'30 günlük seyahatte vize yok'

Rusya ile Türkiye arasında vize uygulaması karşılıklı olarak kaldırıldı. Rusya'ya yapılacak 30 günlük ziyaretlerde vize istenmeyecek.

Yayınlanma: 12.05.2010 - 07:08
Abone Ol google-news

Resmi bir ziyaret için kalabalık üst düzey bir heyetle dün Ankara'ya gelen Rus Cumhurbaşkanı Medvedev ile mevkidaşı Gül arasında Çankaya Köşkü'nde baş başa, iki Cumhurbaşkanı başkanlığındaki heyetler arası da görüşmeler yapıldı.

Aralarında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Rus mevkidaşı Sergei Lavrov'un dahil olmak üzere her iki taraftan çok sayıda bakanın kaldığı görüşmelerde geçen yıl Gül'ün Moskova ziyareti sırasında yayımlanan deklarasyonun doğrultusunda ilişkilerin her alanda derinleştirilmesi ve "stratejik" düzeye taşınmasına ilişkin konuları ele alındı.
 

Kadirov da Çankaya köşkü'nde

Boru hatları ve nükleer santral dahil olmak üzere enerji, terörle mücadele gibi alanlarda işbirliği üzerinde durulduğu, Kafkaslar, Karabağ, İran, Irak, Ortadoğu ve Kıbrıs gibi konularda da görüş alışverişinde bulunulduğu görüşmelerin sonunda iki Cumhurbaşkanı, çok kalabalık bir medya mensubunun izlediği ortak basın toplantısını düzenledi.
Basın toplantısını her iki tarafın Bakanlar ve üst düzey yetiklilerinin yanısına Medvedev'e eşlik heyetinde bulunun Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramzan Kadirov'un da izlemesi dikkat çekti.
 

"İlişkilerde radikal değişiklikler"

Dimitri Medvedev, basın toplantısı başında yaptığı açıklamasının başında "Bugün Rus-Türk ilişkilerinde çok özel bir gün yaşanıyor" sözlerini kullandı. Son yıllarda ilişkilerin "radikal bir biçimde değiştiğini, çok boyutlu stratejik" hale geldiğini de kaydeden Medvedev, bunun önemli olduğunu vurgularken iki ülkenin, terör gibi karşı karşıya bulunduğu tehditlerine işaret etti. Medvedev, işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin olarak da ekonomi alanında "büyük fırsatlar"ın olduğunun altını çizdi.

"Tüm Avrupa'ya örnek olacağız"

Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelere ilişkin bilgi verirken "özellikle bölge konularında ortak görüşümüzü bizi memnun etti ve beraber daha çok çalışma mutabakatına vardık" dedi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin birkaç kat artırılarak 5 yıl içinde 100 milyar dolara çıkması için çalışacaklarını da anlatan Gül'ün ortaya koyduğu bu hedef için Medveded esprili bir biçimde Gül'ün "iddialı hedeflerden sözettiği"ne dikkat çekti. Ancak Gül'ün telaffuz ettiği rakamın ulaşılacak olduğunu da söyleyen Medvedev iki ülkenin "Tüm Avrupa'ya örnek olacağı"nı da vurguladı.
 

"Vize kaldırılması tarihi anlaşma"

Turizm alanındaki işbirliğine de işaret ederken Türkiye'yi ziyaret eden Rus turistleri sayısının 3 milyonu bulduğuna dikkat çeken Gül, iki ülke arasında vize kaldırılması, ulaştırma kolaylaştırılması gibi anlaşmaların yapılmasından "gurur" duyduklarını da söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, Pravda muhabirinin vizeyi kaldıran anlaşmanın ne zaman yürürlüğe gireceğini sorması üzerine de "Burada karşılıklı bir menfaat" olduğunu vurgularken, "Hem Türkler, hem de Ruslar için çok memnuniyet vericidir" dedi. Turistlerin için büyük avantaj oluşturacağını da söyleyen Gül, "Bu bakımdan bu anlaşmanın imzalanacak olmasından büyük gurur duyuyorum ve Rus Yönetimini takdir ediyoruz" şeklinde konuştu.
"Ben de Sayın Cumhurbaşkanının sözlerine katılıyorum" diyen Dimitri Medvedev ise, "Bu tarihi bir anlaşma" ifadesini kullandı. Medvedev, enerji gibi anlaşmaların da önemli olduğunu ancak vize anlaşmasının doğrudan insanları ilgilendiren bir konuyu oluştuğunu vurguladı.

Medvedev, vize muafiyetinin 30 güne kadar ziyaretlerde sağlanacağını, Türkiye'ye tatil için gelen çok sayıda Rus turistinin vize parasını vermek zorunda kalmayacağına dikkat çekti.
 

"Ortadoğu Nükleer silahlardan arındırılmalı"

Dimitri Medvedev, bir Türk gazetecisinin kendisine Ortadoğu'daki nükleer silahlar ve doğal gaz fiyatlarını sorması üzerine "Bu çok güzel soru. nükleer konularıyla başlayıp gaz fiyatları ile bitince güzel bir kombinasyon oldu" esprisini yaptı.

Rusya'nın nükleer silahlar konusundaki tutumu için Medvedev, "Nükleer silahlar konusundaki tutumuz son derece sarih. Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılmalı. Burada nükleer silahların kullanılması bir afet olur. Dengelerin bozulmasına yol açar" dedi. Medvedev, gaz fiyatları konusunda ise görüşmelerin sürdüğünü söylemekle yetindi.

 

"BMGK'de işbirliği yapıyoruz"

Gül, bölgesel sorunların çözümüne ilişkin olarak BM Güvenlik Konseyi'nde daimi üyesi Rusya ile geçici üye Türkiye arasında işbirliğini yapıldığını, orada yapılan bu işbirliğine çok önem verdiklerini söyledi.

Uluslar arası kuruluşlarda birbirini desteklediklerini söyleyen Gül, bunun bir örneği olarak AKP'li Mevlüt Çavuşoğlu'nun Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanlığına seçilmesini gösterdi.

"İran konusunda yakın yaklaşımlarımız var"

Türkiye ile Rusya arasında Ortadoğu konusunda "çok yakın yaklaşımlar"ın olduğuna dikkat çeken Medvedev, İran konusunda Türkiye ile Rusya'nın tutumlarının "son derece yakın" olduğunu da ifade etti.

"Karabağ konusunda çaba sarfediyoruz"

Rus Cumhurbaşkanı Medvedev, Minsk Grubu Eş Başkanı olan ülkesinin Karabağ sorununun çözümü için çaba gösterdiğini, Türk ortakları ile istişareleri sürdüreceklerini söyledi. Karabağ sorununu "zor" bir konu olarak nitelendiren Medvedev, "Son zamanlar ümit verici adımlar atıldı ve bir dizi konuda ilerleme var ancak tüm konularda henüz mutabakat yok. İstişareler sürüyor" dedi.
 

"Türk- Ermeni süreci zor konu"

Bir soru üzerine Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesi konusunu da değerlendiren Rus Cumhurbaşkanı, bu süreci dikkatle izlediklerini, iki ülke arasında belgelerin imzalanmasının ardından "sürecin devam ettirilmesini arzuladıklarını, tarafların mutabakata varacaklarını umduklarını" söyledi.

İki ülke arasında ilişkilerin normalleşmesinin bölgedeki istikrar açısından taşıdığı öneme işaret eden Medvedev, sürece destek amacıyla Rusya'nın ellerindeki imkanlarıyla kullanacağını da ifade etti.

"Hamas dışlanmamalı"

Bir Rus gazetesinin sorusu üzerine Gül ve Medvedev, Ortadoğu sorununa ilişkin benzer bir yaklaşımı ortaya koydu. "Hamas dışlanamaz" mesajını veren Gül, bölgenin bazı grupları dışlayarak barış tesis edilemeyeceği uyarısını yaparken "Bu konuda Rusya'nın çabalarını takdir ediyorum" dedi.

Dimitri Medvedev de "Tüm tarafların dahil edilmesi lazım. Hiç kimsenin dışlanmaması lazım" ifadelerini kullandı ve "Türkiye Cumhuriyeti ile istişareler sürdürüyoruz, tecrübelerimizi paylaşıyoruz" diye konuştu.

Kıbrıs sorununu da görüştüklerini anlatan Medvedev, açıklamasının sonunda da "Sayın Cumhurbaşkanına güven verici ve yapıcı bir diyalog için teşekkür ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti ile ortaklık Rusya'nın çıkarlarına uygundur" şeklinde konuştu.
 

Beş anlaşma imzalandı

Çankaya Köşkü'nde yapılan görüşmeler sonucunda iki ülke arasında beş anlaşma imzalandı. İmza atılan anlaşmalar şöyle: İçişleri Bakanlıkları Arasında İşbirliği Anlaşması, Hava Ulaştırma Anlaşması, Deniz Taşımacılığı Anlaşması, Uyuşturucu Trafiği Kontrolü İşbirliği Mutabakat Zaptı, Yüksek Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler