'1,5 milyon Gazzeli umutsuzluk içinde'

1,5 milyon Gazzeli'nin "derin bir umutsuzluk içinde sıkışıp kaldığını" bildiren Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin raporunda, bu durumun belli başlı nedeni olarak Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukayla insanların ve malların Gazze'ye giriş-çıkışına getirilen sınırlamalar gösterildi.

'1,5 milyon Gazzeli umutsuzluk içinde'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.06.2009 - 12:51

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Gazze Şeridi'nde yaşayan 1,5 milyon Filistinli'nin "derin bir umutsuzluk içinde sıkışıp kaldığını" bildirdi. Komitenin Gazze'deki durumla ilgili raporunda, İsrail'in son askeri operasyonunun sona ermesinden sonra, Gazze Şeridi'nde yaşayanların durumunda bir değişim olmadığı, hastaların gerekli tedaviyi göremediği ve 6 ay önce evleri tahrip edilenlerin evlerini onaramadıkları belirtildi.

Raporda, bu durumun belli başlı nedeni olarak Gazze Şeridi'ne uygulanan abluka ile insanların ve malların Gazze'ye giriş-çıkışına getirilen sınırlamalar gösterildi. İnşaat malzemesi ve diğer gerekli malların ithalatının sağlanamadığı sürece Gazze'nin yeniden inşaası için donör ülkeler tarafından taahhüt edilen yaklaşık 4,5 milyar dolarlık yardımın ancak küçük bir kısmının kullanılabileceği kaydedilen raporda, gerekli su ve sağlık alt yapısının da büyük ölçüde yetersiz kaldığı ifade edildi.

Gazze'ye uygulanan ablukanın bölgede işsizliğin artması ve ekonomik çöküş sonucu verdiği belirtilen raporda, "Özellikle en yoksul Gazzelilerin bu durumla başa çıkma mekanizmalarını tükettiğine ve yeterli yiyecek satın alabilmek için sıklıkla eşyalarını satmak durumunda kaldıklarına" dikkat çekildi.

 

'En fazla çocuklar etkilenecek'

Uluslararası Kızılhaç yetkilisi Antonie Grand, "Yaşam standartlarındaki düşüş, uzun dönemde halkın sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye neden olacaktır. Bundan en fazla etkilenen de Gazze nüfusunun yarıdan fazlasını oluşturan çocuklar olacaktır" diye konuştu.

İnsanların ve malların dolaşımına getirilen sınırlandırmaların kaldırılmasını isteyen Grand, "İsrail'in saldırılara karşı halkını koruma hakkı vardır. Ama bu, Gazze'deki 1,5 milyon insanın normal yaşamını sürdürme hakkına sahip olmayacağı demek değildir" dedi.

Raporda, acil olarak alınması istenen önlemler arasında, tıbbi malzeme ithalatının kolaylaştırılması, çimento ve çelik gibi inşaat malzemesinin girişine izin verilmesi, Gazze'deki ürünlerin ihracatına getirilen sınırlamaların kaldırılması, terminallerin açılarak giriş-çıkış imkanının geliştirilmesi, Gazzeli çiftçilerin tampon bölgelerdeki arazilerine ulaşma imkanın sağlanması ve Gazzeli balıkçılara da daha derin sularda güvenli olarak avlanmalarına izin verilmesi sayıldı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, devletleri, siyasi yetkilileri ve örgütlü silahlı grupları, sivil halkın yaşamını ve onurunu korumaya çağırdı. İsrail'in Gazze'de 22 gün süren Ocak ayındaki operasyonunda 50 bin dolayında ev, 800 kadar işletme ve 200 dolayında okul ya tamamen yıkılmış ya da ağır hasara uğramıştı. Yıkılan yerler arasında camiler ve kiliseler de bulunuyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler