26 bin eczacı çözüm arayışında: Siyasiler gereken adımı bir an önce atmalı
Eczacıların büyük kısmı son yıllarda hükümetin uyguladığı politikalar nedeniyle maddi sorunlarla karşı karşıya. Eczacılar, “Siyasiler gereken adımı bir an önce atmalı” diyorlar.
Ülkemizdeki 26 bine yakın eczane bulunuyor ve bu eczanelerin büyük bir kısmı AKP hükümetinin uyguladığı ilaçeczacılık politikaları nedeniyle son yıllarda maddi sorunlarla boğuşuyor. Eczacılar ve meslek örgütleri, yaşanılan sorunları hükümetin ve siyasilerin gündemine alması gerektiği görüşünde birleşiyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eczacıların içinde bulunduğu sorunları çözmek için adım attı. Geçen günlerde Ankara’da CHP Genel Merkezi’nde eczacı Necmi Kaymakçı ile bir araya gelen ve sorunları dinleyen Kılıçdaroğlu’nun “Ne gerekiyorsa yaparım” dediği ve konuyu gündemine aldığı öğrenildi. Ülkemizde her gün 2.5 milyon kişi ile muhatap olan eczacıların sorunlarının bir hayli fazla. Eczacıların yaşadığı sorunları eczacı kooperatifleri, eczacı odaları ve meslektaşları ile konuştuktan sonra rapor hazırlayan ve raporun ardından da yapılması gerekenleri konuşmak üzere CHP lideri Kılıçdaroğlu’ndan randevu alan Necmi Kaymakçı, görüşmeye ilişkin gazetemize açıklamalarda bulundu.
Necmi Kaymakçı (solda), 6 Kasım’da CHP Genel merkezinde Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi.
Gider fazla, gelir az
40 yıllık eczacı olan ve İstanbul Sarıyer’de mesleğini sürdüren Kaymakçı, eczacıların sorunlarının AKP iktidarı ile katlanarak arttığını belirterek “Türkiye’de faaliyet gösteren 25 bin eczanenin 5 bininin aylık net kazancı 1500 TL; 7 bin eczanenin 2500 TL. Yalnızca 1150 eczanenin aylık net kazancının 12.000 TL. Yani eczacıların büyük kesimi ekonomik darboğazda. Gider fazla, gelir az. Bu sorunları konuşmak üzere Kılıçdaroğlu ile bir araya geldik. Kılıçdaroğlu eczacıların sorunlarına duyarlı. SSK eski genel müdürü ilacı ve maliyeti biliyor. Kemal Kılıçdaroğlu, eczacıların sorunlarına ilişkin ‘Ne gerkiyorsa yaparım’ dedi. Görüşmenin yaklaşık 45 dakika sürdüğünü, bu süre içinde öncelikle eczacıların içine sürüklendikleri mali krizi belirten bir grafiğin sunulduğunu anlatan Kaymakçı, Kılıçdaroğlu’nun grafiği çarpıcı bulduğunu ifade ettiğini anlattı.
Öne çıkan konular
Kılıçdaroğlu’nun geçen günlerde Ankara’da düzenlenen Türk Eczacıları Birliği’nin (TEB) Kongresi’nde konuyu gündeme getirdiğini anımsatan Kaymakçı, görüşmede öne çıkan başlıkları şöyle sıraladı: “Yeni kuşak ilaçların bulunamamasının yarattığı yaygın mağduriyetlerin de altı çizildi. Eczanelerin yıllara yayılan uzun bir süredir sabit giderleri sürekli artarken, eczacı kârında en ufak bir artış gerçekleşemedi. Yaşanılan bu süreçte ilaç işverenlerinin de eczacı kârının artırılması yönündeki talebe sıcak baktıklarını biliyoruz. TEB de aylar önce serbest eczanelerin içine düştükleri ekonomik durumu hükümet yetkililerine iletmişti. Serbest eczacıların mesleğini sürdürebilmesinde adeta bir sigorta görevi üstlenen kooperatiflerimiz de sürecin böyle sürüp gitmesi halinde ciddi zorluklarla karşılaşabileceğini düşünmekteyiz. Kılıçdaroğlu’na bunu da ilettiğimizde kooperatif yetkililerinin talep etmesi durumunda kendileri ile görüşebileceğini belirtti. Eczacılar sağlık gibi bir alanda vazgeçilemez ve ertelenemez bunca yoğun ilişkileri nedeniyle toplumda etkindirler. Kılıçdaroğlu’da tüm bunlara ilaveten ‘Bizim de birçok yerde ilçe başkanı ve belediye başkanı eczacı yöneticilerimiz var’ dedi. Bu görüşmede görüşülen ana başlık ilaç ve eczacılık olmasına karşın kültürel etkinliklerin yeniden planlanması ve kültür politikaları, ayrıca kütüphaneler ve kütüphanecilik üzerine de görüşüldü.”
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi