Sağlık Bakanlığı'ndan 'kurban eti' uyarıları

Sağlık Bakanlığı'ndan 'kurban eti' uyarıları
DHA
21 Eylül 2015 Pazartesi, 16:15
Sağlık Bakanlığı'ndan 'kurban eti' uyarıları
Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme ve kurban etinin tüketimi ile ilgili uyarılarda bulundu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada "Kurbanlığınızın satın almadan önce veteriner kontrolünden geçtiğinden emin olmalısınız. Uygun kesim şartlarının sağlanması sağlık açısından önemlidir. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır" denildi.
Sağlık Bakanlığı'ndan 'kurban eti' uyarıları
"Kalp ve damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler, yağsız veya az yağlı tercih etmeli" Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada; kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişilerin bayramda beslenme konusunda aşırıya kaçmaması gerektiği belirtilerek "Dini Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya toplayan, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günlerdir. Kurban Bayramı'nda, Bayram geleneklerimizden olan tatlı, şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır. Bu dönemde şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
Sağlık Bakanlığı'ndan 'kurban eti' uyarıları
Kurban bayramında; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp her zaman özen gösterilmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve aşırıya kaçmamalıdır" ifadeleri kullanıldı.
Sağlık Bakanlığı'ndan 'kurban eti' uyarıları
Kurban etleri nasıl pişirilmeli? Kurban etlerinin 'kömürleşme' sağlamayacak şekilde pişirilmesinin tavsiye edildiği açıklamada "Kurban Bayramı'nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli 'kanserojen maddelerin' oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve 'kömürleşme' sağlamayacak şekilde ayarlanmalı" açıklaması yapıldı.
Sağlık Bakanlığı'ndan 'kurban eti' uyarıları
"Uygun kesim şartlarının sağlanması sağlık açısından önemlidir" Kurban kesimi sırasında uygun kesim şartlarının oluşturulmasına dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi: "Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır. Kurbanlığınızın satın almadan önce veteriner kontrolünden geçtiğinden emin olmalısınız. Uygun kesim şartlarının sağlanması sağlık açısından önemlidir. Hayvanlarda görülen ve zoonoz olarak adlandırılan bazı hastalıklar insanlara bulaşabilmektedir. Bunlardan kist hidatik, toksoplazmozis, teniyoz, brusellozis, şarbon ve verem gibi hastalıklar ülkemiz açısında önem arz etmektedir. Ancak, bu hastalıkların birtakım basit kuralları uygulamakla önlenebileceği de unutulmamalıdır"  
Sağlık Bakanlığı'ndan 'kurban eti' uyarıları
Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli" Sağlık açısından etlerin çiğ ya da az pişmiş tüketilmemesi belirtilen açıklamada "Özellikle Kurban Bayramlarında çok sayıda hayvanın kesilmesi, kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi, kesilen hayvanlara ait etlerin tüketiminde (saklama, hazırlama, pişirme) vb.) gerekli hassasiyetin gösterilmemesi birçok zoonoz hastalığın yayılmasına zemin hazırladığı gibi çok sayıda insanımızın da bu hastalıklara yakalanmasında neden olabilmektedir. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır.  Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kuralları ihmal edilmemelidir" ifadeleri kullanıldı.
Sağlık Bakanlığı'ndan 'kurban eti' uyarıları

En Çok Okunan Haberler