'122 dosyadan 20'sine soruşturma izni verildi'

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında Başbakanlık müfettişlerince toplam 321 adet ön inceleme raporu düzenlendiğini belirtti.

Yayınlanma: 29.12.2011 - 08:11
Abone Ol google-news

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında Başbakanlık müfettişlerince toplam 321 adet ön inceleme raporu düzenlendiğini belirterek, "Bunlardan 122 dosya ile ilgili olarak Sayın Başbakan tarafından müfettişlerce yapılan ön inceleme raporlarının sonuçlarına göre karar verilmiştir. Bunlardan 102 adedi soruşturma izni verilmemesi, 20 adedi soruşturma izni verilmesi kararıdır" dedi.

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Başbakan Erdoğan döneminde, idari ve adli makamlardan sivil bürokratlarla ilgili soruşturma istemi içeren kaç dosyanın Başbakanlığa geldiğini, bu dosyaların kaçına izin verildiğini sordu.

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar'ın soru önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın görev başladığı tarihten itibaren verilen soruşturma izinleri konusunda bilgi verdi.

Atalay, 26 Mart 2003 ile 9 Temmuz 2010 tarihleri arasında Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında, Başbakanlık müfettişlerince toplam 321 adet ön inceleme raporu düzenlendiğini belirterek, şöyle dedi:
"Bunlardan 122 dosya ile ilgili olarak Sayın Başbakan tarafından, müfettişlerce yapılan ön inceleme raporlarının sonuçlarına göre karar verilmiştir. Bunlardan 102 adedi soruşturma izni verilmemesi, 20 adedi soruşturma izni verilmesi kararıdır. Diğer dosyalar ise soruşturma izin verilmesi/verilmemesi kararı vermekle yetkili olan ilgili makamlara gönderilmiştir."

Başbakan Yardımcısı Atalay, bu kararların Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun gereğince kesin olmayıp, kararlara itiraz yetkisi bulunan ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarına, hakkında ön inceleme yapılanlara ve şikayetçilere tebliğ edildiğini belirterek, şöyle dedi:
"Kanun gereği bu soruşturma izni verilmesi veya verilmemesi kararıyla ilgili olarak nihai kadar yargı mercilerince -yerine göre bölge idari mahkemeleri ve Danıştay-verilmiştir."

Atalay, Danıştay tarafından kaldırılan soruşturma izni verilmemesi kararının 6 adet dosyaya ilişkin olduğunu ifade etti.
 

2014'te tamamlanacak

Bakan Atalay, Saydamlığın Artırılması ve Yolsuzlukla Mücadelenin Güçlendirilmesi Stratejisi kapsamındaki çalışmalar için 5 yıllık bir zaman diliminin öngörüldüğünü ve 2014 yılında tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Atalay, bu çalışmalar sonucunda çıkacak önerilerin değerlendirilmesi, gerekirse izin sisteminin kaldırılması veya revize edilmesinin siyaset mekanizmasının ve yasama organının yetkisi dahilinde olduğuna da işaret etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler