15 Temmuz'un yıldönümünde Şehitler Köprüsü ve TBMM'de anma töreni

15 Temmuz 2016'da düzenlenen darbe girişiminin birinci yıldönümü dolayısıyla Ankara ve İstanbul’da anma etkinlikleri gerçekleştirildi.

Yayınlanma: 15.07.2017 - 18:57
Abone Ol google-news

<video:782147>

15 Temmuz darbe girişiminin 1. yıl dönümü nedeniyle törene katılmak amacıyla Kısıklı Meydanı, Çengelköy ve Altunizade de bir araya gelen yurttaşlar, ellerinde Türk bayrakları ile 15 Temmuz şehitlerinin fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşıyarak, 3 koldan 15 Temmuz Şehit Köprüsü’nün Anadolu Yakası çıkışında kurulan tören alanına ilerledi. Etkinlikler sebebiyle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü dün 12.00’den itibaren trafiğe kapatıldı.

Katılımcılar önce tören alanına 500 metre uzaklık mesafesinde olan ilk arama noktasından geçildi. Alanın girişinde yapılan ikinci aramada sıkı önlemler dikkat çekti. Katılımcılar X-ray cihazından geçirilerek alana alındı. Alanın hakim yerlerine keskin nişancılar yerleştirildiği görüldü. Gökyüzünde ise helikopter alanın üzerinde turladı.. Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan resmî açıklamaya görev ise tören 25 bin polis görevlendirildi.

Yurttaşların ellerinde Türk bayrağı, Osmanlı Bayrağı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan posterleri, Rabia sembolünün bulunduğu afişler yer aldı. Kafalarda ise üzerinde Recep Tayyip Erdoğan yazılı bandajlar ve üstlerine giydikleri 15 Temmuz 2016 yazılı tişörtler dikkat çekti. Bazı katılımcıların yanlarında temsili idam ipleri getirdikleri görüldü. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, PTT, İBB Zabıtaları, Sağlık-İş Sendikası bayrak ve pankartlarla kortejler halinde alana giriş yaptı. Kitle sık sık tekbir getirerek, ‘’Dik dur eğilme bu millet seninle”, “Recep Tayyip Erdoğan” , “İdam isteriz’’ sloganları attı.

Canlı Blog:

 

06.20 Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nindeki 15 Temmuz Şehitler Abidesi'nin açılışını yaptı

<video:782412>

05.50 Erdoğan Beştepe'deki Şehitler Abidesi açılışında konuştu

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

- Nasıl ki Çanakkale'yi unutmuyorsak, 15 Temmuz'u da öyle unutturmuyoruz. Aslında destanların bir tek kahramanı olur. Ancak 15 Temmuz'un milyonlarca kahramanı var.

- Kontrollü darbe iftirasıyla 15 Temmuz'da verilen mücadeleye çamur atma gayretindeler. Ne olacaktı? İstedikleri gibi yine at oynatmaya devam mı edeceklerdi? Yarın MGK toplantımız var. Hükümetimize OHAL'in tekrar uzatılması teklifini yapacağız.

- (İdam konusu) Parlamentomuzdan geçerse, ben de bunu onaylarım. Bu kadar açık söylüyorum. Niye? 250 şehidimizin ruhani hesabını veremeyiz

- AB'de durum ne olur bunu düşünüyoruz. Ne yaparsan yap AB'nin tavrı ortada. 54 yıl geçti. Hala bunlar bizimle dalga geçiyor. Verdikleri sözleri tutmazlar. Vize uygulaması derler tutmazlar. Mültecilerle ilgili şu kadar para vereceğiz derler vermezler. kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz çaresi yok.

05.15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sabah Namazını Beştepe Millet Camii'nde Kıldı

<video:782404>

03.18 Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM önünde konuştu. Erdoğan, "Bu saatte Türkiye'nin yakın tarihinde en büyük ihanetin yıldönümünde buluştuk. Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin her yerinde bu ihanete geçit vermeyen her bir ferdimize teşekkür ediyorum. Türkiye nasıl bir millet olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. Gençler konusunda ümitsizliğe düşmüş olanlar vardır. Küllerin altında kor bir ateş yanıyor. Vakti ve saati geldiğinde o kor yakıp kül eden ateşe dönüşüyor. Çanakkale'de herkesi şaşırtan bir zafere imza atmıştık. 40 yıllık planı 20 saatte bitirerek tarihi yeniden imza attık. Benim milletimin elinde silah mı vardı? Elindeki bayrağı ve yüreğindeki imanı ile yürüdü. Dünyada bunun başka bir örneği yok. Kurşunu göğsünde durduran başka millet yok. Bu millet göğsünü siper etti. Tankı yumrukla durduran başka bir millet yoktur. Tankın egzozuna tişörtünü koyarak durduran başka bir zeka yok.

Kılıçtan bir kalkan gibi hedeflerimize ilerliyoruz. İhanet kalkışması olarak ifade etmemizin bir sebebi var. Bağımsızlığımızın sembolü TBMM, Kurtuluş Savaşı'nda silah seslerine rağmen görevini sürdürmüştür. Cumhuriyet tarihimiz boyunca pek çok badire yaşamamıza rağmen hiç kimse bu kutlu çatıya el uzatma cesareti gösterememiştir.

Hukuk içinde parlamento burada. Parlamentodan ben geçeceğine inanıyorum. Parlamentodan geçtikten sonra ben tereddütsüz onaylarım. 250 şehidimizin ve milletimizin ahı var. Hans ne der George ne der buna bakmam, Ayşe ne der, Ahmet ne der ona bakarım. Ülkenin yönetimine el koymanın ötesinde yola çıktılar.

Darbeciler tıpkı milletimizin korkup evlerine saklanacağını düşündükleri gibi vekillerimizin kaçacaklarını düşünmüşlerdir. Ankara'da bulunan Meclis Başkanı'mız ve Ankara'daki milletvekillerimiz Meclis'e gelmiştir. Tankların başındakilerle pazarlık yapıldı. Bu kişi Bakırköy'deki Belediye Başkanlığı'na gitti. Bugün konuşurken hala bu olayı kontrollü darbe olarak ifade ediyor. Kimseyi aldatmayalım. Bu olaya kontrollü darbe demek gerçekten nasipsizliktir, vurdumduymazlıktır. OHAL Pazartesi günü MGK'ya gelecek tavsiyemizi vereceğiz. Fransa'da şöyle bir 15 kişi ölüyor OHAL kararı alıyorlar. Bizim ülkemizi yıkmaya çalışıyor, 250 vatandaşımız ölüyor hala kontrollü darbe deniyor. Yazıklar olsun, söyleyecek başka söz yok. 15 Temmuz 2016 tarihinde  TBMM yine milletvekillerimiz ve milletimizle dualarla ve tekbirlerle müdafa edilmiştir. O gece milletvekillerimiz Genel Kurulu açık tutarak darbeye karşı durdular. Tüm Türkiye'nin ve dünyanın önünde 'Başaramayacaksınız' diyerek Meclis'e sahip çıktılar. 106 milletvekilimizi ayrı ayrı tebrik ediyorum. Meclisimizin kalbimizdeki yeri artık çok daha başkadır. Bir daha kimsenin el uzatamaması için daha çok çalışacağız. Bu millete nasl kıydınız, nasıl parçaladınız. Ey FETÖ senin gideceğin yer var mı? Pensilvanya'da 400 dönüm yerde dünyayı idare ediyorsun. Suyunu içtikleri, ekmeğini yedikleri ülkelerini 1 dolara satanlar zindanlarda. 2023 hedeflerimize mutlaka ulaşacağız. Durmak, durakasamak, dinlenmek yok.

15 Temmuz gecesini anlatmaya soluğumuz yetmez. Bu tarihin anlamını en iyi o geceyi yaşayanlar bilir. Burada TBMM önünde hemen karşımızdaki Genelkurmay Başkanlığımız çevresinde, Kızılay'da yaşananların on binlerce şahidi var.  Ezan, bayrak, vatan aşkının en uysal kişiyi bile mitolojik karaktere çevirdiği bir ülkede kimse bu milleti yıkamaz. Keser döner, sap döner gün olur hesap döner. İnşallah o gün erken döner. Milletimiz darbeyi bastırdığında 'Dostlarımız kaybetti diyen yabancı analistleri gördük. Bu dünya bir garip dünya. Başaramayacaksınız, milletimizi bölemeyceksiniz, devletimizi yıkamayacaksınız, ezanımızı susturamayacaksınız, bizi yolumuzdan döndüremeyeceksiniz. Kim olduğumuzu, nereye gittiğimizi biliyoruz. Her zaman en önde giden bir millet olarak yolumuz bellidir. Hep birlikte Türkiye olacağız. Her mücadelede olduğu gibi 15 Temmuz'da da kayıplarımız var. Annelerimiz yüreklerini ferah tutsunlar. Allah bir daha bu millete 15 Temmuz gibi ihanet göstermesin." dedi.

03.08 TBMM Başkanı İsmail Kahraman TBMM önünde konuştu. Kahraman, "Geçen yıl tarihimizin en büyük ihaneti ile karşı karşıya kaldı. Ruh hastası, şizofrenin 40 yıllık planını çöpe attık. Yurt dışı odaklara tek yürek olduğumuzu göstermek için yine meydanlardayız. Herhangi bir kalkışmaya kimse cesaret edemeyecek. Zaferle dolu bir geçmişe sahibiz, bastığımız topraklarda milyonlarca şehidin yattığının farkındayız. Geçen yıla buraya 250 şehidimiz eklendi. Gazilerimize de şükranlarımı sunuyorum. Bugün yurdumuz parçalanmadıysa şehit ve gazilerimiz sayesindedir. 15 Temmuz Milli Birlik Günü sebebiyle özel oturum tertip ettik. Geçen yıl nöbet tuttuğumuz meydanlar yine doldu. Bu ihaneti unutmadığımızı gösterdik. Bu gece de nöbetteyiz. İzzetimizi kaybetmemek ve haysiyetimiz korumak için her türlü çileye katlanırız. Bizler değerlerimizle yaşarız. Değerlerimize uzanan elleri kırarız, dilleri keseriz, canları yok ederiz. 15 Temmuz'da büyük bir imtihan verdik. Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla meydanlara toplandık. Densizlere hadlerini bildirdik. Gençlerimiz de üzerlerine düşen vazifelerini yerine getirdiler. Milletimizin o gece demokrasiyi benimsediklerini ispat etti. Muhakkak ki hainlerin yanına kalmayacaktır. İstiklalimizi asla feda etmeyiz. Milletimizin şeref ve haysiyetini kurtarmak için en küçük tereddüt göstermeyeceğiz. Türk milleti mücadeleye alışkındır." dedi.

02.59 TBMM önünde belgesel gösterimi gerçekleştirildi.

02.23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'ye geldi. Erdoğan ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın konuşma yapması bekleniyor.

02.01 Ankara Özel Harekat Daire Başkanlığı'nda şehit Ömer Halisdemir için tören düzenlendi.

01.04 Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki konuşmasının ardından Atatürk Havalimanı'ndan Ankara'ya hareket etti.

00.21 Ankara'da 15 Temmuz darbe girişimin birinci yıldönümü anma etkinlikleri kapsamında meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi.

00.13 Tüm Türkiye'de sela okundu.

 

22.55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu Yakası tarafına yapılan Şehitler anıtının açılışını yaptı.

<video:782243>

22.06 Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde konuştu

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Kontrollü darbe” söylemini eleştirerek şunları söyledi; “Milletimizin bu şanlı direnişine kara çalmaya çalışıyorlar. Bu terbiyesizliktir, bu ahlaksızlıktır. Doğru. O gece 23:15 havalimanına iniyor. Benim on binlerce kardeşim orada. Dışarı çıkamıyor bu beyefendi. Bekliyorlar görüşüyorlar. Tankların koruması altında Kılıçdaroğlu denen zat, Bakırköy belediyesine gidiyor. Biz Yenikapı buyuşmasına bu beyefendiyi de davet ettik, bilseydim etmezdim. Önce olumsuz cevap verdi, son anda gelebileceğini bildirdi. Yenikapı ruhundan da hiçbir şey alamamış ki kontrollü darbe dedi. İnsan utanır utanır. Bu 250 şehidimize saygısızlıktır, hakarettir. Bu millet senin gibi korkak değil. Bu mücadele ödleklerin mücadelesi değildir. Bu sözü iki kesim ısrarla kullanıyor. Birincisi FETÖ’cüler ve onları destekleyen yabancılar kullanıyor. İkincisi ise ana muhalefetin başındaki bu zat yapıyor. TBMM Darbe Komisyonu’nunn raporunu bahane ederek FETÖ ile aynı çizgideki politikasının üstünü kapamaya çalışmaktadır. 15 Temmuz gecesi Meclis’te aslanlar gibi darbecilere karşı duran CHP’lileri tenzih ederek söylüyorum. 15 Temmuz kontrollü bir darbe değildir. Ama CHP’nin başındaki zat kontrollü bir şekilde oraya getirilmiştir, başından beri kendisini oraya getirenlere sadakatini göstermiştir. Sen o makama CD ile getirildin. Bugün hala Parlamento’da sıkılmadan bunları söylüyor. İlk defa FETÖ’yü darbe örgütü olarak bugün kabul etti, onu da söyleyeyim.”

İdam mesajı

Erdoğan idam mesajı da vererek, “ Kandil’de, Küpeli’de, Bestler Deresi’nde şu anda askerimiz, polisimiz, komandolarımız, tüm güvenlik güçlerimiz oralarda tek tek temizliyorlar.Diğer mesele ise parlamentonun meselesidir. Parlamento bu konuda kararını vermesi halinde ben de onaylarım” dedi.

"Guantanamo'da olduğu gibi tek tip elbise ile çıkaralım"

Erdoğan, "O hainlerin kapatıldıkları cezaevlerinin duvarları arkasında çürüyüp giderken, bunları düşünecek çok zamanları olacak, şu an iyi günleri. Geçenlerde Sayın Başbakanımızla da konuştum artık bunlar mahkemeye çıkarken Guantanamo'da olduğu gibi bunları da tep tip elbiseyle çıkaralım." ifadelerini kullandı.

21.52 15 Temmuz şehitlerinin isimleri okundu.

 <video:782206>

21:35 Başbakan Binali Yıldırım 15 Temmuz anma töreninde konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamalarının satır başları şöyle:

– Bugün 15 Temmuz gecesi şehitlerimizi anmak ve şehitler makamının açılışını yapmak için bir aradayız. Tam burada o karanlık gecede 34 kahramanımızı şehit verdik.

– İstanbul’un Çorum’un Gaziantep’in evlatları vatanları için bayrakları için şehit  düştü. Erzurum’un, Ardahan’ın Karabük Niğde’nin yiğitlerini burada şehit verdik. Abdullah Tayyip ve Erol Olçok bu köprünün ilk şehitleri oldular.

– Acımız büyüktür hüznümüz dağlar kadardır ama boyun bükmüyoruz bükmeyeceğiz. Kor ateş de olsa hüznümüzü yüreğimize gömecek gözyaşlarımızı içimize akıtacağız bugün alçakları hainleri sevindirmeyeceğiz. Millet olarak 15 Temmuz’u unutmayacağız unutturmayacağız.

– Anıtın içinde her bir şehidimizin adına dikilen ağaçların künyesinde 250 şehidimizin isimleri yer alıyor. Burayı ziyaret edip salaları dinleyip şehit isimleri okuyabilecek dileyenler Kur’an okuyup dua edebileceklerdir.

– Sadece bu anıtlarla makamlarla değil şehitlerimizin isimlerini hikayelerini yeni eserlerle hizmetlerle yaşatmaya devam edeceğiz. Bütün şehitlerimizin mekanları cennet olsun ruhları şad olsun.

21.04 Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprüye ulaştı. Erdoğan'ın birazdan 15 Temmuz Şehitler Anıtı'nı açması bekleniyor. Köprüde Abdullah Gül ve Tansu Çiller de yürüyüşte.

20.55 Cumhurbaşkanı Erdoğan da Kısıklı'dan köprüye yürüyüşe başladı.

20.21 Yıldırım yürüyüş sırasında yaptığı açıklamada, "Sözün bittiği yerdeyiz. Darbe girişiminin sıkkınlığını hala taşıyorlar. Bu alçaklar hukuk içerisinde hakkettileri cezayı mutlaka alsınlar istiyorlar. Şehit yakınları ve gazilerimize hakkettikleri en ağır cezayı alacaklar diyoruz. Ay yıldızlı bayrağın altında 80 milyon beraber yaşamaya karar verdik. Bundan sonra bu bayrağı kimse indiremeyecek, bu ezanları kimse dindiremeyecek" dedi.

20.05 - Başbakan Binali Yıldırım da Çengelköy'den köprüdeki yürüyüşe katıldı.

19.00 - Köprüde kurulan sahnede hazırlıklar sürüyor. 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında yaşamını yitirenlerin isimlerinin okunacağı açıklandı.

Yurttaşlar 15 Temmuz Şehitler Köprüsü girişinde, anıtın yapıldığı bölgenin önündeki tören alanı ve çevresine ulaşmış durumda. Altunizade'ye doğru Anadolu yakası semtlerinden gruplar yürüyüşünü sürdürüyor. Yürüyüşün bir saat sonra noktalanması ve törene geçilmesi bekleniyor.

17.46 - 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki töreni takip etmek isteyen Ulusal Kanal ekibi “CBŞ akreditasyonu yok" denilerek köprüye alınmadı.

16.45 - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı taşıyan helikopter Atatürk Havalimanı'ndan ayrıldı. Helikoptere, iki askeri helikopter öncülük etti.

16.25 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel uçakla İstanbul'a ulaştı. Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nin protokol alanına da koruma polislerinin dışında hiç kimse alınmadı.

15.45 - İstanbul ve Ankara'da görerek uçuş yapan sivil uçak ve helikopterlere uçuş yasağı getirildi.

14.18 - 15 Temmuz şehitleri Türkiye'nin dış temsilciliklerinde de anıldı.

13.00 - TBMM Genel Kurulu, 15 Temmuz Özel Gündemi ile toplandı. Tarihi oturum gergin geçti.

12.00 - 15 Temmuz Şehitler Köprüsü yürüyüş öncesi trafiğe kapatıldı.

06.49 - İstanbul'un birçok meydanında anma programları düzenlenirken, bazı bölgelerde vatandaşlar demokrasi nöbeti tuttu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler