TÜİK'ten Ulusal Hesaplar Dairesindeki görev değişikliğine ilişkin iddialara açıklama

TÜİK, Ulusal Hesaplar Dairesinin Başkanı'nın Uluslararası Ticaret İstatistikleri Dairesi Başkanlığına getirildiği haberlerini doğruladı ancak bunun üçüncü çeyrek büyüme rakamı kaynaklı bir değişiklik olmadığını öne sürdü.

Yayınlanma: 10.01.2023 - 11:37
TÜİK'ten Ulusal Hesaplar Dairesindeki görev değişikliğine ilişkin iddialara açıklama
Abone Ol google-news

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ulusal Hesaplar Dairesi Başkanı’nın görevden alınmasına dair haberlerle ilgili açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, bazı basın organları ve sosyal medyada yer alan "TÜİK'te, üçüncü çeyrek büyüme oranının beklenti altında kalması üzerine ilgili daire başkanı görevden alındı" şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

TÜİK'teki teknik iş ve işlemlerin yoğunluğuna ve Kurum için bilgi yönetiminin ve tecrübenin gerekliliğine işaret edilen açıklamada, "Dönemsel olarak Kurum içerisinde rotasyon ihtiyacı oluşmaktadır. Bu ihtiyaç doğrultusunda Kurumun istatistik üretici daireleri arası rotasyon gerçekleşmiştir. Bu kapsamda, milli gelir hesabını yapan Ulusal Hesaplar Dairesinin Başkanı, turizm gelir revizyonu gibi çok önemli çalışmaların yapıldığı Uluslararası Ticaret İstatistikleri Dairesi Başkanlığına getirilmiştir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, ilgili kişinin Kültür ve Turizm Bakanlığında geçmiş dönemlerde çalışmış olması ve kendisine diğer dairede daha fazla ihtiyaç bulunması nedeniyle değişikliğin yapıldığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"İddia edildiği gibi bir görevden alma veya büyüme rakamlarından kaynaklı bir görev değişikliği söz konusu değildir. Köklü bir kurum olan TÜİK'teki yönetimsel tasarruflar üzerinden, iftira ve yalanlar ile kamuoyunda olumsuz algı oluşturma çabaları hakkında yasal yollar da dahil olmak üzere gereken işlemler yapılacaktır."

NE OLMUŞTU?

Bloomberg'ten Beril Akman'ın aktardığına göre, Ulusal Hesaplar Daire Başkanı Cihat Erce İşbaşar’ın geçen ay bu görevden alınarak, Uluslararası Ticaret İstatistikleri Daire Başkanlığı’na atandığı bilgisini verdi. İşbaşar konu hakkında yorum yapmadı. TÜİK’e yorum talepleri konusunda ilk aşamada ulaşılamadı. Türkiye ekonomisi tüketimde ikinci çeyreğe göre kısıtlı kalan artış ve dış talepteki azalmanın etkisiyle üçüncü çeyrekte yüzde 3,9 oranında büyüdü. Beklentinin altındaki bu oran, 2020 ikinci çeyrekten bu yana en düşük seviye oldu.  Görevden alma, beklenti altı açıklanan üçüncü çeyrek büyüme verisinin ardından gerçekleşmişti.

 

 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler