Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar

28 Aralık 2015 Pazartesi, 16:47
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
Meclis'te, 2015 yılına 4 bakan hakkındaki Yüce Divan oylaması ve seçimler damgasını vurdu. Yıl içerisinde önce 7 Haziran ardından 1 Kasım'da yapılan iki genel seçim dolayısıyla TBMM kısa bir süre yasama faaliyetinde bulunabildi. "En kısa dönem" olarak tarihe geçen 25. Dönem, aynı yıl içerisinde başladı ve sona erdi.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
TBMM'de 2015 yılının önemli olayları şöyle: 10 yıl sonra Yüce Divan oylaması -Meclis, 10 yıl sonra Yüce Divan oylaması yaptı. Adı yolsuzluğa karışan 4 bakan için Yüce Divan oylaması yapıldı. Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan annesinin vefatı dolayısıyla Genel Kurul'a katılamadı, birleşime katılan eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski AB Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar konuşma yapmadı. Genel Kurul'da yapılan gizli oylamalarda eski bakanların Yüce Divan'a sevk edilmesi kabul edilmedi.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
İÇ GÜVENLİK PAKETİ YASALAŞTI Polise geniş yetkiler tanıyan ve kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen , Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
Uğur Işılak liste dışı... Artık uyuyan vekil olmayacak Meclis'te uyuduğu fotoğraf olay olan Uğur Işılak 1 Kasım seçimlerinde AKP'den aday gösterilmedi. 7 Haziran seçimlerinde, milletvekili seçilen ve Meclis'e gittiği ilk oturumda uyuyan, gelen eleştiriler için "Vatanseverin uykusu, vatan haininin uykusundan iyidir" diyen Uğur Işılak AKP'de liste dışı kaldı. Işılak bu uykusundan önce Türkiye gazetesine verdiği röportajda, "Meclis'e uyumaya gitmiyorum" demişti.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
Bakanlar ve TİB Başkanı'nın talimatıyla hükümetin, hakim kararı olmaksızın istediği internet sitesine erişimi engellemesine imkan veren "Torba Kanun Teklifi" TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
25. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ YEMİN ETTİ TBMM 25. Dönem Açılış Töreni'ne Deniz Baykal'ın gafı damga vurdu. Meclis konuşması sonrası Milletvekili Yemini'ni eden Deniz Baykal, "Geçici Meclis Başkanınız olarak" diyeceğine "Geçici genel başkanınız olarak ilk andı ben içiyorum" dedi. Baykal'ın gafı üzerine Meclis Genel Kurulu'nda gülüşmeler oldu.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
Baykal'ın, 26. Dönem açılışında yaptığı sert uyarı da uzun süre konuşuldu "En yaşlı üye" sıfatıyla geçici Meclis Başkanlığı yapan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 26. Dönem Milletvekili Ant İçme Töreninde bir konuşma yaptı. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 26. Dönem Milletvekili Ant İçme Töreninde bir konuşma yaptı. Baykal, "TBMM'nin önümüze gelmekte olan yeni tehditler, tehlikeler ve teklifler karşısında yine kendisine yakışanı yapacağına ve Türkiye'nin ateşe atılmasına izin vermeyeceğine inanıyorum. Dinci ya da ırkçı terör karşısında en sağlam güvence Cumhuriyetimizin temel felsefesidir. Devlet ya da cemaat eliyle din ve mezhep dayatmanın nelere yol açmakta olduğunu görüyoruz. Bizim devletimiz bir ırk, kan ve kafatası devleti değil siyasi bir bilinç devletidir. TBMM'yi hakkı olan saygın konuma taşımakla yükümlüyüz" dedi.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
KILIÇDAROĞLU'NDAN BAHÇELİ'YE 'BAŞBAKANLIK' ÇAĞRISI CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye birlikte hükümet kurmaları halinde başbakan olması yönünde çağrıda bulundu. Kılıçdaroğlu, "Çağrı yaptık. Dolayısıyla söylenecek fazla bir şey yok. Öncelik Türkiye'dir. Türkiye'nin çıkarlarını düşünerek bu çağrıyı yaptım" dedi.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
TBMM açılışında da aynı... Erdoğan yine tartıştı TBMM’nin yeni yasama yılının açılışına, Erdoğan’ın muhalefet partili milletvekilleriyle girdiği “Kürt kardeş” tartışması ve kullandığı “azar” üslubu damgasını vurdu. "Rahatsız mı oldun?" 45 dakikalık konuşmasına sakin başlayan Erdoğan, Kürt yurttaşlara seslendiği sırada, MHP’li Yavuz Temizer, HDP’li milletvekillerinin salonda olmadığını belirterek “Gittiler” diye laf attı. Buna sinirlenen Erdoğan, AKP sıralarına dönerek “Burada Kürt kardeşlerim var benim. Burada Kürt kardeşlerim var da siz tanımıyorsunuz” dedi.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
Erdoğan, sonra da HDP sıralarını işaret ederek, “Bilmediğiniz bir şey var, Kürt kardeşlerimi onlar temsil etmiyor” diye tepki gösterdi. Erdoğan, terörle mücadeyi anlatırken DAİŞ, PKK ve DHKP-C örgütlerinin adını sayınca MHP sıralarından “Adını saymayın, niye sayıyorsunuz sayın Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı meşruiyet kazandırmayın PKK’ya” sesleri yükseldi. Erdoğan, MHP sıralarına dönerek “Rahatsız mı oldun” derken, MHP’li Erkan Akçay, “Bir Cumhurbaşkanı’nın terör örgütünün adını saymaması gerekir sayın Cumhurbaşkanı” diye laf attı. Erdoğan, bunun üzerine “Ben sayıyorum. Gereği neyse onu yapın” dedi.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
MECLİS'TE BİR ISSIZ ADAM: İHSAN ÖZKES CHP'den istifa eden ve Erdoğan'ın Kaçak Saray'daki davetine katılan İhsan Özkes TBMM tek başına kaldı. CHP listelerinden 7 Haziran’da ikinci kez milletvekili seçilen, ancak bir süre sonra partisinden istifa eden İstanbul milletvekili İhsan Özkes, TBMM'nin açılışında yine tek başına otururken görüntülendi. ADAY GÖSTERİMEDİ, TWETLERİ SİLDİ Özkes 1 Kasım seçimleri için beğenilerini dile getirdiği AKP'den aday gösterilmeyince AKP'yi övdüğü twitlerin hepsini tek tek silmek zorunda kalmıştı.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
MHP'nin yeri değişti... Bahçeli çıkışa en yakın yerde TBMM'de 26. Dönem ve yemin töreni geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal'ın başkanlığında toplandı. 1 Kasım seçimlerinde en çok oy kaybeden MHP, sandalye sayısının azlığı nedeniyle çıkışa en yakın bölümde oturdu. Bahçeli'nin düşünceli tavrı objektiflere böyle yansıdı.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
TUĞRUL TÜRKEŞ, MHP'DEN İSTİFA ETTİ Tuğrul Türkeş, MHP'den ve TBMM Grubu üyeliğinden istifa etti. AKP'ye katılan Türkeş, 1 Kasım seçimlerinin ardından oluşan kabinede Başbakan Yardımcısı oldu.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
MUHARREM İNCE'DEN OLAĞANÜSTÜ KURULTAY ÇAĞRISI CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, 1 Kasım seçimlerinin ardından partisinde olağanüstü kurultay çağrısında bulunarak, "Sorumlular hesabı versinler" dedi. CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, partisinin olağan kurultayında genel başkanlığa hazır olduğunu açıkladı.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI TBMM Genel Kurulu, CHP'nin "toplumsal barışı tehdit eden, artan terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasına" ilişkin önergesini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Görüşmelerin ardından önerge, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oyları ile reddedildi. Oktay Vural'ın ret oyu verirken MHP sıralarını kontrol etmesine CHP sert tepki gösterdi.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
26. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ YEMİN ETTİ TBMM Genel Kurulu'nda 26. Dönem milletvekilleri yemin etti. Milletvekillerinin yemin töreni sırasında HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, yemin metnindeki "Türk milleti" yerine "Türkiye milleti" ifadesini kullandı. Bunun üzerine birleşimi yöneten Geçici Başkan Deniz Baykal, "Yemin metni aynen okunmamıştır. Yemin metni aynen okunmuş sayılamaz" diyerek uyarıda bulundu. Zana, yemini tekrar etmeden Genel Kurul'dan ayrıldı.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
Roman Milletvekili Özcan Purçu'nun konuşmasına Meclis'te büyük alkış Türkiye'nin ilk Roman kökenli milletvekili CHP'li Özcan Purçu'nun sözleri Meclis'te uzun süre alkışlandı.CHP milletvekili Özcan Purçu, bütçeden Romanlara da pay istedi. Meclis Genel Kurulu'nda geçici bütçenin 2'nci maddesi görüşülürken söz alan Özcan Purçu bütçeden Romanlar ile ilgili sözleriyle büyük alkış topladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal'a dönen Özcan Purçu, Romanlara bütçeden pay verilmesini konusunda, "Söz mü sayın bakanım söz mü?" diye sordu.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
Özcan Purçu, milletvekillerini Romanca selamlayarak, "Allah aşkına Romanları sevmeyen var mı? Romanlar kadar güler yüzlü olan var mı? Ama en fakir de Romanlardır" sözleri üzerine hem muhalefet hemde iktidar sıralarında uzun süre alkışlandı. CHP'li vekille AKP'li vekil Meclis'te kucaklaştı Konuşmasının ardından AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Purçu'yu kollarını açarak karşıladı ve kucakladı.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında TÜRGEV için "Adı artık 'GÖTÜRGEV' oldu" dedi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: Hele yolsuzluk almış başına gidiyor. Önce gidip TÜRGEV’e para yatıracaksın, sonra ihale alacaksın. Bu grup toplantılarından birinde Suudi Arabistan’dan 99 milyon dolar para geldiğini söylemiştim. Beni mahkemeye verdiler, ben de makbuzun tarihini ve numarasını hakime verdim. Dedi ki bunu ilgili bankadan isteyin, bakalım para var mı yoktu? Vakıflar Bankası yazıyı göndermiş. 99 milyon 999 bin 999 lirayı TÜRGEV’in hesabına yatırdı. TÜRGEV’in adı artık “GÖTÜRGEV” oldu" dedi.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
ÇOCUK VE ÇEYİZ YARDIMI -Çocuk yardımı, çeyiz hesaplarına devlet katkısı, 47 bin öğretmen kadrosu düzenlemelerini de içeren "Torba Kanun" teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
SEÇİLME YAŞI 18'E İNDİRİLDİ -AKP'nin, 25 olan milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesine ilişkin Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
İŞ KAZALARINA YENİ DÜZENLEME İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önemli düzenlemeler içeren kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı. Yasaya göre, ölümlü iş kazası meydana gelen maden iş yerlerinde, işverenin kusurunun mahkeme kararı ile tespiti halinde, işveren 2 yıl süreyle kamu ihalelerinden yasaklanacak. İş yerinde durdurulan işlerde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. İş kazası meydana gelmeyen iş yerlerine teşvik sağlanacak. İşçilerin babalık izni 5 gün olacak. Ancak bunların hepsi yasada kaldı, iş cinayetlerine karşı caydırıcı hiçbir yaptırım uygulanmadı.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
TBMM'NİN 26. BAŞKANI İSMET YILMAZ OLDU -TBMM 26. Başkanını seçti. Meclis Başkanlığı için AKP Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmelettin İhsanoğlu, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarıştı. İsmet Yılmaz, dördüncü tur oylamada 258 oy alarak TBMM Başkanı seçildi.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
11 BAĞIMSIZ BAKAN YEMİN ETTİ Geçici Bakanlar Kurulu'nda yer alan 11 bağımsız bakan, TBMM Genel Kurulu'nda yemin etti. IRAK VE SURİYE TEZKERELERİ KABUL EDİLDİ TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkiyi bir yıl süreyle uzatan tezkere, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
YENİ YASAMA YILI AÇILDI -TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, yeni yasama yılı açılışında yaptığı konuşmada, "Hukuk devleti ilkesinden taviz vermeden, hep birlikte, teröre karşı güçlü ve kararlı bir yaklaşım sergilemeli, milletimizin bekasını her şeyin üstünde tutmalıyız" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yasama yılı açılışı dolayısıyla Meclis'e geldi.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
2016 BÜTÇESİ SUNULDU - 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarıya göre, bütçe giderleri 540,9 milyar lira, bütçe gelirleri 525,4 milyar lira olacak. Vergi gelirlerinin 444,1 milyar lira, faiz dışı fazlanın 39,6 milyar lira olması beklenen tasarıya göre, bütçe açığının 15,4 milyar lira olması bekleniyor.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
MECLİS'İN YENİ BAŞKANI İSMAİL KAHRAMAN Meclis, yeni Başkanını seçti. Meclis Başkanlığı için AKP İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ve MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu yarıştı. İsmail Kahraman üçüncü turda 316 oyla TBMM Başkanı seçildi.
Meclis'te 2015 böyle geçti... Unutulmaz anlar
64. HÜKÜMET GÜVENOYU ALDI AKP Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında kurulan 64. Hükümet, TBMM'den güvenoyu aldı. GEÇİCİ BÜTÇE KABUL EDİLDİ 2016 Yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİNE 100 LİRA ZAM TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, SSK ve BAĞKUR emeklilerine 2016 yılı Ocak ayından itibaren seyyanen ayda 100 lira zam yapılmasını içeren düzenleme kabul edildi.

En Çok Okunan Haberler