Önümüzdeki 100 yılda dünyada neler olacak?
Elbet gelecek ne getirir bilinmez ama bugünkü gelişmelere bakarak geleceğin dünyasının nasıl olacağını tahmin edebiliriz. İşte gelecek 100 seneyle ilgili gerçekleşmesi muhtemel tahminler:
İHA'lar tehlikedeki türleri denetleyecek:
Sadece sınırlarımız değil aynı zamanda nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan türler de İHA'lar tarafından gözetlenecek.
Elektrikli araçlar yolların hakimi olacak:
Önümüzdeki dönemde batarya teknolojisindeki gelişmeler ve azalan fiyatları ile elektrikili otomobiller daha cazip hale gelecek.
Binaların dış yüzeyi havayı temizleyecek:
Yapay fotosentez üzerindeki çalışmalarda da sona gelinmek üzere. Bitkilerden daha etkili fotosentez yapabilen boyalar ve dış kaplamalar labaratuvar ortamlarında deneniyor. Ancak gelecekte binalar fotosentez yaparak hem havayı temizleyecek hem de bize oksijen üretecek. Aynı binalar yüzeylerindeki kirleri de güneş ışığı sayesinde temizleyecek.
Nanopartiküller kemoterapiyi daha etkin hale getirecek:
Geliştirilen nanapartiküller kemoterapinin yan etkilerini ve ağrıyı azaltırken kanserli hücre tarafından daha etkin şekilde emilimini sağlayacak, böylelikle kanser daha etkili şekilde tedavi edilebilecek.
Aracınız gerçek anlamda internete bağlı olacak:
Trafiğin daha akıcı olması için trafik ışıkları ile iletişim kurabilecek. - Kazaları önlemek için araçlar birbirleri ile iletişim kuracak - Evinizdeki bilgisayarda bulunan müzik listenizi dinleyebileceksiniz - Bir kaza sonrasında size hasar tespiti verip kazanın görüntüsünü kaydedecek
Trafik sıkışıklığını önceden tahmin edebilen yazılımlar geliştirilecek:
Arşivlenen bilgileri, yol üzerinde bulunan sensörleri ve GPS'den gelen bilgileri kullanarak trafik sıkışıklığı önceden tahmin edilebilecek. IBM tarafından geliştirilen bu tür bir yazılım ABD'de başarılı bir şekilde kullanılmakta.
Radyasyon tedavi edilecek:
Bugün DARPA tarafından geliştirilen bir aşı uzun dönemli hücre hasarını engellerken kemik iliği hasarları da tedavi edilebiliyor. İlaç FDA'nın onayı sonrasında piyasaya sürülebilecek.
Sanal karıncalar internet güvenliğini sağlayacak
İnternet üzerinde dolaşan ve tehlike arayan bir programcık tasarlandı. Bu programcık bir tehlike ile karşılaştığında diğer programcıkları da çağırarak farklı boyutta değerlendirmeler yapılmasını sağlıyor böylelikle tehlikeli duruma karşı olabildiğince hızlı şekilde tepki verilebiliyor.
Askerleri hem sıcaktan hem de soğuktan koruyan giysiler geliştirilecek:
Şu an MIT tarafından geliştirilen bir teknoloji sayesinde geleceğin askerleri hem sıcaktan hem de soğuktan korunacak.
Vejetaryenyanlar ile aynı sofrada et yiyebileceğiz:
Sentetik olarak üretilen eti herkes beğenmese bile oldukça yaygınlaşacağı düşünülüyor.
İlaçlar organları taklit eden bilgisayar çipleri üzerinde test edilecek:
Daha hızlı şekilde tedavilerin geliştirilebilmesi için üzerinde test yapılacak canlı organizmalar yerini bilgisayar çipleri üzerinde ilk deneyler yapılmaya başlandı bile.
Kıyafetlerinizi artık yıkamak zorunda kalmayacaksınız:
Binalar kendini temizlerde kıyafetler temizlemez mi? Kıyafetlerinizde kir tutmayan, üzerinde bakteri üremesini engelleyen ve kokmayan bir kaplama ile kaplanacak. Böylelikle kıyafetleriniz güneş ışığı ile kendilerini temizleyecek.
İhtiyaç duyduğunuz otomobil yedek parçası 3D yazıcından alınabilecek:
Günümüzde de kullanılan bu yöntem hala oldukça pahalı ama gelecekte fiyatının herkesin ulaşabileceği bir seviyeye ineceği düşünülüyor.
Dijital parşümenler tabletlerin yerini alacak:
Bu teknolojinin yaygınlaşması için fazla beklemeye gerek yok. Kısa bir süre sonrasında katlanabilir ekranlara sahip olan ürünler pazarda yer alamaya başlayacak.
Şifreye gerek kalmayacak:
IBM ve Apple tarafından geliştirilen yüz tanıma teknolojisini yanı sıra retina tarama yöntemi, kan damarları, ses tanımlama yada kalp atışı ölçümleyecisi gibi yöntemler sayesinde yakın gelecekte hiçbir işlem için şifre kullanmamıza gerek kalmayacak.
Otomobil lastiğiniz bakteriler tarafından oluşturulacak:
Günümüzde kauçuk ya bitkilerden ya da petrolden imal ediliyor. Goodyear tarafından desteklenen bir çalışmada bakterilerin bitkisel şekeri kauçuğa dönüştürmesi sağlandı.
Akıllı ev konsept olmaktan çıkacak:
Akıllı evler hem daha yaygınlaşacak hem de daha akıllı hale gelecek. Elektirik, su doğal gaz faturasının daha az gelmesi için önlemler alırken size daha konforlu bir yaşam sunacaklar.
Depremzedelerin yerleri dijital burunlar kullanılarak tespit edilecek:
Dijital burunlar sayesinde gelecekte köpeklere gerek kalmadan bir zepremzedenin yeri hızla ve kolayca tespit edilebilecek.
İnsanlar bütün dillere hakim olacak:
Google ve diğer teknoloji şirketlerinin uzun süredir üzerinde çalıştığı çeviri programları bu süreç içersinde mükemmelleşecek ve size Swahili dilini konuşma imkanı sağlayacak.
Köprüler kendi kendini iyileştiren beton satesinde bakıma ihtiyaç duymayacak:
Michigan Üniversitesi'nde Victor Li tarafından geliştirilen bir beton katkı malzemesi sayesinde beton karbon diyoksit ve su ile kendi kendini tamir edebiliyor ve oluşan çatlakları kapatabiliyor.
Bağımlılıklar aşı ile tedavi edilebilecek
Artık Zettabytelar konuluşacak:
2010 yılında ilk kez üretilen dijital içeriğin miktarı zettabyte'a ulaştı. Bu rakam ise her yıl ikiye katlanarak devam ediyor. Zettabayte ne kadar diye sorarsanız eğer her byte bir kum tanesi olsaydı bir zatabyte'ta var olan bytelar ile 400 Keban Barajı inşaa edilebilirdi.
Nihayet buzdolabınız markete sipariş verecek
Otobanlar bugüne göre üç kat daha kalabalık olacak ama trafik sıkışıklığı yaşanmayacak:
Columbia Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya insanlar araç kullanırken yolun sadece %5 verimlilikte kullandığı ortaya konmuş. Google'ın şoförsüz otomobili 500.000 km'yi kazasız şekilde tamamlayarak bu alanda geleceğin nasıl olacağı konusunda bize ipuçları vermektedir.
Evinizdeki akıllı termostatlar sizin girdiğiniz odaları ısıtarak tasarruf yapacak
Süper bilgisayarlar küp şeker boyutuna inecek:
Yatağa gitmeden önce süper bilgisayarınızı nereye koyduğunuzu unutmamak gerek.
Halınız davetsiz misafirleri tanıyacak ve sizi korumak için polise haber verecek
Karanlık Madde'nin hakkında ipuçları bulunacak:
Bugün evrenin yaklaşık olarak 1/4'nün karanlık maddeden oluştuğunu bildiğimiz halde bu karanlık maddeyi ne gören ne de ona dokunan var. Varlığı sadece kağıt üzerinde ispat edilebilen karanlık madde hakkında daha fazla ipucunu önümüzdeki 15 yılında ulaşacağımız düşünülüyor.
Bahçenizdeki alıcılar nerelere gübre ve ilaç atmanız gerektiğini size söyleyecek
Gezegende bulunan 130 milyon kitabın hepsi dijitale aktarılacak:
2010 yılında Google'ın başlattığı kitapların dijitale aktarılması projesi hala tamamlanmaktan çok uzak, 110 milyon kitap djitile çevrilmeyi bekliyor. Bugün ortalama her e-kitabın boyutunun 3MB olduğu düşünülürse dünyadaki yazılı eserleri yanınızda taşımak için 3 TB'lik 124 tane harddiske ihtiyacınız olacak.
Sanal avukatlar danışmanlık yapacak:
Yasal sorunlarınız hakkında sanal avukatlardan danışmanlık hizmeti alınmaya başlayacak.
Bakterilerden elde edilen proteinler tüketeceğiz:
Hızla artan protein tüketimi çok fazla sıkıntıya neden oluyor. Bilim insanları boş durmuyor, keşfedilen bir bakteri türü su, güneş ve CO2'yi besine dönüştürdüğü keşfedilmiş. Bilim adamlarına göre bu yöntemin o kadar etkili ki hektar başına 45 ton ürün alınabileceğini söylüyorlar, bugünün teknolojisiyle hektar başına sadece 1 ton ürün alınıyor.
Kontakt Lenlerle Terminatör gibi görebileceğiz:
Esnek polimerlere yerleştirilen LEDler ve antenler sayesinde gece görüşü, görüntü yakınlaştırma yada görüş açısının içerisine başka görüntülerde eklenebilecek.
Cep telefonları Chekup yapabilecek:
Bugün bile akıllı telefonlarda kalp ritmini ve tansiyonu ölçebilen uygulamalar mevcut. 2023'ten sonra çıkacak olan modeller kapsamlı checkuplar gerçekleştirebilecek.
Süpersonic Jetler bu kez gitmemek üzere gelecek:
Concorde efsanesinin devam etmemesinin sebebi mühendislik sorunları değil ekonomik sorunlardı. Gelecekte tasarlanan jet motorları bizi New York'tan Londra'ya 2 saatin altında bir sürede daha ekonomik ve çevre olarak taşıyacağını öngörebiliriz.
Robot hemşireler hastanelerde göreve başlayacak:
2045 yılına gelindiğinde ilk kez 60 yaş üstü toplam insan sayısı 15 yaş ve altı insan sayısını geçecek. Artan yaşlı nüfusu nedeniyle sağlık hizmetlerinin sekteye uğramaması için hastanelerde ve evlerde robot hasta bakıcılar göreve başlayacak.
SETI'ye gerek kalmayacak:
Uzaylı yaşamın izlerine rastlanacak ve SETI'ye ihtiyaç kalmayacak.
Dikey çiftlikler şehirleri doyuracak:
2050 yılında 9 milyarı aşacak olan dünya nüfusunun en büyük sorunu karınlarını doyurmak olacak. %70'inden fazlasının şehirlerde yaşadığı 9 milyar boğaz gökyüzünü delen devasa çiftliklerde yetişen ürünler ile doyacak.
Su altında tek nefesle 4 saat kalınabilecek:
Nanoteknoloji alanındaki gelişmeler sayesinde hem hastalıklarla daha etkin şekilde mücadele edebileceğiz hem de insan vücudunun sınırları genişletilecek: Mesela günümüzde geliştirilen yapay kırmızı kan hücreleri vücudumuzda bulunanlara göre 200 kat daha fazla oksijen taşıabiliyor bu sayede tek nefesle su altında saatlerce kalınmasını sağlayacak.
Devasa askeri denizaltılara veda edilecek:
Artık denizaltılar için derin sular bile güvenli değil. Nükleer füzeleri Soğuk Savaş teknolojisi ürünü olan bu devasa denizaltılar taşımayacaksa onları düşmanların tepesine nasıl atacağız? Tabii ki dünyanın herhangi bir yerine 1 saat içerisinde ulaşabilen hiper-sonik füzeler ile...
Omurilik yaralanmaları nedeniyle yaşanan felçler tarihe karışacak
Damarlarımızda gezinen minik sensörler sürekli olarak doktorumuza rapor verecek
Midemize yerleştirilen mikroçipler diyetimizi kontrol edecek
İyon motorları ile yıldızlara yolculuk yapabileceğiz:
Beyne yerleştirilen çipler sayesinde sanal dünyayı görüp hissedebileceğiz
Tabiki 150 yıla kadar yaşabileceğiz:
Tıpta yaşanan gelişmeler insan ortalama ömrünü 150 yıla çıkaracak.
Robot olimpiyatları yapılacak:
22. yy'lın olimpiyatları insan vücudunun sınırlarını zorlamaktan daha çok programlamanın ve mekanik gelişmeleri zorlayacak.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama