10 bin kepenk kapandı

Son iki yılda bölgedeki çatışmalar nedeniyle 10 bin esnafın kepenk kapattığı, 16 bin esnafın da kredi başvurularının reddedildiği belirtildi.

Yayınlanma: 24.01.2017 - 20:59
Abone Ol google-news

Bankaların riskli bölge olarak gördükleri Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde pek çok esnaf kredi zorluğu yaşarken binlerce esnaf da kepenk kapatmak zorunda kaldı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu üyesi ve Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, 2016’da bölge genelinde 10 bin dolayında esnafın kepenk kapattığını ve 16 bin esnafın kredi başvurularının bankalar tarafından reddedildiğini söyledi.

Ebedinoğlu, son 2 yılda bölgede görülen çatışmalı ortamın, tarihin en ağır tahribatını bölgedeki esnaf ve sanatkarları üzerine yarattığını söyledi. Ebedinoğlu, bankaların Güneydoğu’yu ‘Riskli bölge’ görmesinden dolayı esnafın kredi çekme konusunda büyük zorluklar çektiğini söyledi.

Ebedinoğlu’nun verdiği bilgiye göre, geçen yıl bölgedeki esnafın yüzde 12’i işyerini kapatmak zorunda kaldı. Yüzde 20’e yakını da bankalar nezdinde sicilli duruma düşmüş bulunmakta. Defalarca hükümet yetkililerine seslendiklerini, bölge esnaf ve sanatkârına ciddi desteklerin verilmesi gerektiğini ifade ettiklerini anlatan Ebedinoğlu, açıklamaların yapıldığını, kredi verilecek sözlerin verildiğini ancak esnafın yine de kredisiz kaldığını ifade etti. “Sicil affı çıktı. Ancak bu sicil affı eğer bankalar üzerinde yine bir yaptırım getirilmemiş ise bir anlamı yoktur. Çünkü, bankalar bölgeyi risk bölgesi olarak görmekteler ve bu çıkan sicil affını da uygulamamaktadır” diyen Ebedinoğlu, geçen yıla ilişkin hazırlanan rapora göre 16 bin esnaf ve sanatkarın bankalara bankalara başvurduğunu ve bu başvuruların reddedildiğini dile getirdi. Irak hem de Suriye’deki savaş nedeniyle bölgede ciddi bir belirsizlik olduğunu vurgulayan Alican Ebedinoğlu, esnaf ve sanatkarların da kaygılar yaşadığını aktardı.

Binlerce genç işsiz

Bölgede işsizliğin ciddi boyuta ulaştığına dikkat çeken Ebedinoğlu, hükümetin verdiği desteklerin çok yetersiz kaldığını söyledi. Ebedinoğlu, “Tüm çağrılarımıza rağmen şu ana kadar sadece 112 esnafımız 50 bin lira faizsiz krediyi alabildiler. Bir yılda işyerini terk etmek zorunda kalan esnaf, 50 bine yakın kişinin işsiz kalmasına yol açtı.

Geçen günlerde KOSGEB üzerinden 50 bin lira faizsiz kredi verileceği açıklandı. Ancak, Diyarbakır’da sadece 170 bu krediden faydalanabildi. Sadece Diyarbakır’da bin 600’ün üzerinden müracaat vardı” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler