23 Nisan tüm yurtta kutlandı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta düzenlenen törenlerle kutlandı.

Yayınlanma: 23.04.2012 - 06:05
Abone Ol google-news

Anıtkabir'deki ilk törene, Bakan Dinçer ile Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Garnizon Komutanı Korgeneral İhsan Uyar, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Heyetin, Aslanlı Yol'dan yürümesinin ardından Dinçer, üzerinde Milli Eğitim Bakanlığı yazan çelengi, Atatürk'ün mozolesine koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Dinçer ve beraberindekiler Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

 

 

Bakan Dinçer, burada, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

''Aziz Atatürk,

Cumhuriyetimizin ve demokrasinin temellerinin atıldığı, TBMM'nin açıldığı günü ve dünyanın ilk çocuk bayramını bir arada kutluyor olmaktan onur ve mutluluk duyan çocuklarımız ve öğretmenlerimizle huzurunuzdayız.

Ülkemizin kaderinde ve Kurtuluş Savaşı'mızda bir dönüm noktasını oluşturan bu tarihi gün, aynı zamanda gelecek nesillerin bağımsız, özgür ve her bakımdan gelişmiş bir Türkiye'de yaşaması için verilen mücadelede bir dönüm noktası olmuştur.
Bizler bu değerli mirası geliştirerek, geleceğe taşımak, çocuklarımıza daha çağdaş, daha nitelikli, daha gelişmiş bir eğitim hizmeti sunmak için bütün gayretimizle çalışmaktayız.
Bu ülkenin çocuk ve gençlerine duyduğumuz sevgi ve inancın bir tezahürü olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda, sizi şükranla ve rahmetle anıyoruz ve huzurunuzda saygılarımızı sunuyoruz.''

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla 19 Mayıs Stadyumu'nda tören düzenlendi.

TBMM'de tören

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'in açılışının 92. yıldönümü dolayısıyla kutlamaları kabul etti. TBMM Tören Salonu'ndaki kutlama, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

BDP törene katılmadı

Törene BDP grubundan katılım olmadı.Kutlamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TBMM Başkanı Çiçek şöyle dedi:

"Bugün gerçekten milletimiz için önemli bir gün, tarihi bir gün, 23 Nisan 1920, milletimizin bağımsızlığına giden ilk adım, demokrasiye, cumhuriyete giden adımların atıldığı önemli bir gün. Bunu bize armağan edenlere şükran borçluyuz. Geçtiğimiz yüzyıl milletimiz açısından önemli acıların olduğu yıllardır. Arka arkaya yaşadığımız savaşlar, Balkan Savaşı, 1. Cihan Savaşı, İstiklal Savaşı büyük ölçüde milletimiz büyük kayıplar vermiştir ama geçtiğimiz yüzyılda kazandığımız birçok başarı var ama bunların içerisinde en önemlisi Cumhuriyet ve demokrasidir. Bunlarda bizim kazanımlarımızdır, bunun farkında olmamız lazım özellikle bölgemizde çevremizde yaşananlara baktığımızda Cumhuriyetin ve demokrasinin ne kadar önemli olduğunu belki bu mukayese yaparak daha çok farkında olmamız gerekmektedir. Bu bayram milletimize neticede çocuklarımıza da kutlu olsun."

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, 23 Nisan resmi kutlamalarına katılmamalarını, "Bizim zaten tavrımız Meclis'e karşı değil, bizim tavrımız bu zihniyeti bu egemenlik idaresini yok sayan iktidara karşıdır, bunu açığa çıkarmak içindir" dedi. -BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da, "Renkli gösteriler, renkli kutlamalar bu gerçekleri gizleyemez, üstünü örtemez. Biz bu gerçeklere dikkat çekmek için 23 Nisan resmi kutlamaları ve törenlerine katılmadık. Bu tablo karşısında bayram kutlamanın anlamlı olmadığını düşünüyoruz" dedi.
 

 

Taksim'de kutlama

İstanbul'da "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" kutlamaları kapsamında Taksim'de tören düzenlendi. Cumhuriyet Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Mutlu'nun koltuğuna oturdu

Bayram dolayısıyla temsili olarak İstanbul Valilisi Hüseyin Avni Mutlu'nun koltuğuna oturan 8. sınıf öğrencisi Aysu Ela Bozyiğit, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız'dan kentteki eğitim durumuyla ilgili bilgi aldı.

8. sınıf öğrencisi Aysu Ela Bozyiğit, böyle önemli ve anlamlı bir günde bu makama oturmaktan dolayı çok memnun olduğunu anlattı.

Beşiktaş'taki İnönü Stadı'nda düzenlenen törene, çeşitli okullardan katılan öğrenciler, 23 Nisan gösterilerini sundu.

 

 İzmir'de tören

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi.

Törende, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutnaı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile protokol üyelerinin koltuklarını temsili olarak devrettikleri öğrenciler Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Anıt Şeref Defteri'ni, koltuğunu devrettiği Hakimiyet-i Milliye İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Ekin Nalbantoğlu ile imzalayan Vali Kıraç, deftere şunları yazdı:

''Aziz Atatürk; Dünya'nın tek çocuk bayramını armağan ettiğin Türk çocuklarıyla birlikte çağdaş uygarlık yolunda gösterdiğin hedeflere doğru büyük bir inanç ve kararlılıkla ilerlediğimizi ifade ediyoruz. Çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla bütün Türk Milleti'nin gayesi ülkemizi dünya ile her alanda rekabet eden, mutlu insanların yaşadığı güçlü ve müreffeh bir Türkiye'ye doğru hızla götürmektir. Bu zorlu ve kutsal yarışta sürekli değişimi ve gelişimi öngören ilke ve inkılapların bizi farklı ve güçlü kılan en büyük kazancımızdır.''

 

5 bin öğrenci ''Memleketim'' şarkısını söyledi

Antalya'daki Kutlamalar çerçevesinde Cumhuriyet Meydanı'ndaki havuz başında 5 bin öğrenciden oluşan Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü Çocuk Korusu da bir konser verdi. ''23 Nisan Şarkısı'', ''Oynaya oynaya'', ''Hayat Bayram Olsa'' şarkılarını seslendiren koro, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden ünlü sanatçı Ayten Alpman'ın ''Memleketim'' adlı şarkısıyla dinleyenlerden büyük alkış aldı.

 

Van'da çocuklar bayramı coşkuyla kutladı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Van'da törenlerle kutlandı.
Vali Münir Karaloğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç ve diğer protokol üyeleri, öğrencilerle birlikte Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Belediye Başkanlığı'na ait çelenk ise hiçbir yetkilinin olmaması nedeniyle anıta konulmadı.

Kamer Genç'ten rektöre tepki

Tunceli'de, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, törenlerle kutlandı.
Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başlayan törene, Vali Mustafa Taşkesen, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Harun Ocaklı, kurum amirleri ve askeri erkan katıldı.

Tören, öğrencilerin Kürtçe ve Türkçe türküler eşliğinde yaptığı gösteriler ve yöresel halk oyunları ile sona erdi.

Öte yandan CHP Tunceli Milletvekili Genç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ'un törene katılmayarak çelenk göndermesine tepki göstererek, ''Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin milli egemenliğine karşı bir rektör. Bunu buraya gönderen Abdullah Gül'ü de tebrik ederim. Bu zihniyetteki, bu kişilikteki, bu cumhuriyete, bu devlete, bu gözle bakan insanlar rektör diye getiriliyor. Zaten vatandaş da bunu biliyor. Ama bana göre bir suç işliyor'' diye konuştu.

Genç, Rektör Boztuğ'un 23 Nisan törenlerine katılmaması, üniversite harcamaları ve yurt dışı gezileri hakkında meclise soru önergesi vereceğini de kaydetti. Törene, BDP'li Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin de katılmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler