49 PKK’liye kırmızı bülten

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 7 Haziran seçimlerinden bir ay önce PKK’nin 49 üst düzey yöneticisi hakkında tutuklama kararı aldırmış

Yayınlanma: 24.08.2015 - 23:34
Abone Ol google-news

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 7 Haziran seçimlerinden bir ay önce sulh ceza hâkimliğine başvurarak PKK’nin, arasında Cemil Bayık, Murat Karayılan, Zübeyir Aydar ve Sabri Ok’un bulunduğu 49 üst düzey yöneticisi hakkında yokluklarında tutuklama kararı aldırdığı ortaya çıktı. Başsavcılık, talep yazısında şüphelilerin haklarında kırmızı bülten çıkarılarak bulundukları ülkelerden iadeleri için tutuklama kararına ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Kararda, başka bir skandal ayrıntı dikkati çekti. Haklarında tutuklama kararı verilen 49 kişi arasında Nizamettin Toğuç ismi de yer alıyordu. Toğuç, “sürgündeki Kürt parlamentosu” davasında mahkemenin tutuklanmama güvencesi vermesi üzerine 21 yıl sonra Türkiye’ye dönmüştü. 28 Nisan 2015’te ifade verdikten sonra serbest kalan Toğuç hakkındaki bu tutuklama kararı yalnızca 8 gün sonra çıkmış... Bunun üzerine yakalanan Toğuç, çıkarıldığı sulh ceza hâkimliğinde bu durumu anlattıktan sonra ancak serbest kalabilmiş.

Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimliği, talebi 6 Mayıs 2015’te kabul ederek 49 kişi hakkında devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, silahlı terör örgütü yönetmek suçlarından yokluklarında tutuklanmalarına karar verdi.

Hakkında tutuklama kararı çıkarılan 49 kişi arasında PKK’nin Kandil’deki yöneticileri Murat Karayılan, Cemil Bayık, Ali Haydar Kaytan, Mustafa Karasu, Fehman Hüseyin, Duran Kalkan ile örgütün Avrupa yöneticileri Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Sabri Ok yer aldı. Ancak 49 kişi arasında Nizamettin Toğuç ismi daha çok göze çarptı.

TOĞUÇ 21 YIL SONRA TÜRKİYE’YE DÖNMÜŞTÜ

Nizamettin Toğuç, Türkiye’de yaşadığı dönemde 1991 yılında SHP’den milletvekili seçilmiş, daha sonra HEP’in kuruluşunda görev almıştı. HEP’in kapatılması akabinde DEP’e geçen Toğuç, Batman’da, 1993 yılında DEP’in eski milletvekili Mehmet Sincar’ın öldürüldüğü suikasttan yaralı kurtulmuştu. DEP’in 1994’te kapatılması ve dokunulmazlığının kalkmasının ardından tutuklanmamak için Avrupa’ya kaçan milletvekilleri arasında yer alan Toğuç, 1994’ten bu yana, önce siyasi sığınma hakkı daha sonra vatandaşlık elde ettiği Hollanda’da yaşıyordu. Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu başkanlığı görevini de yürüten Toğuç, 28 Nisan 2015’te Türkiye’ye dönmüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler