Prof. Dr. Aziz Konukman’dan Orta Vadeli Program'a tepki: Önce şeker sonra diyet

Prof. Dr. Aziz Konukman, açıklanan orta vadeli programda 2023 yılının da yer almasıyla ilgili olarak “Program, Saray’a seçim öncesinde harcaması için paralel bir ek bütçe çıkarma amacıyla hazırlanmış. Bedelini yurttaş kemer sıkarak ödeyecek” dedi.

Yayınlanma: 08.09.2023 - 04:00
Prof. Dr. Aziz Konukman’dan Orta Vadeli Program'a tepki: Önce şeker sonra diyet
Abone Ol google-news

Yeni ekonomi yönetiminin yayınladığı Orta Vadeli Program’ın (OVP) etkilerine dair tartışmalar sürüyor. Kamuoyu programdaki çelişkilere odaklanmışken programda yer alan 2023 Gerçekleşme Tahminlerine dikkat çeken Prof. Dr. Aziz Konukman, iktidarın 2023 sonuna kadar kullanılmak üzere gizli bir ek bütçe hazırladığını söyledi.

Bu bütçenin seçim dönemi harcamaları için kullanılacağını belirten Konukman şunları söyledi:

"OVP’ler geleceğe dönük yol haritasını gösteren ama yayımlandığı yılın da performansının analiz edildiği belgelerdir. Bir önceki OVP’de 2023’ün bütçe harcama hedefi 4.5 trilyon TL’ydi. Ek bütçe ile bu rakam 5.6 trilyon TL’ye yükseltildi. Şimdi yeni OVP’de 2023 gerçekleşme tahmini için 6.6 trilyon TL yazılmış. Bu demektir ki ek bütçenin üstüne de yaklaşık 1 trilyonluk ek bütçe kadar daha harcama yapacaklar. Bütçe hakkına aykırı olarak meclisin verdiği harcama izninin üstüne çıkılıyor. Sarayda adeta paralel ek bütçe yapılmış. Önce Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile birçok kurumun deprem sonrasında ödenekleri artırılmış. O yetmiyormuş gibi bir de torba yasayla ödeneklere ekleme sürdürüldü. Bu ek ödenekler ek bütçenin içine eklenmedi. Çünkü ekleseler karşılığında gelir yaratılması zorunda olacaktı. Ek bütçeye alınmayan bu ödeneklerin harcanabilmesi borçlanmayla mümkün olacak. Nitekim hazineye Cumhurbaşkanının yönetebileceği muazzam bir borçlanma yetkisi verildi."

OVP’nin hazırlanışı ve formatının usule uygun olmadığını söyleyen Konukman, “5018 sayılı kanun der ki ‘OVP’ler kalkınma planları doğrultusunda hazırlanır’ ama iktidar önce OVP’yi açıklıyor Ekim’de de OVP’nin dayanması gereken 12’inci kalkınma planın (2014-2018) açıklanacağını söylüyor. Bu atı arabanın önüne koşmak demektir. Ayrıca Cumhurbaşkanı Yardımcısı bir memurdur. OVP’nin açıklanması siyasi sorumluluğu olan Cumhurbaşkanı’na aittir.  Aynı şey bütçeler için de geçerlidir. Merkezi bütçe ve bakanlık bütçeleri bizzat Cumhurbaşkanı tarafından sunulmalı ve tartışmalarda Cumhurbaşkanı yer almalıdır.  Muhalefet memurlar tarafından yapılan sunumları dinlememelidir. Bu orta oyununa son verilsin OVP’nin ve bütçenin siyasi sorumluluğunu Cumhurbaşkanı almalıdır” dedi. Zafer Arapgirili’nin twitini hatırlatan Konukman, “Erdoğan, ‘iktidar olarak programa desteğimiz tamdır’ diyor. Cumhurbaşkanlığı sisteminde ne hükümeti? Başarılı olursa benim olmazsa Şimşek’in suçu diyecektir” dedi.

KEMER SIKILACAK

OVP’de kamu maliyesi başlığında “başta deprem kaynaklı harcamalar olmak üzere gerekli ihtiyaçlar süratle karşılanacaktır” cümlesini de irdeleyen Konukman, “Nedir bu gerekli harcamalar? 2024 bütçesi hazırlayacaksınız şimdi. Gerekli harcamaların neler olduğunu yazmayacak mısınız? 2024’te ek bütçe gerektirecek kadar seçim harcaması yapacağınızı herkes biliyor.  Seçim sonrası İMF’li ya da İMF’siz müthiş bir kemer sıkma programı geleceğini gösteriyor bu OVP. Emekçi için zor zamanlar kapıda. 12 nolu Politika Tedbirleri maddesinde vergide sosyal adaletin sürdürüleceği söyleniyor. Sosyal adalet hiç olmadı ki. Vergilerin yüzde 70 dolaylı vergi. Bunları büyük ölçüde yoksullar ödüyor. Olmayan bir politikayı sürdüreceğiz ne demek. Öğrencim böyle bir ödev getirse sınıfta bırakırım. 13’üncü maddede ise işe yaramayan vergi istisnalarının tasviye edileceği söyleniyor. Yıllardır OVP’de bu yer almasına rağmen yerine getirilmiyor. Buradan bir çağrı yapıyorum muhalefet de takipçisi olsun hangi vergi istisnaların tasfiye edileceğinin hangisinin işe yaramadığının meclise rapor edilmesi gerekiyor. Yıllardır bu vergi harcaması raporları meclise sunulmuyor” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler