218 kişi KKKA hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti

Son 7 yılda 4 bin 453 Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakasında, 218 kişi hayatını kaybetti.

Yayınlanma: 13.04.2010 - 08:17
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş'in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, iklim değişikliği gibi çeşitli faktörlerle ekolojik dengelerde meydana gelen değişiklikler sonucunda KKKA hastalığının 2002 yılından itibaren görülmeye başladığını ve bu hastalık hakkında bakanlıkça şeffaflık politikası izlendiğini, duruma ilişkin bilgilerin kamuoyuyla sürekli paylaşıldığını ifade etti.

KKKA'nın özellikle Kelkit vadisi olarak adlandırılan coğrafik alanda bulunan illerde yoğun olarak görülmekle birlikte diğer illerde de ortaya çıkabildiğini belirten Akdağ'ın verdiği bilgiye göre, 2002-2009 yılları arasında vaka ve ölüm oranı şöyle gerçekleşti:

YıllarVaka Sayısı Ölüm
2002-20031506
200424913
200526613
200643827
200771733
2008131563
2009131863


Hem korunmada hem de bu hastalıkların kontrolünde toplumsal katılımın büyük önem taşıdığını belirten Akdağ, ''Toplumsal katılımı sağlamanın en etkili yolu da bilgili ve bilinçli bir toplum oluşturulmasıdır. Bu sebeple, son yıllarda önemli bir halk sağlığı problemi olarak bazı illerde, özellikle kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlarda görülen KKKA'da spesifik tedavinin olmaması ve tedavinin esasını destek tedavisi oluşturduğundan korunma önlemlerinin sağlanması mücadelede ilk basamağı oluşturmaktadır'' dedi. Akdağ, şunları kaydetti:

''Hastalıkta kişisel korunma önlemlerinin alınması büyük rol oynadığından, hastalık ve korunma önlemlerine ilişkin toplum eğitim çalışmaları yürütülmüş ve halen bu çalışmalara ilgili kurumların desteğiyle devam edilmektedir. Sağlık çalışanlarına yönelik hizmet içi eğitim çalışmaları da hastalığın belirlenmesinden itibaren gerek merkezi gerekse yerel düzeyde yürütülmektedir.

KKKA Bilimsel Kurulu oluşturulmuş ve yılın değişik zamanlarında Kurul toplanarak hastalıkla ilgili değerlendirmelerde bulunmakta, yapılacak çalışmalara ilişkin planlamalar yapılmaktadır.
KKKA hastalığıyla etkin mücadele ve bu hastalığın sağlık personeline bulaşma riskinin azaltılmasına yönelik olarak merkezi ve yerel düzeyde hizmet içi eğitim toplantıları düzenlenmektedir. Bu eğitim toplantıları hastalığın ülkemizde belirlenmesini müteakip periyodik olarak konunun muhataplarının katılımıyla düzenlenmektedir.''

 

Milletvekillerimize görev düşmektedir

Vakaların yoğun olarak görüldüğü kırsal kesimde de vatandaşlarımızın konuyla ilgili olarak eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi için geçen yıllarda yapılan halk eğitim çalışmalarına bu yıl da devam edildiğini belirten Akdağ, hastalıkla ilgili kısa TV filmi hazırlandığını ve basın yayın kuruluşlarına gönderildiğini, yeni TV filmlerinin hazırlıklarının da devam ettiğini bildirdi.
Bunların yanı sıra hastalığın yoğun olarak görüldüğü yerlerde de hane ziyareti şeklinde yüz yüze görüşmelerle halkın bilgilendirilmesi çalışmalarının yapıldığını kaydeden Akdağ, şunları ifade etti:

''Hastalık şüphesiyle sağlık kuruluşlarına başvuranlara gerekli takip ve tedavi hizmetleri sunulmakta ve konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarla gerekli iş birliği yapılmaktadır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca hastalığın görüldüğü bölgelerde evcil hayvanlarda keneye karşı ilaçlama çalışmaları sürdürülmektedir. Ayrıca, yaban hayatında virüsün sirkülasyonu konusundaki bilimsel çalışmalar devam etmektedir.

KKKA hastalığı ile mücadele çalışmalarımıza tüm gücümüzle devam ediyoruz. Bu konuda tüm milletvekillerimize görev düşmektedir. Vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi konusunda milletvekillerimiz kritik bir rol taşımaktadırlar. Bakanlığımız diğer pek çok enfeksiyon hastalığı ile mücadelede gösterdiği başarıyı bu konuda da gösterecektir."
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler