100 yıllık yanlışlık

Uluslararası sözleşmeyle korunan Göks u Deltası ’nda son dört yılda çıkan yangınların sonuncusu kış aylarına denk geldi, eski haline gelmesi bir asır alacak

Yayınlanma: 25.01.2017 - 18:20
Abone Ol google-news

Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan ve Ramsar Sözleşmesi’yle koruma altına alınan Göksu Deltası’nda geçen hafta çıkan yangında sazlık alanlar zarar gördü. Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan deltada son dört yılda sık sık yangın çıkması ve bu yangınların sebebinin tespit edilememesi, alanın yeterince korunup korunmadığı sorusunu gündeme getirdi. Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serap Ergene, “Yanan alanların eski haline gelebilmesi için 50 ila 100 yıl gerekiyor” dedi. Yangının kış aylarında çıkması da şüpheleri artırdı. Mersin Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Ergene, 452 kuş türünün bulunduğu deltanın hem bitki açısından hem kuş açısından çok zengin bir sulak alan olduğuna dikkat çekerek “Güya Özel Çevre Koruma Bölgesi ve birinci derece sit alanı. Delta gerçekten korunabilseydi bu kadar yangın olmazdı. Bu yangınlar öncelikle kuş türlerini etkiliyor; bir kısmı göç eden, bir kısmı sürekli orada olan kuşlar. Birinci derecede onlar etkileniyor, çünkü akciğer ve deri yapıları çok ince. Dolayısıyla hem boğuluyorlar hem yanıyorlar.

Ayrıca bitkiler açısından çok kötü. Bitkiler canlanmak üzere, bahara doğru gidiyoruz. Yangın tam bu dönemde meydana geldi. Yangının olduğu yerde yeniden floranın canlanması, hayvanların yeniden gelmesi çok uzun zaman alıyor. O alanın yeniden yapılanması minimum 15 yıl sürer. Yanan yerlerin eski haline gelmesi için ise 50 ila 100 yıl beklenmesi gerekiyor. Delta 1450 hektarlık geniş bir alana yayılıyor. Yangınlar sonucunda tahrip olan yerlerdeki kuşlar, bölgeyi terk etmiyorlar ama küçük bir yerde sıkışıyor” diye konuştu.

Tarım alanı mı açtılar?

Yangının kış mevsiminde yaşanmasının insan kaynaklı bir yangın şüphesini artırdığını belirten Ergene, “Yanan yerler daha sonra tarım için kullanılır mı, kullanılamaz mı bunu ancak sahada inceleme yapınca söyleyebiliriz. Silifke’ye giderek yangın alanında incelemeler yapacağım” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon