3. havalimanı işçilerinin 20 Mart’taki duruşmasına çağrı

3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu düzenlediği basın açıklamasıyla çok sayıda işçi ve sendika yöneticinin yargılandığı davanın 2. duruşmasına katılım çağrısı yaptı. Açıklamada, “İnşaatı devam eden 3. havalimanından etkilenen ve etkilenecek olanları 20 Mart 2019 Çarşamba günü Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde görülecek olan davada taraf olmaya çağırıyoruz” denildi

Yayınlanma: 16.03.2019 - 20:22
Abone Ol google-news

3’üncü Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, 20 Mart 2019 Çarşamba günü saat 09:00’da Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde 64 işçi ve sendika yöneticisinin yargılandığı 3’üncü havalimanı işçilerinin davasının 2’nci duruşmasına katılım çağrı yaptı. Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İnşaat İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Tezcan Acu, 3. havalimanı işçisi Baran Kırğın ve çok sayıda platform üyesi katıldı.

<haber-dikey:1119841,1119705,1090703,1125643,1124736>
 

‘SÖMÜRÜYE İSYAN'

Platform adına açıklamada bulunan Serpil Ünal 3. havalimanında 14 Eylül 2018’de on binlerce işçinin her şantiyede yaşanmakta olan sömürüye isyan ettiğini belirtterek, işçilerin anayasal haklarını kullanarak gerçekleştirdikleri eylemin ardından 64 kişi hakkında dava açıldığını 37 kişinin ise tutuklandığını hatırlattı. Ünal, “5 Aralık’ta görülen davada, haklı talepleri için iş bırakan İşçi ve sendika yöneticilerini yargılamaya çalışan sermayenin hizmetindeki mahkeme heyetini -yargılayan- tüm hukuksuzlukları gözler önüne seren arkadaşlarımız tahliye edilseler de denetimli serbestlik zulmüyle bir anlamda tutuklulukları devam ettirildi” dedi. Üçüncü havalimanını kullanarak seyahat edecek olanlardan, rant odaklı kentleşmeye karşı mücadele edenlere, doğa ve yaşam alanlarını korumaya çalışanlardan, emeği ve geleceği için mücadele veren herkese seslenen Ünal, 20 Mart 2019 Çarşamba günü Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde görülecek olan davada taraf olmaya çağırdı.

“BİZİ YARGILAYANLARI BİZ YARGILIYORUZ'

Platformdan Beyza Üstün ise, 2013 ÇED olumlu raporunun ardından itiraz eden meslek odalarının uyarılarını ciddiye almayan ve bu projeye onay veren savcının sorumluluğunu hatırlatarak sözlerine başladı. “Bu projenin geri döndürülemez sonuçları olabileceğini ÇED olumlu raporundan bu yana dile getiren meslek odalarının bu gün haklı çıktığını görüyoruz. 55 işçi arkadaşımız hayatını kaybetti, çok daha fazla arkadaşımız iş göremez hale geldi bunlar artık geri döndürülemez; 3. köprü ve bağlantı yolları, 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul birbirinden ayrı düşünülemez üç proje, İstanbul’un Kuzey Ormanları’nı bir ‘Yenişehir Rezerv alanı’ olarak projelendirdiler” diyen Üstün “Bizi yargılayanları biz yargılıyoruz diyerek arkadaşlarımızın yanında olacağız” diye ekledi.

“6 NİSANDAN SONRA İSTANBULLULARI NELERİN BEKLEDİĞİNİ BİLMİYORUZ''

Emekli bir pilot olan Bahadır Özkan sorunların büyüyerek gelecekte nasıl tehdit oluşturacağını ve “6 Nisandan sonra İstanbu’lluları nelerin beklediğini bilmiyoruz, umarım yanılırız, öngörülen kazalar yaşanmaz” dedi. Özkan “3. havalimanı açıldığında Atatürk Havalimanı işleyemez hale gelecek, rotalar birlikte işleyecek rotalar değil, 3. havalimanının konumu bu planla tasarlanmış bir konum” diyerek sözlerine devam etti. “Sivil havacılık tarihinden iki kazaya baktığımızda 2007 Isparta kazası ve 2010’da yaşanan THY Hollanda kazasını örnek olabiliriz. Isparta kazasında yargılanan, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne atanan eski demiryolcu Ali Arıduru, savunmasında ‘uçağı pilot kullanıyordu suçlu ben değilim’ demişti. THY’nin Amsterdam kazasından sonra basın açıklamasında bulunan dönemin THY yönetim kurulu başkanı Candan Karlıtekin, kazada hayatını kaybeden üç pilottan biriyle konuştuğunu söyleyip ‘Pilotla konuştum, kazada ölen yok’ diyebilmişti” dedi. “Havalimanı işçileri iş bıraktıkları için değil, gerçekleri bizlere gösterdikleri için yargılanıyorlar, yanlarındayız” diyerek sözlerini bitirdi.

“TAZMİNAT HAKLARI ELLERİNDEN ALINDI''

14 Eylül’deki eylem sonrası tutuklanan işçiler eylele birlikte gelişen süreci anlattı. İş bırakma eylemi sırasında işçilerin taleplerinin bir kısmını kabul eden iş yeri yönetiminin bu kısmi taleplerin birçoğunu yerine getirmediğini söyleyen işçiler, olaylardan sonra çok sayıda işçinin çıkarılması sebebiyle servis sorunlarının artık yaşanmadığını fakat işten çıkarılan işçilerin tazminatlarını doğrudan alamayıp “mahkemeye başvurun” tavrıyla karşılaştıklarını ve birçok işçinin de çıkış kağıdı imzalatılıp tazminat hakları elinden alınarak işten ayrılması istendiğini dile getirdi.

İnşaat İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Tezcan Acu 3. havalimanında yaşananlar hakkında bilgi vererek, çalışma koşulları ve işçilerin durumu hakkında açıklama yaptı. Dev-Yapı İş Sendikası adına yapılan konuşmada da mahkemeye çağrı yinelendi. Söz alan Baran Kırğın ise yaşadıkları süreci anlatarak herkesi dayanışmaya davet etti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler