26 saat sonra kurtarıldı!

Zonguldak'ta, özel kömür ocağında meydana gelen göçükte, yeni göçük riskine karşı kömürleri elleriyle baretlerine doldurarak çalışan ekipler, mahsur kalan işçiyi 26 saat sonra kurtarmayı başardı.

Yayınlanma: 03.12.2010 - 07:55
Abone Ol google-news

İnağzı Mahallesi Askeri Tepe mevkisinde, özel firmanın işlettiği kömür ocağında, dün öğle saatlerinde tavan kısmından toprak ve kömür kayması sonucu oluşan göçüğün altında kalan evli ve 2 çocuk babası Çetin Kara'nın (38) kurtarılması çalışmalarında çok sayıda madenci ve kurtarma ekibi görev aldı.

Özel bir kömür ocağının maden mühendisi Çağlar Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, öncelikle çalıştıkları bölgeyi güven altına almaya gayret gösterdiklerini belirterek, şöyle dedi:
''Bölge riskli olduğundan kurtarma ekipleri göçüğü elleriyle açtılar. Kömürü baretimize doldurarak yığınları kaldırdık. İçerisi çok dar bir ortam. Bu yüzden önce güvenliği düşündük. İnsanın güvenliği yoksa öldürüp almak kolay. Amacımız madencimizi canlı çıkarmaktı, yapılan çalışma sonucu kurtarıldı.''

Türkiye Taşkömürü Kurumu tahlisiye ekibinde görevli işçiler de madenciyi sağ kurtarmak için çaba harcadıklarını ifade ederek, ''Çalıştığımız yer dar ve tehlikeli bir alandı. Kömürü ellerimizle ve baretlerimizle temizledik. Bu kazalar madencinin kaderidir, arkadaşımızı sağ çıkardık mutluyuz'' dedi.

Madencinin kurtarılmasının ardından ocak sahibi İsmail Yılmaz, işçinin ailesine ''Oğlunuzu sağ salim kurtaracağımıza söz vermiştim. Sözümde durdum, mutluyum'' diyerek ağladı.

Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesine kaldırılan Kara'nın hayati tehlikesinin olmadığı, göçük altında kalan ayağında kan dolaşımı bozukluğu ihtimaline karşı gerekli tetkiklerin yapıldığını kaydettiler.

 

"Başka çaremiz yok"

Çetin Kara'nın (38) eşi Azime Kara, 16 yaşında kızı ve 6 yaşında oğlunun olduğunu, ayağı yığınların altında kalan eşinin bir an önce kurtulmasını ümit ettiğini söyledi. Eşinin aynı firmanın Bolu'daki ocağında 10 yıl çalışmasının ardından 1 ay önce Zonguldak'ta işe başladığını anlatan Kara, şöyle dedi:
''İlk kez iş kazası geçiren eşim, dün eve dönmeyince yakınlarımı aradım. Onlara ulaşamayınca komşumuzdan yardım istedim. Ancak durumdan haberdar olan komşum telaşlanmamam için bana herhangi bir şey söylemedi, iş yerini aramama da karşı çıktı. Ben de beklemeye başladım. Sabah kayınvalidem durumdan haberdar edince ocağın önüne geldim. Emekliliğine 2 yıl kalan eşim inşallah sağ salim kurtulur. Madenden çıktıktan sonra tekrar ocağa girer. Çünkü çocuklarımız var, başka çaremiz yok.''

Madencinin annesi Nefise Kara da eşinin de emekli maden işçisi olduğunu, oğlunun emekliliğine az kaldığını, çocukları için madenlerde çalışmaya mecbur olduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler