayda dövizde yaşanan yüzde 17'lik artış, devletin akaryakıt ÖTV'sini sıfırlaması ile fiyat artışının yaşanması gibi sebeplerin alım gücüne olumsuz etki yarattığını söyledi. Akaryakıt fiyatlarının etkileyici gücünün önemi göz önüne alındığında enflasyon oranının yıl sonunda yüzde 20'nin üzerinde olacağını hatta 2022'de bu oranın yüzde 30'lara yakınlaşma ihtimali olduğunu belirtti.

DOĞALGAZ ZAMMININ ETKİLERİ BAŞLADI

Birçok temsilci doğalgaza gelen zamların ardından yarı mamul ve hammadde fiyatlarında bir gün içerisinde yüzde 30 ile 40 civarında artışlara başlandığını söyledi. TÜFE'nin yakın zaman içerisinde ÜFE'ye daha çok yaklaşacağı da endişeler arasında yer alıyor. 

Son olarak sosyal medya hesabından açıklama yapan "Ekim ayı kış mevsiminin kapısıdır. Kapı aralandı. Bu yıl kış, ne yazık ki kara kış. TÜİK ’in tüm makyajlarına rağmen, hayat pahalılığı milleti ezip, geçiyor. Ekim’de tüketici fiyatları % 2,39 arttı. 12 aylık tüketici enflasyonu ise “ince işçilikle” % 19,89’da kaldı. Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubuna göre ise 12 aylık enflasyon % 49,87" diyerek iktidara sert eleştiriler yöneltti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler